Reggelizzünk vagy délig koplaljunk? Megvan a megoldás!

Miért jó, ha reggelizünk? A válasz egyszerű: lefogyhatunk tőle. Akik délelőtt koplalnak, kevesebb kalóriát égetnek el, mint akik reggeltől aktívak (és közben persze esznek is).

Azok az emberek, akik reggeliznek, gyorsabban égetik a kalóriákat és jobban tudják szabályozni a vércukorszintjüket (kevésbé ingadozik ez náluk), mint azok, akik koplalnak - ezt egy friss tanulmány mutatta ki, amelyet a brit Daily Mail idéz .

A kutatók azt tesztelték, hogy két módszer közül melyik a hatékonyabb a szervezet energiaegyensúlya szempontjából. A rendszeres reggelizőket és a délelőtt koplalókat hasonlították össze.

A nagy-britanniai Bath-i Egyetem kutatásában 21 és 60 év közötti személyeket vizsgáltak meg. Őket véletlenszerűen sorolták be a hat héten keresztül rendszeresen "reggeliző" vagy "koplaló" csoportba.

Fogyás reggelitől? (Fotó: Europress)

A koplalók semmit nem ettek délig, míg a reggelizők 700 kalóriát vihettek be a szervezetükbe délelőtt tizenegyig. Ám az utóbbiaknak még egy szabályt előírtak: ébredésük után legkésőbb két órával minimum 350 kalóriát kellett elfogyasztaniuk.

A közhiedelemmel ellentétben a kutatók azt tapasztalták, hogy akik reggeliztek, azoknak az anyagcseréjét nem nagyon befolyásolta az, ha snacket ettek vagy ilyen-olyan adagokat fogyasztottak. Ugyanakkor inkább energiát adtak le, főleg reggelizés után. Körülbelül 442 kalóriától szabadultak meg azáltal, hogy aktívak voltak.

Ahogy telt a nap, a reggelizők vércukorszintje is szabályozottabb volt, mint azoké, akik koplaltak. A kutatást Dr. James Betts, a Bath-i Egyetem munkatársa vezette. Vizsgálati eredményeiket az című szakfolyóiratban közölték a táplálkozástudománnyal foglalkozó brit specialisták.

"A kutatás legfőbb eredménye, hogy kimutattuk: a reggelizők több kalóriát égetnek el" – magyarázta Dr Betts. Ennek nem az az oka, hogy nem ettek snackeket, rágcsálnivalókat , és nem is a felfokozott anyagcseréjük okozta ezt, hanem az, hogy többet mozogtak.

Már csak aközben is többet mozogtak, hogy reggeliztek, és az aktivitásnak eleve sok előnye van. A kutatók a vizsgálat elvégzésekor nem adtak tanácsot a résztvevőknek, hogy mit egyenek, és abba sem szóltak bele, hogy a nap többi részében mennyit és mikor esznek – tette hozzá Dr. Betts.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)