Ami nem az ínyére való...

Nemcsak a fogai épségére, hanem a teljes szájüregének egészségére vigyáznia kell annak, aki erős fogsort, üde leheletet szeretne megőrizni magának. Ehhez érdemes figyelni az ínyen megjelenő elváltozásokra is.

Vérnyomok a fogkefén

Nem egy ínysérülésnek, elváltozásnak lehet az első jele a fogmosásnál tapasztalt enyhe vérzés. Az érintett ilyenkor többnyire még nem érez sem fájdalmat, sem fokozott érzékenységet, de a jelenségre nem árt felfigyelnie. Az ugyanis mindenki számára nyilvánvaló, hogy a fogainkat ápolni kell, ha sokáig meg szeretnénk őrizni, de az már kevésbé köztudott, hogy több fogat veszítünk el ínyproblémák miatt, mint a népbetegség gyakoriságú fogszuvasodás következtében. Nézzük hát, mi minden lehet az érzékeny, duzzadt, gyulladt, vérző íny hátterében!

Ínygyulladás

A száj betegségei közül leggyakoribb az ínygyulladás, a gingivitis. Kialakulásában leggyakrabban plakkok játszanak szerepet, de fertőzéses és hormonális okai is lehetnek. A lepedék lerakódása, a plakkok képződése az étkezések során természetes, gondot csak a nem megfelelő tisztítás miatt okoz. A fog és a fogínyszél közötti területek azonban fogkefével nehezen elérhetőek, így nemegyszer elégtelen a fogmosás. Ha a plakkot rendszeresen nem távolítjuk el, akkor a fogínyszél begyullad: a benne található baktériumok, azok anyagcseretermékei és a bakteriális toxinok beindítják a szervezet védekező-mechanizmusait.

A fogínygyulladás első jele, ha a fogmosás során az íny vérezni kezd. Később az íny pirossá és duzzadttá válik. A fogínygyulladás ebben a szakaszában még nem jár fájdalommal, és általában nem is tudatosul. Amennyiben azonban az irritált fogínyt nem kezelik, elkezd visszahúzódni, és kialakul az ínysorvadás. A fog és az íny között lévő kötőszövet elpusztul, és kis tasakocska alakul ki a fognyak és az íny között. Ekkorra az ínygyulladás már jelentős mértékű, a beteg ínyvérzésre, fájdalomra, rossz leheletre panaszkodik.

A krónikus gingivitis jellegzetes tünetei a vérzés, a duzzanat és a vörös íny. Amennyiben nem teszünk ellene semmit, a gyulladás egyre mélyebbre és mélyebbre terjed. A baktériumok könnyen elszaporodnak a fogínytasakban. A szöveti folyadékból és a vérből ásványi anyagok épülnek be az íny alatti plakkba és fogkő képződik; a fogínytasak mélyül, és a gyulladás előrehalad. A fog fokozatosan meglazul és végül ki is eshet.

A súlyos és tartósan fennálló ínygyulladás gócként szerepelhet a szervezetben. A gyulladt ínyből a baktériumok folyamatosan a vérkeringésbe kerülnek, és a szervezet valamely pontján megtelepedve és elszaporodva, más szervek megbetegedését okozhatják. Az ízületi panaszok, bőrelváltozások, a vese, szív- és érrendszeri megbetegedések, a hajjal kapcsolatos problémák nagy része gócbetegség következménye.

Fizikai sérülések

Az íny sérülését, fájdalmas duzzanatát mechanikai hatások is okozhatják. Ilyen előfordulhat esés, ütés következtében, de akár az orca belső részének véletlen megharapása vagy felsértése miatt is, a rosszul illeszkedő protézis, illetve a fogszabályozó készülék vagy a kivehető fogpótlás óvatlan mozgatása is okozhatja. Ha a fogfájás házilagos kezelésére valamilyen gyógyszert vagy irritáló anyagot úgy alkalmaznak, hogy hozzászorítják az ínyhez, a hosszan a száj nyálkahártyájával érintkező fájdalomcsillapító felmaródást, hólyagot, fekélyt okozhat a szájban.

A fogmosáskor "félrecsúszott" fogkefe, kenyérhéj vagy egyéb kemény étel szintén felsértheti az ínyt. Az így kialakult seb önmagában is fájdalmas, de nem megfelelő szájápolás esetén a seb felülfertőződhet, és így a gyógyulás elhúzódhat.

Afta

Az afta fájdalmas szájüregi fekélyesedés, amely a szájnyálkahártya különböző területein alakul ki. A fájdalom 3-4 napig tart, amelyet hámosodás követ, a gyógyulás egy-két hétig tart, de el is húzódhat, és sajnos, a betegeknek legalább a felénél ismételten kialakul. Aftára hajlamosít az öröklődés, ha már a szülők is visszatérően szenvedtek tőle. Allergének is okozhatják, sőt, a stressz is fogékonyabbá tesz rá.

Herpesz

Ezt a nagyon kellemetlen panaszt a herpesz vírus okozza. Az elsődleges herpesz ínygyulladást és kiterjedt szájsebeket vált ki, lázzal, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodásával, általános rossz közérzettel jár. A gyógyulás egy-két héten belül megtörténik, de fertőzést okozó herpesz szimplex vírus sohasem hagyja el a szervezetet.

A másodlagos herpesz fellángolásai bekövetkezhetnek láz, megfázás, stressz, vagyis az immunrendszer átmeneti meggyengülése miatt. Ilyenkor többnyire egyetlen nyitott, nedvedző seb alakul ki az ajak külső részén. A herpesz a legtöbb érintett számára csak fájdalmas kellemetlenséget jelent, de a valamilyen más ok, AIDS, daganat, kemoterápia, sugárkezelés, stb. miatt legyengült immunrendszerű betegek számára akár életveszélyesek is lehet.

Az íny védelme

A helyes technikával végzett, napi többszöri fogmosás, a megfelelő szájhigiénia a legfontosabb teendő a szájüreg és az íny épségéért. Ehhez hozzátartozik a nehezen hozzáférhető zugok fogselyemmel, fogköztiszító kefével, szájvízzel történő tisztítása, öblítése is. Félévente érdemes felkeresni a fogorvost, annál is inkább, mert a szakember szükség esetén a képződött fogkő eltávolításával is segítheti az íny védelmét. A vitamindús táplálkozás ezen a területen is jelentős védelmet biztosít. (A középkori hajósok rémének, a C-vitamin-hiány okozta skorbutnak az egyik tünete például a nehezen gyógyuló szájsebek, ínygyulladások, fekélyek megjelenése volt.)

Egyes gyógynövények, például a kamilla és a körömvirág jótékonyan enyhíti az íny gyulladását. Ma már léteznek olyan ínyvédő készítmények, amelyeket a fokozottan veszélyeztetetteknek, vagyis például a fogszabályzó-készüléket, kivehető protézist viselőknek megelőzésként, és a fájdalmas, érzékeny, vérző ínyük kezelésére is ajánlható alkalmazni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció