"Vízválasztó" - 1. rész

Orvosok, természetgyógyászok egyetértenek abban, hogy egy felnőtt embernek naponta 2-2,5 liter folyadékot kell elfogyasztania, hogy szervezete optimális működését biztosítsa.

A szükséges mennyiséget csak részben tudjuk felvenni ételeinkből, ezért a folyadékbevitel mindenképpen pótlásra szorul. Nem mindegy azonban, mit iszunk, hiszen például a kávé, tea koffeinfélékkel, a szokásos üdítőitalok pedig nehezen leadható felesleges kalóriákkal terhelik meg szervezetünket. A tiszta eredetű természetes ásványvíz a legalkalmasabb a biológiai vízigény kielégítésére, mivel táplálkozásbiológiailag fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz a szervezet számára könnyen feldolgozható és beépíthető formában.

Ásványvizek

Tényleg választhat magának vizet a segítségünkkel! Kattintson a Vízválasztóra, és megtalálja a hazai ásványvizeket. Megnézheti összetételüket, és tudunk ajánlani ásványvizet tünetek, betegségcsoportok szerint. A hazánkban található természetes forrás- vagy kútvizek fizikai és kémiai vizsgálatát az ÁNTSZ, orvosi vizsgálatát pedig a Balneológiai Kutatóintézet végzi. Minősítésük, a bennük megtalálható ásványi anyagok összetétele és mennyisége alapján sorolják őket forrásvíz, ásványvíz, magas ásványi anyagú ásványvíz és gyógyvíz kategóriába.

A forrásvíz a földfelszín rétegeiből nyerhető, ásványi anyagtartalma alacsony. Az ásványvíz olyan forrás- vagy kútvíz, amelynek egy literjében egy grammnál több oldott szilárd anyag van. Ásványvíznek nevezik azt a vizet is, amely egy grammnál kevesebb oldott anyagot tartalmaz literenként, de élettani hatást kifejtő, ritka elemekből (jód, kén, arzén, réz, nikkel, mangán, molibdén, kovasavas vegyületek, rádium, stb.) a nemzetközileg előírt mennyiséget tartalmazza.

A legtöbb ásványvíz harminc vagy annál is több különféle elemet tartalmaz. Az optimális anyagtartalmú ásványvíz, amely a föld védett rétegeiből nyerhető, korlátlanul fogyasztható. A magas ásványi anyagú ásványvíz - mely szintén a föld mélyebb rétegeiből nyerhető - fogyasztása nem korlátlanul ajánlott, valamely összetevőjének az optimálistól eltérő volta miatt. (Az ásványvíz és a gyógyvíz fogalma nem azonos: gyógyvíznek csak az nevezhető, amelynek gyógyító hatását orvosi ellenőrzéssel igazolták. Ez a csoport orvosi ajánlással fogyasztandó, hiszen a szervezet működésének zavarait mind a túlzott, mind a kevés ásványi anyagbevitel okozhatja. A gyógyvizeket egy hamarosan megjelenő következő cikkünkben mutatjuk be.)

Szigorú előírások

Ásványvíznek az nevezhető, amely megfelel a következő, szigorú kritériumoknak: természetes, szennyeződésektől mentes, védett vízadó rétegből származik, eredeténél fogva tiszta víz, mikrobiológiai szempontból nem kifogásolt. Előírás az is, hogy az ásványvíz összetételének és hőmérsékletének a víznyerő helyen állandónak kell lennie, a mikrobiológiai összetételét helyszíni palackozással kell megóvni, oly módon, hogy az ásványvíz eredeti tulajdonságai és összetétele a technológiai folyamat során nem változhatnak meg.

Örvendetes divat

Az elmúlt évtizedekben megsokszorozódott az ásványvizet fogyasztók száma. Míg 1960-ban az egy főre jutó ásványvíz-fogyasztás mindössze 2,3 liter volt, negyven évvel később, a harmadik évezredbe lépve már majdnem húszszor annyi, 2001-ben pedig már 50 liter fejenként és évente.

Megjelentek a dús, a szénsavval enyhén dúsított és a szénsavmentes változatok. A sokféle márka, a változatos kiszerelés garantálja, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő ásványi anyag tartalmú, legjobb ízű és legpraktikusabb csomagolású terméket, akár otthon, munkahelyen, vendéglátóhelyen, autóban vagy másutt, például éppen kocogás közben akarja fogyasztani. Kapcsolódó cikk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció