A krónikus szájszárazság így hat a fogakra

Ha csak időnként tapasztalunk szájszárazságot, még nem jelent nagy problémát: a folyadékbevitel növelésével egyszerűen orvosolhatjuk az átmeneti panaszt, megszüntetve a kellemetlen szájszagot. Vannak azonban, akik krónikus szájszárazsággal, más néven xerosztómiával küzdenek.

Krónikus szájszárazságról akkor beszélhetünk, ha a szervezet nem termel elegendő nyálat ahhoz, hogy megvédje a fogakat és ínyt a káros baktériumoktól és savaktól. Kialakulásának számos oka lehet: jelentkezhet például egyes gyógyszerek mellékhatásaként, bizonyos egészségügyi állapotok velejárójaként, de az öregedés is növelheti a kockázatot - olvasható a Your Dental Health Resource összefoglalójában , amely a jelenség kockázataira is kitér.

szájszárazság, fogszuvasodás, fogínybetegség, fog- és szájápolás, krónikus szájszárazság
Xerosztómia esetén veszélybe kerülhetnek a fogaink. Fotó: Getty Images

Fogszuvasodáshoz és ínybetegséghez vezethet

A nyáltermelésnek több fontos szerepe is van: a nyál segít a táplálék lebontásában, hozzájárul az emésztés megfelelő működéséhez, valamint a fogszuvasodás ellen is védelmet nyújt. Ha ugyanis a szájban elegendő mennyiségű nyál van, akkor fogaink kevésbé vannak kitéve a baktériumok, a lepedék és az élelmiszerekből származó savak káros hatásainak. De ha nincs elég nyálunk, akkor szájüregünkben könnyebben elszaporodnak a kórokozók, illetve nagyobb eséllyel alakul ki savas környezet, ezek miatt pedig jelentősen nő a fogszuvasodás, az ínybetegségek és a szájpenész kockázata is.

A legtöbb ember hajlamos arra, hogy elfeledkezzen az ivásról, ami enyhe mértékű kiszáradást okozhat. Másokat viszont állandó, megmagyarázhatatlan, erős szomjúság gyötör. Mutatjuk, mi lehet ennek az oka.

Mit tehetünk a krónikus szájszárazság ellen?

A krónikus szájszárazság megelőzési és kezelési módszerei - a probléma kiváltó okától függően - egyénenként eltérőek lehetnek. Általánosságban beválhat, ha étkezések után cukormentes rágógumival visszaállítjuk a száj egészséges pH-értékét, illetve ha odafigyelünk arra, hogy rendszeresen igyunk legalább néhány kortyot.

Érdemes továbbá mérsékelni a koffeinbevitelt , illetve megfontolni a gyógyszerváltást, amennyiben ezek állnak a szájszárazság hátterében. De az is mindenképpen ajánlott ilyenkor, hogy a szokásosnál is gyakrabban keressük fel a fogorvosunkat, hogy még időben felfedezhessük a xerosztómia által okozott fog- és szájbetegségeket.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: