Mit kell tudni a műfogsorrögzítőkről?

A műfogsorrögzítő reklámok csaknem kívánatossá teszik a csinos, hófehér protézist. Csakhogy ezekkel nem olyan könnyű beleharapni az almába. Sőt vannak más rejtett problémák is...

Mire jó?

Az adhéziós ragasztók és rögzítőkrémek praktikus, kényelmes és gyors megoldást kínálnak enyhén mozgó protézis esetén. Vékony, rugalmas párnát képeznek a protézis és az íny között úgy, hogy emellett a vákuum megtartásában is segítenek. Ha a protézis a ragasztó segítségével kevésbé mozog, nem juthatnak ételdarabok a protézis alá, amelyek ott bomlásnak indulva különböző komplikációk melegágyai lehetnének.

A ragasztók anyaga a nyál természetes tapadó-képességét növeli, fokozza a nyál viszkozitását, ezáltal stabilizálja a műfogsort. Pontos összetételüket a gyártók titokként őrzik, de a következő néhány összetevő gyakran szerepel bennük: maleinsav, polivinil-metil éter, magnézium-, nátrium- és cinksók , cellulózgumi, paraffin, metil-laktát, mentol és más aromaanyagok.

Kétségtelen haszna és vitathatatlan népszerűsége ellenére semmiképp nem célszerű hosszú távon ezt a lehetőséget választani.

Alkalmazása

A rögzítő felrakása előtt a protézist meg kell tisztítani, a rögzítőt pöttyökben vagy vékony csíkok formájában kell felhordani a protézisre. Nem kell sokat fölvinni, épp csak annyit, amennyi szükséges. A protézis széleire ne kerüljön rögzítő. A krémet nem kell elkenni, a rágás során egyenletesen eloszlik a műfogsoron. Felhelyezés után pár másodpercig tartsuk ott a protézist. Erőkifejtés, rágás, evés előtt érdemes még néhány percet várni. A ragasztás után a műfogsor bármikor kivehető, nem fáj, a nyálkahártya nem sérül.

Használat után a rögzítőkrémeket naponta alaposan el kell távolítani, különben az íny könnyen begyulladhat.

Ha a protézis már nem rögzül megfelelően, a protézist alá kell bélelni, azaz megfelelő réteg műanyag beapplikálásával ki kell egészíteni a protézis műanyagból készült műínyét.

Kedvező eredmények

1996-ban az ipari országokban csaknem 780 millió liter protézisragasztó került piacra. Németországban minden ötödik teljes fogsort viselő páciens használt huzamosabb ideig protézisragasztót. Vajon minek köszönheti a szer népszerűségét?

Egy 1997-es dél-németországi vizsgálatból egyértelműen kiderült, hogy a protézis stabilitásával az idősebb korosztály egyre elégedetlenebb, ami nyilván az állcsontgerinc leépülésével hozható összefüggésbe. Természetes, hogy örömmel veszik egy rögzítőkrém segítségét. Ugyanakkor feltételezhető, hogy alábéleléssel vagy tökéletesebb protézis készíttetésével jobb, az íny egészségi állapotát jobban őrző megoldást is lehetne választani.

A vizsgálatban a protézisével egyébként elégedett 563 felhasználó 20,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy protézisragasztóval a fogsora stabilitását jobbnak találta. Hogy ez mennyire szubjektív vélemény, és mennyire igaz, nehéz megítélni, ezért a vizsgálatban mérték az átlagos harapási erő változását is protézisragasztó alkalmazása mellett és anélkül. A vizsgálat adatai szerint a 25,5 N körüli átlagos harapáserősség ragasztóval 41,8 N-ra emelkedett. A rögzítőkrémek hívei szerint tehát az ember jobban tud vele rágni, sőt még a nyálkahártyát is megvédi bizonyos sérülésektől.

Kedvezőtlen hatások

Mindezek ellenére tévhit, hogy folyamatosan műfogsor-rögzítőt kellene használnia a protézistulajdonosoknak. Rosszul illeszkedő, igazításra szoruló protéziseknél jó szolgálatot tesz a ragasztó, és elképzelhető, hogy akár a harapás erősségét is kedvezően befolyásolja, de - mint Dr. Mártha Szabolcs hangsúlyozta - a rögzítőkrémek szerepe átmeneti.

A szájüreg egészsége és az íny formájának megtartása érdekében az egyetlen követendő hosszú távú megoldás az, ha a protézist megfelelő igazítással, alábéleléssel ismét a lehető legkedvezőbb formájúra alakítják. Csupán így biztosítható ugyanis az íny kiegyensúlyozott terhelése és a műfogsor tartóssága, mely szempontot nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ráadásul a rosszul illeszkedő protézis hordására kárhoztatott fogíny állapota gyorsabban romlik, és bizonyos idő elteltével a sorvadás olyan mértékű lesz, amelyen a legjobb rögzítőkrém sem segít. A kiegyensúlyozatlan protézis akár sérülhet, vagy el is törhet, ilyenkor pedig végképp elkerülhetetlenné válhat újabb protézis készíttetése, ami pedig a ragasztó észszerű, csupán átmeneti használatával elkerülhető lett volna.

Szem előtt kell tartani azt is, hogy az ideális műfogsorápoláshoz hozzátartozik, hogy azokat az étkezések után lehetőleg ki kell szedni, és megfelelő tisztítás után visszatenni. Nyilvánvaló, hogy ragasztó használata mellett ez időigényesebb és kissé bonyolultabb művelet, mint anélkül, tehát ehhez kevésbé fűlik az ember (mű)foga.

Színes, de nem szagos reklámfilmek

A fogsorragasztó a szájnyálkahártyáról nedves fogkefével és fogkrémmel távolítható el, a fogsorról már körülményesebb a letisztítás. Ha a fogsort nem tartják tisztán, és ebbe a rögzítőkrémek megfelelő eltávolításának hiánya is beletartozik, akkor az elősegíti a gombás fertőzések és különböző irritációk kialakulását.

"Nagyon gyakran találkozunk olyan makacs fertőzésekkel, amelyeket a páciensek nem szoktak észrevenni, mivel nem fájnak, ugyanakkor az erős szájszag árulkodhat jelenlétükről" - figyelmeztet a protézisek szakértője, Dr. Mártha Szabolcs fogorvos. A reklámfilmek bármilyen színesek, nem szagosak.

Ha már az érzékeknél tartunk... Ma már ízesített gélekkel szeretnének a gyártók a protézishasználók kedvében járni, sokan azt mondják, egyelőre nem különösebben kellemes ízű. No de sebaj, harapást szőrével! Vannak olyan kutatási eredmények is, miszerint a műfogsor-ragasztók az ízérzékelést rontják.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést csak időszakosan zavarhatja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Kora délután főként a keleti országrészben pattanhatnak ki hőzivatarok, később nyugat, délnyugat felől érkezhetnek zivatarcellák, amelyek idővel kelet, északkelet felé tevődnek. Heves zivatar sem zárható ki. Zivataroktól függetlenül a Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk lökések. A csúcshőmérséklet általában 35 és 41 fok között várható, de az északnyugati tájakon 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra