Harcban a kilókkal

A Szent Imre Kórházban 1983 óta működik a Lipid-részleg, amely Magyarországon máig szinte páratlan módon foglalkozik az elhízással, mint betegséggel. A részleg munkájáról dr. Audikovszky Máriával, az osztály helyettes főorvosával beszélgettünk.

Kérem, mutassa be ezt a speciális egységet!

Az obesitológiai - lipidológiai részleg ebben a formában 1983-tól működik. Olyan túlsúlyos és elhízott betegeket fogad, akiknek a súlyproblémájuk mellett valamilyen egyéb, rizikót növelő szövődményük, betegségük is van. (Rögtön le kell szögeznem: a túlsúly önmagában sem csupán esztétikai gond: maga is komoly szív-érrendszeri, anyagcsere, stb. rizikót jelent.) 2001-től a részlegnek ez lett a kizárólagos profilja, az általános belgyógyászati jelleg megszűnt. Azonban azt is tudni kell, hogy a Szent Imre Kórház ún. mátrix rendszerben dolgozik, ahol nincsenek merev határok. Így például a belgyógyászati részlegek a saját egységükön kívül közös osztályon is dolgoznak, ahol az ágyakon három - három profil osztozik. 29 ágy a III. emeleti önálló egységben, a többi a közös osztályon található. Heti 39 beteg érkezik az egyhetes turnusokban tartott testsúlyredukciós programokra. A túlsúlyos, illetve elhízott egyéneket a háziorvos utalja be először az országos felvevőkörzetű Lipid Ambulanciára, ahol orvosok, dietetikusok látják el őket, illetve szükség esetén előjegyzik a Lipid Részleg turnusainak valamelyikére.

Milyen betegségekkel kerülnek ide a páciensek?

Az Egészségügyi Világszervezet az elhízást magát is betegségnek nyilvánította, a kardiológiai szakemberek pedig a szív-érrendszeri betegségek elsőrendű rizikófaktorának tartják a dohányzás mellett. A leggyakoribb szövődményei a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a zsíranyagcsere-zavar, amelyeket együtt metabolikus szindrómának is nevezünk. Ezek önmagukban is súlyos veszély-tényezők, ráadásul a szív- érrendszeri betegségek mellett tovább növelik egyes emésztőszervi megbetegedések, mozgásszervi elváltozások és a daganatok kockázatát is. Nemcsak a háziorvosok javaslatára érkeznek ide betegek, hanem kardiológusok, ortopéd orvosok is gyakran, szívesen küldenek ide pácienst. Előfordul, hogy a beteg műtét előtt áll, például koszorúérműtétet vagy valamilyen ortopédiai beavatkozást, csípőprotézis-beültetést stb. készülnek rajta végrehajtani, és ezek sikerét nagyban növelheti, ha előtte a beteg előtte testsúlycsökkentő programon vesz részt. A betegek egy részét pedig pszichiáter utalja be az obesitológiai részlegbe.

Miért? Az elhízás okoz pszichés gondokat, vagy fordítva?

Ez egy ördögi kör, nem mindig lehet tudni, mi az ok és mi a következmény, de tény, hogy a túlsúlyosak, az elhízottak között sok a depressziós. Az antidepresszáns gyógyszerek nagy része viszont fokozza az étvágyat, így a súlyprobléma állandósul, visszatér. A testsúlycsökkentő program szempontjából azonban mindegy, hogy mi a hízás eredete. A legfontosabb cél, hogy ezt a reménytelennek látszó körforgást valahol megállítsuk, és a depressziós beteggel is megértessük, hogy igenis, ő is lefogyhat, érhet el sikereket ezen a téren is.

Hogyan zajlik a kezelés?

A kórházi kezelés három részből áll. A súlycsökkentő programot egy egyhetes, szigorú, 600-800 kalóriás diétával indítjuk. Ez egy hét alatt átlagosan 3,5-4 kilogrammos súlycsökkenést eredményez, vagyis a beteg kap egy olyan sikerélményt, ami lendületet adhat neki az otthoni folytatásra. Mivel a betegeink többsége már sok kudarcélményt él át, mire ide érkezik, ez különösen fontos a számára. Ezt a radikális kúrát azonban hosszú ideig nem szabad folytatni, nehogy a szervezet hozzászokjon, és a védekező mechanizmusát beindítva leállítsa a fogyást.

A beteg közben belgyógyászati kivizsgáláson esik át. Az elhízáshoz leggyakrabban csatlakozó kísérő betegségek, a magas vérnyomás, a magas vérzsír-szint, a cukorbetegség és e négyes fogat által alkotott metabolikus szindróma felmérése és szükség szerinti kivizsgálása, ellátása is a Lipid Részleg tevékenységi körébe tartozik. Természetesen, ha valamilyen más betegséget is felismerünk eközben, akkor továbbküldjük a megfelelő osztályra, hormonális illetve kardiológiai kivizsgálásra.

Mindeközben az elhízottakat kiképezzük egy hosszabb távon otthon is folytatható, nőknek 1200, férfiaknak 1500 kalóriát tartalmazó diétára. Ez nemcsak kalória- és zsírszegény, hanem a gyorsan felszívódó szénhidrátok korlátozásával járó, kíméletes, hetente félkiló fogyást eredményező étrend, ami viszonylag könnyen betartható. Reggelenként mozgásprogramon vesznek részt, napközben csoportfoglalkozások, dietetikusi képzés, videofilmek várják a pácienseket. A tapasztalataink szerint a betegeket a későbbiekben sem szabad sorsukra hagyni, ezért a testsúlycsökkentés eredményességét a Lipid Ambulancián ellenőrizzük. Általában kéthavonta Lipid Klubot tartunk, ahol előadások, termékbemutatók, kóstolók várják a klubtagokat és az érdeklődőket.

Gondolom, az eredményesség nem csak kilókban mérhető?

Mi nem a látványos fogyókúrára törekszünk, bár ezzel a kíméletes módszerrel is lehet évente 20-25 kilót fogyni, ami még a morbid elhízottak, a 140 kg körüliek számára is hatalmas siker, látványos változás. Az extrém túlsúllyal küzdők számára többszöri bentfekvéses kúrára is szükség lehet. A betegek tapasztalata szerint teljes átállásra, életmódváltásra van szükség, így a sikeres súlyredukció után is oda kell figyelniük: egy körülbelül napi 1800 kalóriás súlytartó diétát kell folytatniuk. Alapelv, hogy a (kortól, mozgásmennyiségtől, stb. függő) energiaszükségletnél körülbelül 500 kalóriával kevesebbet kell bevinni. A súlycsökkenésnél talán még nagyobb jelentőségű az ezzel párhuzamosan a társbetegségek paramétereiben, tüneteiben bekövetkező javulás. Tíz kiló fogyás után az elhízott cukorbeteg, aki még nem kap tablettát, visszakerülhet a "hajlamos" kategóriába, újabb tíz kiló leadása után pedig gyógyultnak tekinthető. Ugyancsak tíz kiló súlycsökkenés nyomán csökkenthető a magas vérnyomás karbantartására szedett gyógyszer, javulnak a vérzsír-értékek. Jó néhány látványos, és, ami ennél is fontosabb, gyógyító, életmentő fogyás szerepel a részleg sikerlistáján: például néhányuknak 170 kilóról 90-re, még többeknek 140-ről 90-re sikerült tartósan lefogyniuk. Az osztályvezető dr. Pados Gyula főorvossal együtt írt számos publikációnk elemzi ezeket az eseteket.

Hogyan foglalná össze az egészséges súlycsökkentő módszer jellemzőit?

Nem szabad olyan diétát tartani, ahol a szervezet egyensúlyához alapvetően szükséges fehérje-, szénhidrát (glükóz) mennyiséget sem viszik be. Ezért az orvosok elutasítják a nulla-diéta (koplalás) alkalmazását. Mi szakmabeliek nem helyeseljük az ételféleségek elkülönítésén alapuló ("90 napos") módszert és az egyoldalú diétákat sem, és nagyon veszélyesnek tartjuk pl. a szigorú Atkins-diétát, amely a szénhidrát megvonáson alapul. Ez utóbbi ráadásul nem tartja kontroll alatt a beteg koleszterinszintjét, sőt növelheti azt, pedig az elhízással éppen amiatt kell foglalkozni, mert a kardio-vaszkuláris betegségek legnagyobb rizikója. Nevüktől, kidolgozójuktól függetlenül azok a diéták jók, amelyek kiegyensúlyozottan tartalmaznak fehérjét, zsírt és szénhidrátot, és a szervezet számára szükséges energiamennyiségnél csak körülbelül 500 kalóriával kevesebb a bevitelük. Minden egyéb felelőtlenség, amivel tovább rontják a beteg amúgy is felborult energia-háztartását és újabb és újabb kudarcokra ítélik. Azért is veszélyesek ezek a divatos receptek, mert a legvadabb diéták is megtévesztően eredményesek lehetnek (legalábbis átmenetileg), ha a beteg egyáltalán elkezd foglalkozni a problémával, odafigyelni az étkezésére.

A diétán kívül mi vezethet még eredményre?

Ha a konzervatív módszerekkel nem megy, gyomorgyűrű felhelyezése is szóba jöhet. Ezt a beavatkozást azonban a társadalombiztosítás most nem támogatja, a több százezer forintos beavatkozást pedig sok rászoruló nem tudja megfizetni. A Lipid Részleg tevékenysége közé tartozik a gyomorszűkítő műtétekre várók kivizsgálása és az indokoltság véleményezése is, de magát a műtétet itt nem, hanem a Péterfy kórházban illetve Pécsett és Debrecenben végzik el.

Az elhízás megoldásában a távoli jövőben a génsebészet segíthet, a közeljövőben pedig az, ha a (részben már ismert) hatékony gyógyszerek elérhető áron állnak majd rendelkezésre. Ígéretesek például az étvágyat csökkentő szerek, mint a telítettségérzést fokozó sibutramin, illetve a forgalomba hozatal előtt álló rimonabant tartalmú szerek, vagy az orlistát hatóanyagú gyógyszerek, amelyek a táplálékban lévő zsír egyharmadát megkötik, ami így zsíros széklet formájában kiürül. Ezek már forgalomban vannak, de OEP-támogatás nélkül, így, sajnos, sokaknak megfizethetetlen áron. Új hír, hogy a sibutramin hatóanyag tartalmú gyógyszer árát felére csökkentették (február 01-től).

Mekkora az igény a Lipid Részleg tevékenységére?

1983 óta mintegy 18 ezer beteggel foglalkozott az ambulancia, és mintegy 13 000 elhízott vett részt fekvőbetegként történő kórházi kezelésen. Üres ágyunk soha nincsen, az újonnan beutaltakat előjegyzésbe vesszük, és sajnos, hosszú várólistánk van. Természetesen ezt rugalmasan kezeljük, tehát ha valaki nem tud a kapott időpontban befeküdni, akkor a helyére mást hívunk be, így lerövidíthetjük a várakozási időt. A nagy betegforgalom nem meglepő, ha tudjuk, hogy Magyarország lakosságának több mint hatvan százaléka elhízott. Sok ilyen osztály kellene, de csak néhány hasonló van: Debrecenben, Pécsett, a III. Belklinikán, Sport Kórházban, Bajcsy Zsilinszky Kórházban, János Kórházban, illetve a Belügyi Kórházban. Magánklinikán, például a Telki Kórházban szintén foglalkoznak súlycsökkentéssel, de az érintett betegcsoportnak csak töredékrésze tudja megfizetni az ilyen kúrák árát. A Lipid Részleg hatalmas előnye, hogy OEP támogatással (a betegek költség-hozzájárulása nélkül), a kórház részéről pedig minimális ráfordítással tud nagyon hatékony gyógyító, betegségmegelőző munkát végezni.

Névjegy
Név: Audikovszky Mária
Születési év: 1946
Családja: két felnőtt fia van
Szakterülete: belgyógyászat, lipidológia
Tisztség: A Magyar Atheroszklerózis Társaság főtitkár helyettese
Egyéb: Számos, több száz tudományos publikáció fűződik a nevéhez,
önállóan is, illetve dr. Pados Gyula főorvossal közösen,
társszerzőként is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció