Maró falatok

A saverózió nem más, mint az egész fogsort érintő roncsoló folyamat: bizonyos ételek, italok és vegyi anyagok hatására a fogat védő zománc felpuhul, elkopik. Ennek egyik következménye a fogak érzékennyé válása.

Ez nem fog­szuvasodás! A fogszuvasodásért a szájüregünkben természetesen módon is jelenlévő baktériumok, pontosabbak az általuk szénhidrát hatására termelt káros anyagok felelősek. A szuvasodás általában csak egy-egy fogat érint. A fogunk legkülső, legkeményebb rétege a fogzománc; ez védi a dentint. A fogzománc annak ellenére, hogy a szervezetünkben lévő legkeményebb anyag, meglehetősen sérülékeny. A különböző savas kémhatású ételek, italok és bizonyos vegyszerek - sőt, akár a gyomorsav is - rendszeresen érintkezve a fogainkkal könnyen roncsolhatják a fogzománcot, és hosszú távon jelentős zománcvesztéshez vezethetnek.

Amikor a kemény fogzománc savakkal kerül érintkezésbe (ételek, italok vagy gyomorsav), átmenetileg megpuhul és az ásványianyag-tartalma csökken. A nyál közömbösíti a savas hatást, visszaállítja a száj természetes egyensúlyát, és fokozatosan visszakeményíti a fogzománcot. Mivel azonban a fog visszakeményedése lassú, ha a fogak gyakran vannak kitéve savas kémhatásnak, a folyamathoz nincs elég idő.

Fogaink manapság szinte folyamatosan ki vannak téve a saveróziónak: szénsavas üdítők, gyümölcslevek, kávé, tea - mind olyan népszerű italok, melyek rengeteget ronthatnak a fogzománc állapotán. Emellett bizonyos ételek (például a paradicsom, a citrusfélék, a savanyúságok) és vegyszerek (szájvizek, fogfehérítéshez használt anyagok) is savas kémhatásúak.

A saveróziót nem csak az befolyásolja, hogy mit fogyasztunk, hanem az is, hogy hogyan tartjuk a szájunkban a savtartalmú élelmiszereket. Ha a savtartalmú ételt vagy italt hosszabb ideig tartogatjuk a szájban, hosszabb ideig tesszük ki a fogainkat a savas hatásnak, ami fokozza az erózió veszélyét. Ha például a savas italt "öblögetjük" a szánkban, azzal fokozzuk a savtartalmú ital és a fogak közti érintkezést, ami szintén növeli az erózió veszélyét.

Saveróziót okozhatnak a szájba kerülő gyomorsavak is, például bulimia vagy emésztési zavarok következtében. Saverózió jelentkezhet foglalkozási vagy ipari ártalom formájában is, például olyankor, ha valaki hosszabb időn keresztül savas gőzöket lélegez be.

Velem is ez történik?

A saverózió legkorábbi jelei a fogérzékenység (forró vagy hideg, édes ételek és italok fogyasztásakor), a fog enyhe elsárgulása és a legömbölyített fogak (a fogfelszín illetve fogélek lekerekített hatást keltenek). Később a fogak a zománc elvesztése miatt enyhén áttetszővé válnak, de fokozott elszíneződés is látszik rajtuk, amely nem más, mint a fogzománc alól előtűnő sárga színű fogállomány, a dentin. A fogéleknél apró repedések és érdesség jelentkezhet, esetleg bemélyedések jelentkeznek a rágófelületeken. Az érzékenység is tovább fokozódhat.

A már bekövetkezett károsodás visszafordíthatatlan! A fogzománc károsodása fogászati kezelést tesz szükségesség a fogállomány védelme érdekében. Ez lehet tömés, kerámiahéj vagy korona felhelyezése. Súlyos esetekben a fog eltávolítása is szükségessé válhat.

Természetesen ezt a problémát is egyszerűbb megelőzni, mint kezelni.

  • Ne mossunk fogat közvetlenül savtartalmú ételek vagy italok fogyasztását követően, hiszen ilyenkor a leglágyabb a fogzománc! A legjobb, ha étkezés előtt mosunk fogat, de étkezés után mindenképpen várjunk vele legalább egy órát.
  • Az üdítőitalokat és szénsavas italokat gyorsan nyeljük le - ne "öblögessünk" velük, ne tartogassuk őket a szájban! Vagy használjunk szívószálat, jól hátratolva a szájban!
  • Válasszunk csökkentett savtartalmú ételeket és italokat!
  • Puha fogkefével finoman, de alaposan mossunk fogat!
  • Válasszunk alacsony dörzsölő hatású, nem savas kémhatású és maximális fluoridtartalmú fogkrémet!
  • Rendszeresen járjunk fogászati felülvizsgálatra, és fogászati problémáinkkal forduljunk szakemberhez!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső