Kitört, letört

Felnőtteknél is előfordulhat, de általában a gyerekekre jellemző baleset, hogy kitörik a foguk vagy letörik egy-egy darabja, ezért cikkünkben is erre helyezzük a hangsúlyt.

Kisded- és óvodáskorban az esések, iskoláskorban a kerékpár-, valamint a játszótéri balesetek, esetleg verekedés során elszenvedett sérülések és a sportbalesetek vezetnek. A fiúk kétszer gyakrabban sérülnek, mint a lányok. Érdekes módon a már balesetet szenvedett gyerekek 25%-a újra sérül, és hajlamosítanak egyes fogazati eltérések is, mint például az ujjszopás miatt előreálló metszőfogak (ezért is fontos a fogszabályozás, nem csupán az esztétikum miatt!). Sajnos a felnőttek alig 10%-a tudja, mi a teendő ilyenkor.

Elsősegély a fogcsírának

A tejfogak sérülése többnyire törés, de még gyakoribb a fog valamilyen irányú kimozdulása. Ennek legfőbb veszélye a maradó fogcsíra károsodása lehet. Fontos, hogy az (főleg a befelé, ínybe nyomódott) elmozdult fogat semmiképpen se próbáljuk meg a helyére nyomni, mert ezzel még nagyobb kárt okozunk. Azonnal gyermekfogászatra vagy szájsebészetre kell vinni a gyermeket.

A sérült fogak ellátásakor a végső cél nem a tejfog mindenáron való megmentése, hanem a maradó csíra védelme. Nagy esély van rá egyébként, hogy a benyomódott fog néhány hónapon belül magától helyére illeszkedik. Néhány napig érdemes pépes étrenden tartani a gyermeket. Teljesen kimozdult tejfogat nem igazán szoktunk visszahelyezni, - mert ilyenkor is fennáll a maradó fogcsíra sérülésének veszélye - hanem például kis helyfenntartó fogszabályozó készülékkel biztosítjuk a maradó fog előtöréséig annak helyét.

Ha a maradó fog nem marad ott

A maradó fogak sérülésénél - a tejfogakkal ellentétben - a fogak törése vezet, de itt is előfordulhat a fog részleges vagy teljes kimozdulása. Súlyosabb esetben a csontszövet és a lágyrészek is károsodhatnak.

Mi a teendő ilyenkor?

A tört darabot, vagy az egész fogat be kell hozni minél hamarabb a fogászatra, mégpedig úgy, hogy nyálban, tejben (végső esetben a beteg saját szájában, persze vigyázva, hogy le ne nyelje) tartjuk addig, még ha piszkos is!

Mi tilos ilyenkor?

Lemosni, lesikálni, szárazon zsebkendőbe vagy dobozba tenni és kézzel a foggyökeret megfogni. Csapvízben vagy alkoholban sem szabad tartani. Így van csak esély arra, hogy a kimozdult fog - esetleg még életben is tartva - visszahelyezhető a fogágyba. Ilyenkor a fogorvos - esetleg azonnali gyökérkezelés után is - visszahelyezi a fogat a fogágyba, és bizonyos időtartamra úgynevezett sínezést alkalmaz, vagyis rögzíti a sérült fogat a többihez. Utána ezt a fogat rendszeresen ellenőrizni kell, mert - mint minden sérüléskor - szövődmények itt is lehetnek.

Ha csak elmozdult...

A csak részlegesen elmozdult fogat sínezéssel, illetve fogszabályozási eszközökkel gyógyíthatjuk. A korona töréseit a fogfejlődés befejezéséig úgynevezett gyógykoronával védjük, majd pedig kompozit tömőanyaggal vagy végleges porcelán koronával védjük. Természetesen, ha lágyrész is sérült, vérzéscsillapítást kell végezni.

Még egyszer a lényeges tennivalók

Mielőbb szakrendelőbe kell vinni a beteget, mert a lágyrészek úgynevezett elsődleges összevarrása csak néhány órán belül történhet meg, utána a fertőzés veszélye sokkal nagyobb. Általában ebben az esetben tetanusz injekciót is kap a sérült. Nagyon oda kell figyelni, hogy a sérülés során a fejet nem érte-e trauma vagy nem volt-e eszméletvesztés. Erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

A legfontosabb tényező mindig a baleset és az ellátás között eltelt idő, hiszen a fog sikeres megmentése ezzel egyenesen arányos. Ezért a sérült fogú gyermeket és felnőttet is azonnal szakorvoshoz kell vinni, lehetőleg a foggal vagy fogdarabbal együtt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső