Önt mi viszi el a fogorvoshoz?

Már megszoktuk; nincs valamirevaló fogkrémreklám a Magyar Fogorvosok Egyesülete ajánlása nélkül. Nem kivétel ez alól a neves fogkrém nevével fémjelzett, immár hatodszorra megrendezett szájápolási hónap sem, mely ismét meglepő tényekkel szolgált.

Fogápolási hónap

A Családügyi Minisztérium, a Magyar Fogorvosok Egyesülete, és a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata támogatásával szervezett program igyekszik népszerűsíteni a fogászati szűrést, és az ennek folyományaként az időnként szükséges, megelőző célú, illetve ingyenes fogmegtartó kezeléseket. Az országos fogászati prevenciós programban legutóbb közel 80.000 felnőtt vett részt. Főként olyanok jelentek meg az ingyenes szűrővizsgálaton, akik egyébként is rendszeresen ápolják a fogaikat. A legjellemzőbb fogászati problémák az ápoltnak számító szájakban is a fogszuvasodás, ínygyulladás és a fogkő.

Jobb szűrni, mint betömetni

Az eseménysorozat kapcsán készült felmérésből kiderül, hogy gyakorlatilag minden szűrést kezelés követett. A legtöbb - és legszerencsésebb - esetben a fogszuvasodást kellett kezelni és fogtömést végeztek. A gyakoribb, pontosabban évi két ellenőrzéssel jelentősen csökkenteni lehetne a beavatkozást igénylő esetek számát.

Úgy tűnik, a félévenkénti szűrés fontossága azokban sem tudatosult, akik amúgy odafigyelnek fogaikra, és kapva kaptak az ingyenes lehetőségen. A közreműködő fogorvosok több mint fele úgy véli, jó, ha a páciensek évente egyszer betérnek a rendelőbe.

Ingyenes, és mégsem kell?

Vajon mi tartja vissza az embereket az immár újra ingyenes fogmegtartó kezelések idején attól, hogy felkeressék a fogorvost? A felmérések erre nem adtak választ, de feltehetőleg több tényező is közrejátszik. Először is a szűrésre időt kell áldozni: minél gyakrabban esedékes, annál többet. A fogorvosnál tett látogatást nem mindig könnyű összeegyeztetni a munkaidővel, különösen, ha kiderül, hogy csak több ülésben lehet elvégezni a szükséges kezeléseket. Ha meg az derül ki, hogy szerencsére semmi különösebb teendő nincs, akkor az egész időpocsékolásnak tűnik, így a kezdeti lelkesedés lankadni kezd. Alighanem a megoldás a gyerekkorban megfelelően kialakított szokás lehetne, akárcsak a fodrász vagy kozmetikus rendszeres felkeresése. Pedig ma már a fogak szépsége is a divat része.

Az időn spórolóknak ajánljuk figyelmébe, hogy a rossz állapotba került fogsor rendbetétele a szűréseknél sokkal több időt vesz igénybe, eredményessége pedig korántsem olyan jó.

Fáj és drága

Az ingyenesség sokakat nem nyugtat meg, miután előre nem lehet megmondani, valóban csak az ingyenes kezelésekre van-e szükség. Fogmegtartó kezelések a tömés, a gyökérkezelés és a gyökértömés. Nem sorolják ugyanakkor ide az olyan eljárásokat, amelyek a megelőzést és az esztétikai célokat egyaránt szolgálják. A másik két leggyakoribb problémára, a képződött fogkő eltávolítására és a fogíny begyulladására az ingyenesség nem ad megoldást. Pedig a fogkő eltávolítása is hozzásegít az ép fogzománc és íny megtartásához, a szájüregi fertőzések kivédéséhez.

Nem ejtettünk még szót a fájdalomról. A fogmegtartó kezelések közül lényegében a kisebb lyukak tömése igazán fájdalommentes - Lám, lám ez megint csak a gyakori szűrések mellett szól! -, később már nem ússzuk meg a kisebb-nagyobb kellemetlenséggel, netán fájdalommal járó beavatkozásokat.

Gyakran elfelejtik továbbá megemlíteni, hogy a fogmegtartó kezelések sem minden orvosnál ingyenesek. Akik korábban - jogosan vagy vélt okokból - csalódtak az ingyenes fogorvoslást nyújtó állami rendelők szakembereiben, azok ma általában a magánpraxisokat keresik föl, ahol minden kezelést ki kell fizetni. Emiatt a hazai egészségbiztosítási rendszer pont azokat a pácienseket nem támogatja anyagilag, akik áldoznak és tesznek a drága beavatkozások megelőzéséért.

Ugyanebből a rendszerből fakadóan a betegek bizalmát élvező orvosok sem profitálhatnak az államilag finanszírozott kezelésből, ráadásul az igazán kezelésre szoruló, kevésbé tehetős vagy épp félelmekkel terhelt páciensek pedig kirekesztve érezhetik magukat a megnyugtató színvonalúnak tartott ellátásból.

Nem véletlen hát, hogy nem csökken a fogápolásra erősen rászorulók száma, a szájápolás szempontjából elmaradott társadalmi rétegek és a jól ellátottak között továbbra is tátong a szakadék.

A növekvő fogkrémhasználat érdekében

Különösen üdvözlendő a Colgate Szájápolási Hónap szervezőinek azon ötlete, hogy a fogászati szűrővizsgálaton való részvételt ingyen fogkrémmel jutalmazták. A helyes fogmosás ugyanis a megelőző kezelés teljesen fájdalmatlan módja -, feltéve, hogy a fogak nincsenek katasztrofális állapotban. Jótékony hatású reklámfogásról van tehát szó.

Van jó fogkrém, és van még jobb, a legfontosabb mégis az, hogy egyáltalán használjuk. Magyarországon még mindig vészesen kevés fogkrém fogy. 2003-ban egy fő átlagosan csupán 2,8 tubus fogkrémet és 0,8 fogkefét használt el szemben a fogorvosok által javasolt 6-8 tubussal és 3-4 fogkefével. Ezek a számok - mondanunk sem kell - messze alatta maradnak az európai átlagnak. Nem csoda hát, hogy a fogorvosok minden fogkrémet szívesen ajánlanak.

Akik lemaradtak a fogkrémakcióról, azokat azzal biztatjuk, hogy fogápolási hónap több éve létezik, sőt lesz jövőre is. Reméljük, ugyanezt bátran elmondhatják majd fogaikról is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció