Részleges és teljes kivehető pótlások

Ha a páciens alsó vagy felső állcsontjában még van néhány eredeti fog vagy foggyökér, amire korona vagy csapos fog építhető, részleges kivehető pótlások készíthetők.

Saját is meg nem is

Ha a páciens alsó vagy felső állcsontjában még van néhány eredeti fog vagy foggyökér, amire korona vagy csapos fog építhető, részleges kivehető pótlások készíthetők. Ehhez különböző módszerekkel kapcsolják hozzá a kivehető fogpótlást. A részleges kivehető pótlások műanyag- vagy fémvázasak lehetnek. Utóbbinál kis kiterjedésű, speciális fémből készül a fogsor váza.

Manapság a műanyagból készült részleges kivehető pótlások elavultak, s meglehetősen ártalmasak lehetnek mind a meglévő fogakra, mind pedig a fogágyra. Ezeknél ugyanis nem lehet olyan támasztást kialakítani, hogy a süllyedésük miatt ne lazuljanak ki a még meglévő fogak.

A nem műanyagból készültek esetében a meglévő fogakra vékony fémből olyan rögzítést lehet tenni, ami ezt a foglazulási folyamatot lelassítja vagy akár meg is akadályozza.

Ha billeg, cserére érett

A részleges kivehető fogsorokat körültekintő módon úgy készíti a fogorvos, hogy amennyiben a későbbiekben még egy fogat ki kell húzni, azt pótolni lehessen a részleges fogsorba, így ilyenkor nem kell az egészet kicserélni. Azonban bizonyos idő után a részleges, kivehető pótlások is korrekcióra vagy cserére szorulnak. Amikor már nem illeszkedik tökéletesen vagy billeg, akkor nem a ragasztás a megoldás, hanem vissza kell menni a fogorvoshoz, és ha az orvos úgy találja, új pótlást kell készíteni. Ha a részleges, kivehető fogsor már csak fogsorrögzítővel beragasztva viselhető, akkor az már nagyon rossz! A ragasztás esetleg megakadályozza a fogsor billegését, ám így a még meglévő, maradó fogak biztosan tönkremennek. Ilyen esetben ajánlatos a fogsort kicserélni!

A protézis

Teljes, kivehető fogsor akkor válik szükségessé, amikor a páciensnek már egyáltalán nincs saját foga. Ezek többsége műanyagból készül. A felső fogsort a vákuum tartja a helyén, az alsónál pedig olyan kiterjesztést kell alkalmazni, ami a fogsort aránylag stabilan tartja, és a nyelv vagy az ajak mozgása nem emelgeti fel az alsó fogsort. Ha valaki nehezen szokja meg a teljes, kivehető pótlást vagy kóros ajakmozgása van, esetleg reflektorfényben zajlik az élete (színészek, énekesek stb.), nappal nyugodtan használhat fogsorrögzítőt, de éjszakára semmiképp sem, mert nem szerencsés, ha a ragasztó éjjel-nappal érintkezik a nyálkahártyával. A nappali rögzítéshez nincs szükség túl sok ragasztóra, hiszen nem az a cél, hogy a fogsor úgy odatapadjon a száj nyálkahártyájához, hogy kivételkor a nyálkahártya óhatatlanul megsérüljön.

A protézis használata

A közhiedelemmel ellentétben a fogsort nem kell kivenni éjszakára. Erre csak régen volt szükség, amikor még kaucsukból vagy rosszul polimerizált műanyagból készültek a kivehető pótlások. Ma már erre nincs szükség, sőt: a kivehető fogsorokat éjjel-nappal tanácsos a szájban tartani, s csak a tisztítás idejére kell kivenni.

Nagyon nagy károkat lehet azzal a szájban okozni, ha valaki mástól "megörökölt" fogsort hord, hiszen a pótlásnak teljesen személyre szabottnak kell lennie.

Sajnos még ma is vannak néhányan, akik nem az orvost keresik fel, hanem fogtechnikushoz mennek, amikor pótlást szeretnének készíttetni. A fogtechnikusok nem ismerik - és nem is ismerhetik - azokat a szabályokat, amelyek betartásával elkerülhető a későbbiekben a fogpótlás vagy az ízület túlterhelése, s így a kóros következmények. A fogtechnikus a nyálkahártya-problémákat, a rákmegelőző állapotot sem ismeri fel, s természetesen kezelésükről sem tud gondoskodni, ahogy nem ismeri fel a különböző gyulladásokat, gombás folyamatokat sem.

A kivehető fogsorok gombásodása attól is bekövetkezhet, hogy az illető nem tartja kellően tisztán a pótlást és a szájat, esetleg a fogsor rossz anyagból készült, vagy a készítésnél a fogtechnikus technológiai hibát követett el.

Ha törik...

Előfordul, hogy valakinek gyakran eltörik a kivehető pótlása. Ezt okozhatja az is, hogy az illetőnek olyan a szájberendezése, hogy a csontos részeken megfeszül a fogsor két oldala, és eltörik. Természetesen akkor is eltörhet fogsor, ha beleesik a mosdóba. Ha valaki olyan erősen rág, hogy gyakran eltörik a teljes kivehető fogsora, akkor érdemes az új pótlást vékony alapú fémre készíteni, és így általában megelőzhető a fogsortörés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő