Mi történik velünk, ha nem mosunk fogat?

Időnként - valljuk be - mindenki elfeledkezik a fogmosásról, és azt is több felmérés bizonyította már, hogy az emberek sokkal rövidebb ideig mosnak fogat, mint kellene. De mi történik valójában akkor, ha nem mosunk fogat? Mennyire teszünk rosszat azzal, ha néhány alkalommal kihagyjuk azt?

Ezek a következményei, ha nem mosunk fogat

A fogmosás "alapszabályaival" mindenki tisztában van: naponta legalább kétszer (de inkább többször, akár minden étkezés után), alkalmanként három percig kellene fogat mosni, lehetőleg változatos mozdulatokkal, közepes vagy lágy sörtéjű kefével. Ezeket a szabályokat azonban könnyen elfelejtjük, és közel sem mosunk annyiszor és olyan módon fogat, ahogyan kellene.

Ennek természetesen következményei is lehetnek, a "legismertebb" ezek közül a kellemetlen lehelet, mely általában egy-két napon belül válik mások számára is jól érezhetővé. Azonban az első fogmosás nélkül töltött nap végére is kialakul egy vékony lepedékréteg a fogakon.

Lyukas a fogam? A fogszuvasodást, vagyis a lyukas fogat a fogorvos nagyon könnyen észreveheti, akár szabad szemmel, akár röntgenfelvételen. Ezek az árulkodó jelei. A ragadós lepedék a nyelvet és az ínyt is boríthatja, és nagy mennyiségben tartalmaz baktériumokat. Természetesen, ennek nincs különösebb hatása a fogak egészségére abban az esetben, ha másnap egy alaposabb fogmosással indítunk. Azonban, ha továbbra sem mossuk meg a fogunkat, annak súlyos következményei lehetnek.

fogmosás
Mi történik, ha kimarad a fogmosás?

Ez történik egy hét után<br /><br />

Egy hét után ugyanis a lepedék érezhetően vastagabb lesz, a baktériumok is elszaporodhatnak, és ezek mellék- és bomlástermékei egyre kellemetlenebb szagokkal járnak együtt. A baktériumok az ínyt is irritálhatják, megjelenhetnek az ínygyulladás első tünetei, az íny kipirosodhat, érzékenyebbé válhat, sőt az is előfordulhat, hogy vérezni kezd.

Ez történik három-négy hét után

Ha három-négy hét is eltelik fogmosás nélkül, az jelentős mértékben megnövelheti a fogszuvasodás rizikóját, különösen akkor, ha valaki gyakran fogyaszt cukorban gazdag ételeket és italokat. A fogakon már nemcsak a lepedék látható jól, hanem a fehér vagy halványszürke foltok is megjelenhetnek rajtuk. Ez a fogzománc "felpuhulásának" az egyik jele, vagyis annak a folyamatnak, melynek során a fogzománc kalciumtartalma lecsökken, így az ellenállóképességét is kezdi elveszíteni. Az ínyünk sokkal vörösebbé és érzékenyebbé válhat, gyakoribb az ínyvérzés, és előfordulhat az is, hogy az íny elkezd visszahúzódni a fognyakról.

Ez történik egy év után<br /><br />

Egy év után a fogak szuvasodása felgyorsul, nemcsak a baktériumban gazdag plakkok miatt, hanem azért is, mert a nyál már nem tölti be a védőfunkcióját, sőt inkább a szuvasodáshoz is hozzájárul, főleg akkor, ha cukrokban gazdag ételeket eszünk és iszunk. Az íny rendkívül gyulladttá válik, teljesen elveszíti egészséges rózsaszín árnyalatát, és kivörösödik, és igen érzékeny lesz, sokszor vérezhet is.

Azonban a pontos károsodások nagymértékben függnek az életkortól is: minél idősebb valaki, annál rosszabbak a kilátásai. Ötvenéves kor felett ha valaki ennyi ideig hanyagolja a fogápolást, akkor szinte biztos, hogy súlyos ínygyulladással, fogérzékenységgel, fogszuvasodásokkal és a fogak meglazulásával, sőt elvesztésével kell szembenéznie.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: