Étrend a déli partról

Az amerikai könyvesboltok polcain egy ideje már nem Atkins doktor irományai szerepelnek a legjobb helyeken, hanem egy kollégája, Agatston kiadványai. Ezek még gyorsabb és még könnyebb fogyást ígérnek.

Miután egyre többen világítottak rá az Atkins-diéta káros hatásaira, várható volt, hogy a kövérségükkel küszködő amerikaiaknak valami új megoldás kell, amely visszaadja önbizalmukat a kilóikkal folytatott harcban. S miután ez nemcsak jószolgálat, hanem kiemelkedő üzlet is, a válasz nem késett sokáig. A Florida államban élő dr. Arthur Agatston 2003 nyarán dobta piacra a "The south beach diet" (A déli tengerpart diétája) című könyvét. Sokan ezt azonnal az Atkins-diéta szívbarát változatának kiáltották ki, mivel alapvetően megegyezik azzal, viszont a zsírok között is válogat: csak a többszörösen telítetlen, egészséges zsiradékok fogyasztását engedélyezi.

Számolás és nassolás nélkül

A déltengeri diéta azonban nemcsak ebben tér el az Atkins által kitalált módszertől. Itt nem kell már számolgatni a szénhidrátok mennyiségét és a belőlük származó kalóriákat sem, egyszerűen elég, ha a minden fogyókúrázó által ismert alacsony glikémiás indexű élelmiszereket fogyasztjuk. Ezekből az ételekből a szénhidrátok lassan, egyenletesen szívódnak fel, és viszonylag hosszabb időn át magasabban tartják a vércukorszintet, így kivédik a gyors csökkenés miatt jelentkező nassolási kényszert.

A déltengeri életmód

Agatston étrendjével sem kell éheznünk, sőt naponta többször ehetünk normál méretű adagokat. A különbség csak annyi, hogy a magas glikémiás indexű ételeket, élelmiszereket el kell kerülnünk, így nem szerepelhet a menüben, kenyér, rizs és belőle készült étel, burgonya, kukorica, sütemény vagy éppen előre elkészített és ízesített müzlikészítmény. Tiltólistás a legtöbb gyümölcs és tejtermék is, így például a kávét sem lehet tejjel inni, csak tejszínnel. A cukor helyett persze csak édesítő képzelhető el, a sajtok közül is csak az alacsony szénhidráttartalmú kemény típusok fogyaszthatók. Szabad viszont húst enni - de kizárólag panírozás nélkül - és a tojás is megengedett. A zöldségek közül ajánlottak például a különböző zöld leveles salátafélék, például a fejes saláta, endívia.

Az alkohol is tilos az első két hétben, később moderált mennyiségben kerülhet a poharunkba.

A második szakaszban már visszacsempészhetők kedvenc ételeink, de csak fokozatosan, egyszerre csak egyféle. Az ígéret szerint ezek az élelmiszerek később sem fognak hiányozni, ám ha nagyon megkívánjuk, nagyon csekély mennyiséget ehetünk belőlük.

Hány hét a boldogság?

Az étrend viszont nem szól örökre - ellentétben az Atkins-diétával - hanem addig kell betartani, amíg kitűzött célunkat elérjük. A The Washington Post hasábjai között megjelent cikkében Agatston azt ígéri, az első hét 4-6 kilogramm fogyást hoz, míg a további hetek 0,5-1 kg túlsúlytól szabadítanak meg minket. A south beach étrend szólhat örökre is, atyja szerint a lényeg az, hogy a diétázó tanuljon meg együtt élni a megváltozott, egészségesebb étkezési szokásaival. A szinte elkerülhetetlen hibák, eltévelyedések után pedig ne okozzon gondot számára egy-két hétre visszatérni az első szakasz szigorú rendjéhez.

A fogyókúra-program részeként olvasható.

Mellette

A déltengeri diéta valóban szívbarátabb, mint az Atkins-étrend. Fokozottan ügyel a telítetlen zsírsavak bevitelére, és nem tilt meg annyi szénhidrátot, mint elődje. Kedvenc, ám szénhidrátban gazdag ételeinket is fogyaszthatjuk, emiatt még könnyebben betartható.

Ellene

A legtöbb kritikus továbbra is a zsírokból származó kalóriák magas számát említi meg, hiszen még mindig 45-50%-ot jelentenek. A szénhidrátok - különösen a gyümölcsök - elvonása miatt értékes vitaminok és ásványi anyagok esnek ki étrendünkből. Sokan azt is furcsállják, hogy az eredetileg kardiológus Agatston életmódprogramja a mozgást meg sem említi az egészségesség részeként.

Akik kipróbálhatják...

Ha kipróbálta már az Atkins-diétát, de hiányolta belőle kedvenc ételeit, vagy a hozzávalókat nem tudta beszerezni, akkor ez az Ön étrendje! Mérsékelt szénhidráttartalma miatt különösen ajánlott azoknak, akiknek csökkent a szénhidrát-toleranciájuk, de azoknak is javasolható, akik egyszerűen csak nyitottak az újdonságokra.

...és akik nem

Akiket az Atkins-diéta esetében óvatosságra intettünk, most is figyelmeztetünk. Nem ajánlott a diéta senkinek, akinek veseproblémái, esetleg veseköve van. Májbetegségek, magas vérzsírszint, vagy emelkedett koleszterinszint esetén is jobb kerülni. Ha családjában többször is előfordult már szívinfarktus, akkor szintén ne próbálkozzon.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció