Tényleg tovább élünk a vörösbortól?

Az alkoholfogyasztás hosszútávú hatásaival kapcsolatban több, egymásnak sokszor ellentmondó kutatási eredmény is ismert, a vörösborról viszont alapvetően pozitív kép él a köztudatban. Valóban egészséges, ha csak mértékkel isszuk?

Bár a francia étrend hagyományosan gazdag a keringési betegségeket előidéző telített zsírokban (sajtokban és állati zsiradékokban), mégis kimondottan alacsony a franciák között a szívbetegségek előfordulásának aránya. Kutatók már a 90-es években is azt sejtették, hogy a zsírok okozta egészségkárosodást a vörösbor rendszeres fogyasztásával ellensúlyozza a nemzet.

Az alkoholfogyasztás félelmetes következménye A túlzott alkoholfogyasztás a legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a demencia, vagyis az elbutulás minden típusának kialakulásában - állapította meg a témában eddig készült legnagyobb kutatás. Kattintson a részletekért!

A "Francia paradoxonként" ismert jelenséget harminc éve vizsgálják, és bár a táplálkozási szakértők a telített zsírokat sem tekintik már annyira károsnak, mint korábban, a vörösbor egészségre gyakorolt pozitív hatása máig erősen él a köztudatban. Több kutatást is végeztek ebben a témában, amelyek sokszor egymásnak ellentmondó eredménnyel zárultak.

Káros, vagy egészséges a bor?

A Circulation című lapban közzétett 2017-es tanulmány szerint több bizonyíték is igazolja, hogy az alacsony vagy közepes mértékű vörösborfogyasztás jót tesz a szívnek. Más kutatások szerint pedig nem csak a vörösbor, de általánosan minden alkohol kismértékű fogyasztása meghosszabbíthatja az életet. Ezzel szemben a Lancetben közzétett kutatás szerint már egy kevés alkohol rendszeres fogyasztása is számos daganat kialakulásában szerepet játszik.

Mértékkel fogyasztva a vörösbor valóban egészséges. Fotó: 123rf
Mértékkel fogyasztva a vörösbor valóban egészséges. Fotó: 123rf

Az ellentmondásos eredményeket az is kiválthatja, hogy a kutatások rendszerint egyetlen tényezőre (jelen esetben az alkohol, vagy a vörösbor hatásaira) koncentrál, míg az egyéb életmódbeli sajátosságokat nem veszi figyelembe. A BMJ-n közzétett egyik tanulmány például rávilágított arra, hogy a borfogyasztók általában egészségesebben táplálkoznak, több zöldséget és gyümölcsöt esznek, mint azok, akik a sört szeretik jobban. Ráadásul a rendszeres alkoholfogyasztók általában pezsgőbb szociális életet is élnek, ami szintén pozitív hatással van a mentális, illetve a testi egészségre. Előfordulhat tehát, hogy a jobb egészség és a hosszabb élet nem is a bornak, hanem általánosan a helyes életmódnak köszönhető.

Van azonban néhány vitathatatlan érv a vörösbor fogyasztása mellett. Nagyon magas arányban tartalmaz flavonoidokat és a fenolokat, vagyis olyan bioaktív vegyületeket, amely többféle pozitív hatást is kifejtenek az egészségünkre. A vörös szőlő héja pedig a rezveratrol nevű anyagban gazdag, amely testszerte csökkenti a gyulladások mértékét, hozzájárul az érfalak rugalmasságához, és a keringési rendszer egészségéhez. Ezek miatt a bor mértékletes - naponta maximum 1-2 deci - fogyasztása valóban szolgálhatja a szervezet egészségét.

Forrás: Time

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)