+16° - +38°
Nincs front

A fogyás fő ellenségei

Az év eleje az új kezdetek ideje. Nem csak a fogadalmak hívei örülnének, ha néhány dologban végre fordulat következne be életük egy-egy területén. Sokaknak ilyen a fogyás kérdése, cukorbetegen különösen...

Mi kell a sikeres, tartós fogyáshoz?

Kezdjük lassan elfogadni, hogy nem a fogyókúra, hanem az életmódváltás! Csak így remélhetünk hosszú távú eredményt. Pont ez a legnehezebb: új elvek és étrend szerint, új időbeosztással élni, hogy a rendszeres mozgás is beleférjen a mindennapokba. Fokozottan igaz ez azokra, akiknél cukorbetegség is kialakult. Ők végképp nem kezdhetnek kampányszerű, gyors sikert hozó fogyókúrákba, nem remélhetnek heti akár 1-2 kilós, talán még meg is őrizhető súlycsökkenést, ami azért igen ösztönzőleg hat az első időkben. A cukorbetegeknek folytonos odafigyeléssel és szigorú diétával azon kell fáradozniuk, hogy kivédjék vércukorszintjük nagy ingadozásait, ezért nem csökkenthetik drasztikusan szénhidrát-bevitelüket. Persze ez senkinek nem tesz jót, de számukra veszélyes is volna.
A 2008-ban meghirdetett, cukorbetegek sikeres fogyását ösztönző Diaktív Program életre hívóinak is az életmódváltás segítése volt az egyik fő célja. Ugyanis ahhoz, hogy változás történjék, először lelkesednünk kell az új kezdetért, nekibuzdulunk, gondolkodunk, aztán megszületik az elhatározás, végül eljön a kitartás ideje. A program kapcsán nyert tapasztalatok minden fölös kiló tulajdonosának hasznára válhatnak. Egyértelműen kiderült, a felbuzdulásig még csak-csak, de a kitartásig már nem lehet eljutni betarthatatlan fogadalmakkal, a fogadkozóknak csak a töredéke ér célt. Kincses János, a Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke is úgy látja: "A legtöbb fogyókúra csak 3-4 napig tart, aztán elfogy az akaraterő. A cél, hogy ezen sikerüljön változtatni." A felbuzdulás nem elég!

Kilómarasztaló kifogásaink

Megkérdeztük a Diaktív Program támogatóit, szerintük mi a legnagyobb akadálya az elhatározásnak, megtartásának és a fogyásnak, vannak-e tipikus kifogásaink, miért adjuk föl. A program egyik arcának választott híres támogató, Farkasházi Réka színésznő, akiről azok, akik felkérték a feladatra, nem tudták, hogy édesapja is cukorbeteg. Természetesen szívesen elvállta, mert, ahogy mondja: "Valójában keveset adok, mégis sokat tudok segíteni, azzal, hogy bátorítok, és édesapám révén tudom, miről van szó." Az életmódváltás legnagyobb akadálya? "Magyarországon az elhatározás és az akaraterő hiánya." Arra a kérdésre, mennyire érthetők a kifogások, mennyire állhatja útját az elhatározásnak az időhiány, a sportolási lehetőségek korlátozottsága, kategorikus választ ad. "Én azt látom, mindenkinek arra van ideje, amit fontosnak tart, és amire valóban akar is időt szánni. A séta nem kerül pénzbe."

Pártai Lúcia, meteorológus, szigorú időbeosztású, rendszeres életet él: "A közszolgálatban nincs hétvége, minden nap négykor kelek, hogy elmondhassam az időjárást a televízióban. Családomban édesapámtól fölfelé mindenki cukorbeteg. Tőle tudom, hogy a helyes táplálkozással megőrizhető az egészség. El szoktam mondani, hogy bizony ma egy alma még olcsóbb is, mint egy zsömle. Miért ne azt választanám?"

"Sportolok én eleget otthon és a konyhában..."

Dr. Vojnik Mária, egészségügyi államtitkár lelkesen folytatja, hiszen szabolcsi születésű, és az almát ő is kedveli.
"Asszonytársaim között azt a kifogást hallom leggyakrabban, hogy "sportolok én eleget a konyhában és a lakásban a házimunkával". A nők több fronton is helytállnak, dolgoznak, háztartást vezetnek, és sokszor talán úgy érezhetik, hogy a sportolásra való noszogatással plusz munkát akarunk a nyakukba varrni, pedig sokszor így is ők végzik a legtöbbet. Talán nem kapnak elég dicséretet, ezért reagálnak így."
Miért nem sport a házimunka? A szervezet elsődleges energiaforrásai a szénhidrátok, ezek felhasználását követi a zsírok elégetése, végül szükség esetén a szervezet a fehérjék elégetésére is ráfanyalodik. Az energiaraktárakat is ebben a sorrendben használjuk fel. Elsőként a máj és az izmok glikogén formájában elraktározott szénhidrogénkészletéhez nyúlunk, mert ez gyorsan hozzáférhető, mintegy 300-400 g, azaz 1200-1600 kcal erejéig. A gyorstartalékok apadásával indul meg a zsírégetés. A zsírszövet elfogyasztásához tehát intenzív testmozgásra és szénhidrát-szegény táplálkozásra van szükség. A házimunka, bármilyen fárasztó, sajnos nem fogyaszt annyi energiát, hogy a glikogén-tartalékokból ne tudnánk fedezni, másrészt többnyire nem jár egyes izomcsoportok legalább 20-30 percig tartó intenzív munkájával, illetve olyan pulzusszám-növekedéssel, ami karban tudná tartani, edzené a szívet, serkentené a vérkeringést, és a sport általános jó hatásait váltja ki. Legtöbbször nem mozgatja át a testet, legfeljebb egy-egy izomcsoportot. Persze azért akad kivétel, mondjuk a favágás...

Nagy elhatározás helyett kis döntéseket!

dr. Vojnik Mária

Vojnik Mária úgy véli, talán a nőknek is őszinte elismeréssel kellene dicsérniük férjüket, ha újságolvasás helyett bármiben besegítenek, így több idő maradna közös mozgásra. Szavaiból kitűnik, hogy a családi szintű életmódváltásban hisz. Hogy mennyire hátráltat a pénz- és időkeret kényszerítő ereje? "Igen, ezekkel is számolni kell, de a lehetőségekhez mért mindennapi kis döntések sokszor talán többet segítenek, mint a nagy tervek, elhatározások és a nagy lehetőségek. Ha például úgyis el kell menni a piacra, érdemes egybekötni a gyerekek sétájával. Azután nem csak az árat kell nézni, lehet ügyesen választani a hasonló árfekvésű áruk között, például inkább almát, mint csokit. A gyerekek pedig a szülők szokásait követik, úgyhogy a felnőttek duplán felelősek minden választásukért. Éppen ezért következő lépésként a közétkeztetésben lenne jó elérni bizonyos változásokat. Nem csak az számít, mennyi a pénz. Nem feltétlenül olcsóbb, ha minden főzeléket berántanak, én az olajon és a liszten spórolnék."

Az államtitkár tudja, hogy fontos az egészségügyiek példája is. Ő a nyíregyházi tornapályát látogatja és kerékpározik. Álma, hogy olyan jó minőségű bicikliutak épüljenek, amelyeken görkorcsolyával is bátran elengedhetik a szülők gyermekeiket. Szerinte a kulturált kerékpárutakat kell leginkább karbantartani. Abban minden megkérdezett egyetértett, hogy a legnagyobb akadály a kitartás hiánya, az első felbuzdulások elillanása. Ezért azt tanácsolják, hogy a betarthatatlan, nagyravágyó fogadalmak helyett a hétköznap apró helyes döntéseire, egy-egy pici lépésre kell odafigyelnünk. Íme néhány: Vigyek egy almát uzsonnára, vagy majd bekapok valami péksüteményt a büfében? Lehuppanok a tévé elé bambulni, vagy elmegyek egy húsz perces frissítő sétára? Sült krumplit csináljak köretnek vagy párolt babot? Üdítőt igyak vagy rostos gyümölcslevet? Rántás készítse, vagy a szétfőtt zöldséggel pürésítsek?

Ellenlábas éhes zsírszövet

Tudta-e?

A zsírsejtek gyermekkorban szaporodnak, aztán nagyjából húsz éves kortól számuk állandó. Egy átlagos felnőttben a testtömegtől függően 40-120 milliárd zsírsejt található. Bár évente a zsírsejtek mintegy tíz százaléka elpusztul, helyettük nagyjából azonos számban újak is képződnek, így számuk összességében az egész életen át ugyanannyi marad.

A zsírszöveteinkről megszerzett tudás is arra int, hogy csak a kitartásnak van értelme. A testsúly a zsírsejtek számától és zsírtartalmuktól függ. Kimutatták, hogy az elhízásra hajlamos embereknek gyermekkorban több zsírsejtje képződik, az azonban nem világos, hogy ez elhízás ellenes táplálkozással és sok testmozgással befolyásolható-e. Ha igen, a zsírsejtek számára akkor is legfeljebb a felnőtt kor kezdetéig lehetnék hatással. Így a fogyni vágyóknak nem marad más, a sejtek zsírtartalmát kell csökkenteniük. Úgy tűnik azonban, hogy ha a zsírszövet sejtjeiben lévő nagy zsírcseppek egyszer már megnőttek, kiüríthetők ugyan, de azután "mohón várják", hogy új zsírtartalomra tegyenek szert. A kiürült zsírsejtek hosszú évek alatt sem szívódnak föl, ahogy korábban remélték.

Csak három kilót, de azt végleg!!!

A Diaktív Program cukorbeteg győztese 5,8 kilóval nyom kevesebbet, mint a kampány elején. Ez a súlycsökkenés elsőre kevésnek tűnhet, pedig tiszteletreméltó, hosszú hónapok munkájának maradandó eredménye. Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a cukorbetegek egyetlen alkalmazható módszere, hogy rendszeres testmozgást végezve, sok apró lépésben, kicsi, így viszonylag könnyen meghozható döntésekkel az egészségesebb lépésekre voksolnak. Közben nem élnek meg nagy sikereket, de nem csak zsírszövetükből adnak le, több kilóval gyarapítják izomzatukat is, ami azután jelentősen megkönnyíti a kívánatos testsúly megtartását. A fogadalmak ideje lejárt, de a kitartást választóké most kezdődik!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +38 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, néhol lehet zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag