Natúr joghurt egy kis mézzel, és máris kész a baj

Franciaországban a joghurt az egyik legnépszerűbb és egészségesnek elfogadott tejtermék, amelyet gyakran fogyasztanak cukorral, mézzel vagy lekvárral elkeverve. Ez az előre csomagolt ízesített termékek egészséges alternatívájának tűnhet, de az AgroParisTech kutatói nemrég arra jutottak, hogy ez nem feltétlenül igaz.

Az Appetite folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók 199 normális és túlsúlyos férfit és nőt kértek fel a vizsgálatban való részvételre. Az étkezés végén a résztvevők kaptak egy kis adag (125 gramm) natúr joghurtot az eredeti dobozában, és megkérték őket, hogy a szokásos módon édesítsék cukorral, mézzel vagy lekvárral. A kutatók minden résztvevőnél megmérték, mennyi édességet használt, hogy kiderítsék a felhasznált mennyiséget.

Az eredmények azt mutatták, a magasabb testtömeg-indexű egyének hajlamosabbak voltak több édesítőt használni, mint a normális testsúlyúak.

Joghurt: egészséges vagy mégsem? A joghurt az 1950-es évek óta közkedvelt egészséges ételnek számít. Friss tejből készítik, gyakran pasztőrözik, erjesztik, így sokféle élő baktériumkultúra található benne. Kattintson! Ezután megkérdezték a résztvevőket, hogy mennyi cukrot, mézet vagy lekvárt adtak a joghurtjukhoz. Az adagjuk kiméréshez egy kávéskanalat kaptak. A résztvevők 45 százaléka jelentette, hogy egy kávéskanál édesítőt használt, 32 százalék két, 18 százalék félkanálnyit jelentett, 5 százalék három, 1 százalék pedig több mint három kanálról vallott.

A natúr joghurt édesítésénél vigyázzunk, nehogy túlzásba essünk

A natúr joghurt édesítésénél vigyázzunk, nehogy túlzásba essünk Összességében a résztvevők súlyosan alábecsülték, hogy mennyi édesítőt kevertek a joghurtjukba. A kutatók azt találták, hogy valójában majdnem kétszer annyi "feltétet" adtak a joghurtjukhoz, mint gondolták, s átlagosan 13,6 gramm cukorral fogyasztották el a tejterméket.

Akik a lekvár mellett döntöttek, még jobban megpakolták a joghurtjukat, mint akik cukrot vagy mézet használtak ízesítésre. Ez azt jelenti, hogy ezzel a módszerrel még több cukrot fogyasztottak el, mint előre édesített termék fogyasztásával, amelyben átlagosan 10,2 gramm cukor van.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy a felnőttek és gyerekek is csökkentsék a napi cukorbevitelt a teljes kalóriafogyasztásuk 10 százaléka alá. A megfelelő egészségi kondíciók biztonságos megőrzéséhez azonban ennél is kevesebb, 5 százalék, azaz 25 grammnál nem több cukor napi fogyasztása betartása volna az ideális.

A Harvard Medical School vizsgálatai szerint azok, akiknél a kalóriabevitelből több mint 25 százalékkal részesedik a hozzáadott cukor, kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, mint azok, akik 10 százaléknál alacsonyabb szinten tartják a cukorfogyasztásukat . A cukor azért különösen káros, mert üres kalóriákat szállít, amelyekhez nem tartoznak vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok.

Forrás: Medical Daily

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)