Milyen gyakran ehetünk tonhalat?

A tonhalsalátát, tonhalkrémet egészséges ételként tartjuk számon. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a tonhalfogyasztás az oka általában annak, hogy higany kerül a szervezetünkbe. Ennek pedig számos káros hatása lehet. Mennyi tonhalkonzervet ehetünk tehát anélkül, hogy veszélyeztetnénk az egészségünket?

A tonhal összefoglaló név, több fajt sorolunk ebbe a kategóriába. Például ide tartozik a kisebb méretű csíkoshasú tonhal, a hosszúúszójú, a sárgaúszójú, és a nagyszemű tonhal is. A csíkoshasú az egyik leggyakrabban fogyasztott fajta, az Egyesült Államokban ez a fajta teszi ki a tonhalkonzervek 70 százalékát.

A halakban felhalmozódó higanyt erőművek, cementgyárak és különböző vegyi üzemek bocsátják ki. A higanyt leggyakrabban hőmérőkben, termosztátokban, illetve autóipari villanykapcsolókban használják. Az eszközök kidobása után gyakran a környezetbe – a talajba és a természetes vizekbe – kerül a bennük használt higany.

Mindent megtudhat a higanymérgezés kialakulásáról, okairól, tüneteiről, kezeléséről és megelőzéséről a Betegségek A-Z lexikon szócikkéből. Amikor a higany a vízbe kerül, a vízben található baktériumok megkötik és dimetil-higannyá alakítják. A kisebb halak ezt elfogyasztják, vagy a testfelületükön megkötik, őket pedig elfogyasztják a nagyobb halak. A higanyt azonban a halak nem tudják megemészteni és lebontani, ezért felhalmozódik a szervezetükben, így a tápláléklánc további résztvevőiben is tovább növekszik a mennyisége. Éppen ezért az olyan nagyobb halaknak a testében, mint a tonhalak is, akár 10000-szer magasabb lehet a higany koncentrációja, mint a környezetükben, ahol élnek.

A tonhalat csak mértékkel fogyasszuk

A higanyfogyasztás veszélyei

Ha nagyobb mennyiségben fogyasztunk tonhalkonzervet, előfordulhat, hogy egészségügyi problémáink adódnak a bevitt higany mennyisége miatt. A higany színtelen és szagtalan, nem vesszük tehát észre. Ha azonban a szervezetünkbe kerül, neurotoxinként hat, azaz megzavarja az idegsejtjeink működését. A higyany különösen káros a terhes nőkre és a kisgyerekekre.

A gyerekek fejlődő szervezete nagyon gyorsan megköti a tápanyagokat. A bevitt higany hatással lehet a fejlődésükre, tanulási problémákat, megkésett fejlődést okozhat. A magzati, illetve a csecsemőkorban a higany mentális visszamaradottságot, agyi bénulást, siketséget és vakságot is okozhat. Felnőttek esetében a higany hatással van a termékenységre, illetve a vérnyomás szabályozására.

A higanymérgezés tünetei az emlékezetkiesés, remegés, a látás elvesztése, a végtagok zsibbadása.

Milyen gyakran ehetünk tonhalat?

A két leggyakrabban fogyasztott fajta a nagyobb méretű fehérhúsú és a kisebb méretű, csíkos hasú tonhal. A nagyobb halban több higany halmozódhat fel: a fehérhúsú tonhalból készült konzervben tehát akár háromszor annyi higany is lehet, mint a kisebb méretű állatokból készültben.

A következő táblázat egy amerikai vizsgálat alapján határozza meg a javasolt tonhalfogyasztás mértékét a testsúly alapján, fajtára lebontva. Eszerint egy konzervnyi mennyiségnek megfelelő tonhalat ne együnk gyakrabban:

Testtömeg Fehér húsú Csíkoshasú<
8 kg. 10 hét 3 hét
12 kg. 6 hét 2 hét
16 kg. 5 hét 11 nap
20 kg. 4 hét 9 nap
24 kg. 3 hét 7 nap
30 kg. 3 hét 6 nap
36 kg. 2 hét 6 nap
40 kg. 2 hét 5 nap
45 kg. 2 hét 5 nap
50 kg. 12 nap 4 nap
55 kg. 11 nap 4 nap
59 kg. 10 nap 4 nap
64 kg. 10 nap 3 nap
68 kg. felett 9 nap 3 nap

Forrás Medical News Today

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)