Az érzékenységtől az ínyvérzékenységig

Az érzékeny íny hálás témája a sokszor ügyetlen fogkrém-reklámoknak. Mielőtt eldöntjük, kinek és minek hiszünk, mire költjük a pénzünk, szánjunk némi időt a hiteles információknak. Van, amikor segít a fogkrém, és van, amikor nem.

Abból kell kiindulnunk, hogy az egészséges fognál a fájdalmat továbbító dentint a fogzománc és az íny minden oldalról védi, tehát nem lehet érzékeny. Ennek ellenére előfordul, hogy - bár a fogon semmi zománchiba nem látszik, és az íny is egészséges - harapáskor, fogmosáskor mégis kellemetlen érzés járja át a fogsort, valósággal beleborzong az ember.

Az egészséges fog is lehet érzékeny, de csak fogorvos a megmondhatója, hogy valójában mi áll a hátterében, szükség van-e valamilyen beavatkozásra. A fogorvosnál kiderülhet, hogy az érzékenység csupán egyéni adottság, és szerencsés esetben csak időszakosnak bizonyul. Mindenesetre az érzékenyeknek különösen vigyázniuk kell fogzománcuk épségére, és a fognyaki - eleve vékonyabb zománccal ellátott - terület ápolására.

Megoldást mindenképpen kell találni, mert ha a kellemetlen érzést elkerülendő nem merjük alaposan megtisztítani a fogakat, nagyon hamar elromlanak.

Mi okozza az érzékenységet?

 • 1. Borzongató ételek - savak, cukrok, hideg és meleg
 • A leggyakoribb problémák evéskor a forró és nagyon hideg, az édes vagy savanyú ételek fogyasztásakor érezhető kellemetlen érzés. Ha például nagyon cukros étel, csokoládé kerül a fogzománcra, akkor az ozmotikus nyomáskülönbség miatt is kialakulhat az a fura érzés, amitől az ember szeretne minél hamarabb megszabadulni.
 • Egy idő után aztán magától is elmúlik, ahogy a nyál leöblíti az irritáló anyagot, de érdemes vizet inni vagy kiöblíteni a szájat.
 • Ugyanez vonatkozik a savanyú, illetve savas ételekre is, amelyek ráadásul maradandó nyomokat is hagynak a fogon: a zománcot oldva vékonyítják azt. Az érzékenyek tehát jobb, ha kerülik az ilyen ételeket. A legismertebbek és legagresszívebbek között említendő a citromlé, az alma és a kóla.
 • 2. Fájdalom, ez már csaknem fájdalom - szuvas fog
 • Ha nem egyszerűen csak érzékenységről van szó, hanem kifejezetten fáj a fogunk érintésre, hidegre vagy hőre, különösen, ha látható is a fogon zománchiba, ill. bármilyen eltávolíthatatlan elszíneződés, haladéktalanul fogorvosi beavatkozásra van szükségünk, mert a fogromlás már elkezdődött. Sajnos a lyukak, nem olyanok, mint a bőrünkön keletkezett sebek, amelyek idővel begyógyulnak. A fog nem tud ilyen módon regenerálódni, tehát minél előbb kezelésre van szükség, nincs mire várni. A legkisebb szuvas pontocskát is azonnal be kell tömni.
 • Külön is meg kell említeni a fognyaki érzékenységet, mert ez a terület a fogkorona és az íny találkozásánál különösen érzékeny, és kezeletlenül egyszerre indíthat el fog- és ínybetegségeket.
 • 3. Akkor kóros, ha fluoros? - flour-érzékenység
 • Általában tartós kellemetlenséget okoz a fluor-érzékenység vagy -allergia, amely már kicsi gyereknél is jelentkezhet. Mindenképpen orvosra van szükségünk, hogy biztonsággal megállapíthassuk, valóban erre érzékenyek-e fogak.
 • Ma, amikor szinte mindegyik fogkrém tartalmaz több-kevesebb fluoridot, csak speciális fluormentes fogkrém használatával küszöbölhető ki a borzongató érzés, amely ebben az esetben nem úgy kóros, hogy feltétlenül fogmegtartó kezelést tesz indokolttá.
 • 4. Korral és kórral jár - az időskor és az ínybetegségek
 • Körülbelül minden negyedik-ötödik felnőttnek vannak fogérzékenységi panaszai, melyek rendszerint fiatal huszonéves korban jelentkeznek először. Később, azaz idősebb korban a megváltozó csontanyagcsere következtében is megváltozhat a fog szövetének és zománcának szerkezete és ellenálló-képessége.
 • Időskorban a fogíny is hajlamosabb különböző fertőzésekre, gyulladásokra, de a helytelenül ápolt fogak fiatalon is kiválthatnak fogínybetegségeket.
 • A beteg fogak ínybetegséget okoznak, a beteg íny pedig fogromláshoz vezet, tehát az egymást kiváltó és erősítő folyamatokat mindkét oldalról meg kell előzni, illetve meg kell állítani.

Mi fáj rajtuk?

A különböző érzeteket, fájdalmat a mikroszkopikus dentin-csatornácskák közvetítik a fogideg felé. Ott, ahol a fogon zománchiány van, ezeknek a külső végei nyitottak, és a fog különösen érzékeny. A szuvas fogak is a helyi zománchiány miatt válnak érzékennyé. A fognyaknál, ahol a zománc eleve vékonyabb, mindenféle betegség nélkül is nyitva lehetnek a dentin-csatornácskák, de mégis főként akkor jelentkezik a panasz, ha a zománc vékonyra kopott, illetve, ha az íny lejjebb húzódik.

Mindebből már kézenfekvőnek látszik a megoldás is: Valahogy be kellene tömködni az apró pórusokat.

Hogyan segíthetünk rajtuk?

Az egyik legegyszerűbb megoldás a speciális fogkrém használata: Ha a fogorvos biztosított róla, hogy a fogzománc ép, tehát a dentin-csatornák nem szuvasodás miatt nyitottak, vagy ellátta a kezelést igénylő fogat, érdemes speciális fogkrém, illetve ellenszer után néznünk. A megfelelő fogkrém stroncium-kloridot tartalmaz, melyekkel elzárja a pici nyílásokat, és a fémsókkal való újbóli telítés által barikádot képez a fájdalmas ingerekkel szemben. A kálium-klorid és kálim-nitrát hatóanyag pedig az ideget vonja be védőköpennyel a fog belsejében, így megakadályozza körülötte a fájdalomérzetért felelős nátrium- és kálium-ionáramlást.

Természetesen az érzékeny fogaknál fokozott szuvasodás elleni védelemre is szükség van, és az is fontos, hogy a fogkrém a lepedéket alaposan, de az érzékeny dentinre kíméletesen távolítsa el dörzsanyagaival.

Ha a megfelelő fogkrém használata mellett négy héten belül nem múlik el a kellemetlen érzékenység, feltétlenül (újra) fel kell keresni a fogorvost.

Olykor kell a fogdoktor

Akár öröklött és az egész életen át fennálló érzékenységről van szó, akár időszakosról, az érzékeny fogúaknak különösen fontos a rendszeres, félévenkénti fogorvosi kontroll, nehogy hamis biztonságérzetük miatt, elhanyagoljanak olyan kóros jelenséget, ami már kezelésre szorulna.

Az érzékenység oka lehet a helytelen szájhigiénia is. Talán csak az a probléma, hogy nem olyan fogmosási technikát alkalmazunk, amelyre különös bánásmódot igénylő fogainknak szüksége volna. A fogorvos ebben is adhat további tanácsot.

Az otthoni fogkrémes kezelést az orvos speciális lakk felvitelével egészítheti ki.

Az érzékenységével magára hagyott, elhanyagolt fogsort, a fogínyvérzés, fogínysorvadás veszélyének tesszük ki, melynek végeredményeképpen kihullhatnak a fogaink, de az érzékenység lehet már meglévő fogínyproblémák, a szabadon álló fognyak következményei is.

Érzékenyek, de hófehérek!

Mivel tudjuk, hogy a lepedéket, plakkot és fogkövet csak mechanikailag lehet eltávolítani, felvetődik a kérdés, hogy nem tesz-e kárt a fehérítés az érzékeny fogakban, és egyáltalán, nem túl kellemetlen-e ahhoz, hogy végrehajtsuk. Persze az is lehet, hogy nem is gondoltunk ennek a veszélyeire.

Itt most csak arról a fehérítésről ejtünk szót, amely a fogfelszíni elszíneződéseket távolítja el, és megfelelő fogkrémmel otthon is elvégezhető, mert a fog belső szerkezetében végbemenő változások miatti fehérítés fogorvos feladata.

A fehérítő fogkrémek nagyrészt hasonló összetétellel készülnek, mint a nem fehérítő változatok, mégis nem árt vigyázni. Nem mindegy ugyanis, milyen abráziós értékű pasztát használunk. Ez az érték a fogkrémben lévő dörzsanyagot jellemzi.

Egészséges ínyre és fedett fognyakra alkalmazhatunk közepes abráziós értékű fogkrémet, de olyan fogakra, amelyeket nem vesz körül egészséges íny, illetve a fognyak szabadon áll, csak az alacsony abráziós értékű fogkrémek megfelelőek. Ezek úgy távolítják el a lerakódásokat, hogy közben a zománcot nem csiszolják, nem vékonyítják.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció