Rengeteg a vegyszer a bolti eperben

HáziPatika

Huszonkét különböző, hazai szupermarketekben és piacokon kapható földieper növényvédőszer-maradék tartalmát vizsgálta meg laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Sokkal több vegyszer van a bolti eperben

Az Aldiban, az Auchanban és a CBA-ban kapható földieperben talált a legmagasabb koncentrációban növényvédőszer-maradékot a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Habár a vegyszertartalom mindegyik mintában az Európai Unió-s határérték alatt volt, az eredmények alapján érdemes inkább kivárni a szezont és a piacon vásárolni, ott ugyanis az egyesület szerint kevesebb vegyszer lehet a gyümölcsökben.

A tesztben primőr és szezonális eper is szerepelt

A vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, de mindegyik messze az EU-s határérték alatt maradt. Ez azonban az egyesület szerint nem elhanyagolható tényező, mivel az úgynevezett koktélhatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat és kiszámíthatatlanná válhat - írja az Agrárszektor.

Rengeteg a vegyszer a bolti eperben, penész, romlott gyümölcs, eper eperszezon vegyszermaradvány vegyszerek táplálkozás gyümölcsfogyasztás
A bolti eperben lényegesen több a vegyszer, mint a piaciban

A piaci eperben kevesebb a káros anyag

Eper: a legegészségesebb gyümölcs

Az eper nemcsak ízletes finomság, de segít megőrizni szívünk egészségét, memóriánk frissességét, sőt bizonyos daganatok kialakulását is segíthet meggátolni.

A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer. Ugyanakkor a lista végén az Aldi, az Auchan és a CBA terméke végzett, mivel az itt vizsgált földieprekben a többieknél lényegesen magasabb volt az összes szermaradék koncentráció. 

Az Aldi és az Auchan esetében 4-4 különböző szermaradványból, a CBA-nál pedig két különböző hatóanyagból tevődött össze ez az érték. Az Auchan eper görög primőráru volt, az Aldié májusi magyarországi termék, a CBA eper pedig szintén idényeper volt, de a származás helye nem derült ki a csomagolásról. Egy-egy termékből átlagosan 2-3 hatóanyagot lehetett kimutatni, de a legtöbb - 5-6 féle - hatóanyagot a szupermarketek termékeiben találták.


Jelentős eltérés volt a kereskedelmi láncokban és a piacokon értékesített eperminták átlagos szermaradék-tartalmában. A piacokon csak átlagosan 1,5 hatóanyag volt a szezonális termékekben, míg a szezonális szupermarket termékek átlagosan 2,75 különböző vegyszert tartalmaztak.

A primőr és a szezonális szupermarket-termékek között a vegyianyag-koncentrációban nagy eltérés volt, a primőrben kilogrammonként 0,24 milligramm, míg a szezonálisban csaknem a duplája, 0,42. Ugyanakkor az egyes kereskedelmi láncok beszállítói között is lehet eltérés, hiszen míg a Tesco és a Lidl a lista élén végeztek, mert egyik terméküknél sem volt kimutatható vegyszermaradvány, vagy csak nagyon kis mértékben, addig más láncoknál átlagosan 4-5 hatóanyagot is kimutattak egy-egy mintából.

Értékelje a cikket!

Kis mennyiségű sör vagy bor elfogyasztása után ( kb. 1/2 dl ) a fiam arcán piros foltok jelennek meg, Viszket az arca. Ca-sandoz tabletta elfogyasztása után a tünetek elmúlnak. Létezik az, hogy az alkoholra lehet allergiás? Mit tehetünk? (Öröm az ürömben, hogy az alkoholizmus nem fenyegeti. :) )

kedves Hölgyem! Vélhetően nem alkoholérzékenység, hanem hisztamin érzékenysége van a fiának. Úgyhogy ezt esetleg tisztázni kellene vizsgálattal. Hisztamin intolerancia vizsgálatot kérni egy laborban, amit többnyire székletből végeznek. A szokásos egé...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +30 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a változó mennyiségű gomolyfelhőzetből az ország nagy részén kialakulhatnak záporok, zivatarok.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag