Kiesett a foga? Vegye be a szájába és szopogassa!

Ma már észrevehetetlenül javíthatók a fogsérülések - mondta Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője, aki a nyár beköszöntével a fokozottan előforduló fogsérülések kapcsán válaszolt néhány kérdésre.

A küzdősportot, labda- és csapatjátékot folytatók körében rendszeresek a fogsérülések, azonban a nyári hónapokban kiugróan megnő a szabadidős tevékenység, kerékpározás és strandolás közben történt esetek száma.

A leggyakoribb, az arcot ért ütés miatt a lágyrészek sérülése, az ínyrepedés, az ajak vagy a nyelv megharapása, de sokszor a fogak nem sérülnek meg. Ilyenkor javasolt mielőbb szájsebészhez fordulni, mert a szájban lévő sérülések kellemetlenek lehetnek és nehezen gyógyulnak. A szájsebész - ha szükséges - összevarrja a sebet.

Letört? Javítható!

Szintén a gyakori - szerencsésebb kimenetelű - esetek közé tartozik a frontfogak kisebb sérülése, jellemzően az élek törése. A fogak látható sérüléseit, csorbulásait gyakran egyszerűen fogszínű tömőanyaggal úgynevezett élpótlással korrigálni lehet, ezek általában teljesen esztétikusan helyreállíthatók. Ha a fog nagyobb része letörik, kerámia héjra vagy koronára lehet szükség.

Kevésbé szerencsés eset, amikor a fog teljes koronája letörik. Ha gyökér épen marad, úgy gyökérkezeléssel, csappal és koronával lehet helyreállítani a tökéletes esztétikát. Ezeket az eseteket legtöbbször egy általános fogorvos el tudja látni, azonban nem érdemes halogatni a kezelést, mert a sérült területek érzékenyek lehetnek és könnyen romlanak.

Ha reped, kiesik

Nagyobb a baj, ha a fog hosszában elreped, vagy egész mélyen a csontban törik el, esetleg teljes egészében kimozdul vagy kiesik. Ha a fog egészben kimozdul, de egyben marad, akkor a visszahelyezés (replantáció) megkísérelhető, de ennek 1-2 órán belül meg kell történnie! A kiesett fogat azonnal le kell mosni és vissza kell tenni a szájba és szopogatni, mint egy cukorkát addig, amíg szakszerű segítséghez nem jutunk! Ez kimondottan szájsebész feladata, az általános fogorvos nem biztos, hogy tud segíteni.

Ha a fog a csontban törik el, sajnos a fogat muszáj eltávolítani, ilyenkor az azonnali implantáció jelenti a tökéletes megoldást. Az implantáció mára teljesen hétköznapi, fájdalommentes beavatkozás, mellyel észrevétlenül pótolható a fog.

A legrosszabb eset, ha nem csak a fog törik el, vagy esik ki, hanem a fogat körülvevő fogágy, a csontfal is megsérül. Sajnos ilyenkor már komoly roncsolódás következik be, ami egyáltalán nem olyan ritka. Ha a foggal együtt a csontfal is elvész, már csak a sebészi módszerek segíthetnek: csontpótlás és implantáció. Ilyen helyreállítást csak specialisták végezhetnek.

"Vigyázzunk a fogainkra, de ha előfordul a baj, azonnal forduljunk fogorvoshoz, ne halogassuk, mert minél előbb kapunk szakszerű kezelést annál jobb" - figyelmeztet a fogszakorvos.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: