Nem jó ötlet zabtejet inni?

Manapság egyre népszerűbbek a tejalternatívák. Ezek közül is kiemelkedik a zabtej keresettsége - pedig ez a növényi tej nem feltétlenül telitalálat a vegánok és a laktózérzékenyek számára.

Nem kizárható a gluténszennyezettség

A zabtej a legtöbb ember számára tökéletesen tolerálható, de vannak olyanok, akik számára nem nevezhető ideális választásnak. A gluténérzékenyek például nem árt, ha tisztában vannak vele, hogy nem kizárható a zabtej gluténszennyezettsége, mivel a legtöbb fajta olyan üzemben, olyan gépekkel készül, amelyek glutént tartalmazó gabonaféléket is feldolgoznak. Ha nem írják rá a dobozára, hogy gluténmentes, akkor szinte biztos, hogy nyomokban tartalmaz glutént, ami az érzékenyeknek meglehetősen nagy probléma lehet, különösen, ha olyan helyen fogyasztanak zabtejet, ahol nincs alkalmuk személyesen ellenőrizni a csomagolást.

Nem a legjobb ötlet zabtejet fogyasztani?
Ha nincs feltüntetve a dobozon, a zabtej nem biztos, hogy gluténmentes

Permetezőszert is tartalmazhat

Ha a zabtej nem organikus, szinte biztos, hogy nyomokban permetezőszereket is tartalmaz. Az Amerikai Földművelésügyi Minisztérium vizsgálata szerint például hétféle toxin található a legtöbb nagyüzemi termesztésű zabszemen, köztük olyanok, amelyek rákkeltőek lehetnek vagy megzavarhatják a hormonrendszer működését . A vizsgált minták 1,8 százaléka emellett metil-paraoxon nevű idegmérget is tartalmazott. Ez egy újabb ok rá, hogy alaposan ellenőrizzük a megvásárolt zabtej csomagolását, és vagy organikusat vegyünk, vagy olyat, amelynek a gyártója elkötelezett a környezet védelmével kapcsolatban.

A zabtej nem a legtáplálóbb

Azzal sem árt tisztában leni, hogy nem a zabtej a legtáplálóbb tejalternatíva. Persze, vannak benne tápanyagok, például vas és rost, és a legtöbb gyártó még külön ad a termékéhez magnéziumot , kalciumot és B12-vitamint is. Ugyanakkor a magtejekben jóval több a fehérje, a kókusztejben egészséges zsiradék is van - ezt is érdemes figyelembe venni, mikor valamilyen növényi tejet választunk.

Manapság egyre többen keresnek alternatívákat a tehéntejre, és nem csak a laktózérzékenyek közül. A növényi tejek nagyon népszerűek, de mivel viszonylag sokféle létezik belőlük, nem olyan egyszerű közülük választani. Melyek a legegészségesebb növényi tejek? Kattintson!

Az érzékeny emésztésűeknek nem feltétlenül jó

Akinek érzékeny az emésztése, illetve hajlamos az emésztőrendszeri gyulladásokra, jobb, ha tudja, hogy az előre csomagolt növényi tejek nem feltétlenül tesznek jót a számára. Az olyan növényi olajok, mint a repceolaj, gyulladáskeltőként ismertek, mégis a legtöbb ilyen tejalternatíva összetevőlistáján rajta vannak. A zabtejben található sűrítőanyagok, illetve emulgeálók az arra érzékenyek emésztését könnyen felboríthatják, illetve negatívan hathatnak a bélflórára. Emellett sajnos sokban találhatóak rejtett cukrok is.

A bolti változat helyett készítsünk házit!

Ez persze nem jelenti, hogy le kell mondanunk a zabtejről, de ha igazán jó minőségűt szeretnénk, legjobb, ha otthon, magunk készítjük el organikus, gluténmentes gabonából. Egy csésze zabpelyhet turmixoljunk össze négy csésze vízzel, egy csipet sóval és egy datolyával, ha kicsit édesebb ízűre vágyunk, majd szűrjük le, és már készen is van.

Forrás: care2.com

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)