Félévenként fogdoktorhoz!

Orvoshoz nem szívesen megy az ember, még akkor sem, ha csak rutinellenőrzésen kell megjelennie. A fogorvosi széket pedig közismerten sokan kerülik.

A gyulladt vagy elhanyagolt fog nagyon tud fájni, de a mai technikai feltételek mellett a fogak karbantartásának egyáltalán nem kellene fájnia, vagy csupán alig és nagyon jól csillapíthatóan. Az egykor nagy fájdalommal járó foghúzás is ma már kizárólag korszerű érzéstelenítéssel történik.

Valami oknál fogva azonban nagyon tartja magát a fogorvostól való félelem, és ennek is köszönhető, hogy az ajánlott, félévente esedékes fogászati ellenőrzést nagyon kevesen tartják be.

Fontos a bizalom

Akár rendszeresen, akár - helytelenül - alkalomszerűen keressük fel a fogászt, érdemes olyat választanunk, akiben teljesen megbízunk. Még a sürgősségi ellátással is - ha egy mód van rá - érdemes lehetőleg azt az orvost "zaklatni", akihez amúgy is járunk. Kit válasszunk?

  • A körültekintő fogorvos az első találkozáskor részletes anamnézist készít, és minden beavatkozásról nyilvántartást vezet.
  • A jó fogorvos őszintén elmondja a lehetőségeket, a legolcsóbbtól a legdrágábbig, hogy betege kellő információ birtokában a lehető legjobban dönthessen.
  • A kezelések megválasztásával és felvilágosítással is a meglévő saját fogak megtartásán fáradozik.
  • Felhívja a figyelmet az egyes beavatkozások ésszerű sorrendjére, és azok hosszú távú következményeire. Eközben arra is figyelemmel van, kinek milyen szinten és milyen részletesen kell magyaráznia. Hiszen különbözőképpen vagyunk tájékozottak, van, akit minden érdekel, van, akinek elég, ha az orvos tudja, mit csinál.
  • Tájékozott a legkorszerűbb eljárások területén is, és ha szükséges specialistát is ajánl, nem akarja minden áron csak ő kezelni betegét, akkor is, ha annak egy adott kezelés erejéig más volna az érdeke.
  • A jó fogorvos jelenlétében a páciens megnyugszik és bátorítást kap. Ennek feltétele, hogy az orvos ne legyen lekezelő a "tudatlan laikussal", és ne legyintsen a beteg félelmeire, ne akarja bagatellizálni fájdalmát.

Mire jó a jó fogász?

Ha rendszeresen járunk fogorvoshoz, általában csak kisebb tömések vannak napirenden, és a nagyobb baj is idejében megelőzhető. Szükség esetén az időnkénti fogkő-eltávolítással szintén kellemetlenségek egész sorát, és sok pénzt spórolunk meg magunknak.

Nyilván költenünk is kell a szájápolásra, de akkor már lehetőleg a saját fogainkra, és ne a pótlásokra. Bármilyen tetszetősek a mai modern pótlások, a saját fog nélkül maradt íny előbb-utóbb sorvadásnak indul.

A tapasztalt fogorvos évekre előre is meg tudja mondani, mire kell majd figyelnünk, milyen típusú fogászati problémára vagyunk hajlamosak, és ezért mit kell megelőzni.

Tanácsot kérhetünk tőle olyan egyszerűnek tűnő kérdésekben is, mint a fogmosás.

Néha érdemes egyszerűen csak kikérdezni, milyen új lehetőségek jelentek meg a gyógyászatban, hiszen lehet, hogy magától nem gondol mindenre, amikor a szánkba tekint, de szeretteink, barátaink számára is gyűjthetünk hasznos fogászati információkat.

Manapság nagyon fontos a látható külső. Miért ne legyenek fogaink a lehető legfehérebbek? A legkörültekintőbben itt is csak a fogorvos láthat el tanácsokkal.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció