A Nap gyógyfüve

Székfű, anyafű, katóka, pipiske, szikfű, szüzek anyja, papvirágfű, szentivánpipitér és mesterfű, legközismertebb nevén kamilla. Vidám virágait gyűjtve haza viheti a gyógyulást, enyhülést.

A kamilla az anyák és a gyermekek legjobb segítője. A kamilla gyógyító részét a virágzata adja. Fő hatóanyaga a kékes színű azulen illóolaj.

Ez a csodafű ismeretes még orvosi székfű, anyafű, katóka, pipiske, szikfű, szüzek anyja, papvirágfű, szentivánpipitér és mesterfű néven is. A június végére beérő, és júliusban végig pompázó kamilla a nyár gyógynövénysztárja. Körülbelül 90 centi magas, egynyári növény. Lágyszárú, levelei bolyhosak, a százszorszéphez hasonló virágainak közepe sárga, a szirmai pedig fehérek. Nálunk parlagon, utak mentén, főleg szikes talajon, vadon terem.

Főzettörténelem

A kamilla százszorszéphez hasonló virágai az óegyiptomiakat a napra emlékeztették. Lázcsillapításra és a malárialáz kezelésére használták. Dioszkoridész, görög orvos és Plinius, római természettudós a kamillát fejfájás, vese-, máj- és hólyagpanaszok gyógyítására ajánlotta, ahogyan az indiai ajurvédikusok is. A germánok is jól ismerték a kamilla gyógyító hatásait. Nicolas Culpeper 17. századi herbalista emésztőszervi zavarok, menstruációs görcsök orvoslására, továbbá a menstruáció előbbre hozatalára javallotta. Az angol és német bevándorlók a római/angol, illetve a német/magyar kamillát bevitték Észak-Amerikába. Napjainkban inkább a német/magyar változatát termesztik.

A XIX. században elterjedt a kamillás dunsztkötés sebek kezelésére és az üszkösödés megelőzésére. Főzetet írtak fel emésztőrendszeri zavarokban szenvedőknek, a maláriás és a tífuszos betegeknek, valamint menstruációs görcsökkel küszködőknek is. Használták még a menstruáció serkentésére és minden, szüléssel kapcsolatos nehézség orvoslására: a korai magzatrúgás, a mell és a mellbimbó fájdalmai ellen, a tejtermelés csökkentésére, illetve a csecsemőkori kólika enyhítésére.

Áldott anyafű

Manapság a kamilla az egyik legkelendőbb gyógynövény. Sokak kedvenc teája, magában vagy keverék formájában egyaránt használják. A herbalisták külsőleg, sebek gyógyulásának segítésére és különböző gyulladások megelőzésére javasolják. Belsőleg láz, emésztési zavarok, idegesség és álmatlanság ellen ajánlják. A magyar kamilla magas hatóanyag-tartalmával az egész világon hírnevet szerzett. Az Alföld szikes pusztáin tömegesen, vadon terem, de nagy területeken termesztik is.

A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja, görcseiket elmulasztja. Tejjel hígítva vagy tejben főve is ajánlott a kicsiknek. Gyakran rendelik édesköménnyel együtt. A székrekedést megszünteti anélkül, hogy hasmenés okozna. A puffadást, a szélgörcsöket csillapítja. Csecsemők fürösztésére is alkalmas, de nem kell túl sötétre készíteni, mert kissé kiszárítja a bőrt. Kisgyermekek csipás szemét reggelente kamillateával mossuk ki. Ha árpa van a szemen, borogassuk kamillával. A szájban lévő sebek, afták esetén kamillás öblögetés legyen az első.

Nemcsak a gyermekágyas anyák, hanem minden nő legnagyobb támasza az alhasi bántalmak leküzdésében. Gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, görcsoldó, lazító, nyugtató hatású. A petefészek, a méh, a hüvely és a hólyag betegségeit is kezelhetjük kamillával. Külsőleg és belsőleg egyaránt használhatjuk.

Emésztésserkentő hatását elsődlegesen a növény biszabolol vegyülete biztosítja. A biszabolol görcsoldó is, s ezért nyugtatólag hat az emésztőrendszeri simaizmokra. Egy tanulmányban kimutatták, hogy a kamilla éppen olyan hatásosan nyugtatja meg az emésztőszerveket, mint egyes ópiumtartalmú szerek.

Görcsoldó és nyugtatószer

A görcsoldók nemcsak az emésztőszerveket, hanem a méhizmokat is nyugtatják. A kamilla görcsoldó hatását mutatja, hogy ősidők óta a menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére használják. Alkalmazták azonban a menstruáció serkentésére is. Ezt a látszólagos ellentmondást a mai napig nem sikerült feloldani, bár európai kutatóknak sikerült kimutatniuk egy anyagot a kamillában, amely felgyorsítja a méh összehúzódását.

Tudományos kutatások igazolták a kamilla központi idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatását. Ha idegesek vagyunk, fogyasszunk frissítő kamillafőzetet vagy a forró fürdővízbe szórjunk egy marék kamillát.

Angol kutatók fedezték fel a kamilla élénkítő hatását, mely az immunrendszer-fertőzések elleni védettségért felelős fehérvérsejtek működésére hat. Megfázás vagy influenza esetén igyunk kamillateát.

Dagadó holdnál gyűjtsük!

A június vége és a július a kamillagyűjtés időszaka. Ahogyan valami megfoghatatlan csoda folytán más a saját termesztésű paprika vagy paradicsom, illetve gyümölcsök íze, ugyanúgy a saját gyűjtésű gyógynövénynek sincs párja semmilyen üzletben.

Hazánkban a kamillagyűjtésnek hagyománya van. Az igazi gyűjtők teliholdas éjszakát követően nem szednek gyógynövényt. A gyógynövényeknek sok napfényre, és kevés holdfényre van szükségük. Kizárólag csak azokon a napokon gyűjtsünk, amikor éjjel kicsi a holdsarló. A nedvek a növényekben dagadó, növekvő holdnál felszállnak a föld feletti részekbe: szárba, levélbe, virágba, termésbe. A fogyó holdnál pedig lefelé igyekeznek a gyökérbe. Tehát a föld feletti részeket dagadó holdnál kell gyűjteni. Telihold idején pedig semmit se gyűjtsünk!

A kamillát az ember- és az állatgyógyászatban egyaránt használjuk. A biokertészek megfigyelték, hogy a kamilla mellett szebben, jobban fejlődnek a növények. Óvjuk tovább a Nap gyógyfüvét!

Kamilla-receptek

A kamillavirágot soha ne főzzük, hanem a két-három púpozott teáskanál virágot tegyük egy csésze forró vízbe és 10-20 percig hagyjuk a virágokat ázni. Naponta egy-két csészényit fogyasszunk.

Állapotos és szoptató mamák két csapott teáskanálnyi virágot használjanak, naponta egyszer.

A kamilla gyenge főzete csecsemőknek is adható. Az ő esetükben egy-két mokkáskanálnyi mennyiséget, naponta egyszer adagolva alkalmazhatunk.

Frissítő gyógyfürdőt is készíthetünk felnőtteknek és kicsiknek egyaránt. Tegyünk egy marék kamillavirágot egy kendőbe, majd engedjünk rá forró fürdővizet. Kicsit hagyjuk ázni a kádban.

Irrigáláshoz és beöntéshez egy liter vízre számítsunk egy evőkanál kamillát.

A kamilla az embernek nem veszélyes. Azok gondolják csak meg a használatát, akik korábban parlagfű okozta anaphilaxiás sokkon estek át.
IV. évf. / 8. szám

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: