Mennyi cukor van egy pohár borban?

Talán nem is gondolnánk, hogy egy kis borozgatással mennyi cukrot viszünk a szervezetünkbe. Sok szó esik a borfogyasztás pozitív és negatív hatásairól, de a cukorról szinte mindenki megfeledkezik. Most teszünk ellene.

A borokról szinte mindenki tudja, hogy vannak száraz, félszáraz, félédes és édes fajták, de ezeket a kategóriákat a többség a fogyasztáskor érezhető édesség mértékéhez kapcsolja. Pedig valójában nem az érzet, hanem a cukortartalom határozza meg, hogy egyes borok melyik kategóriába kerülnek.

Íme az osztályozás alapját jelentő cukortartalmak.

  • Száraz: kevesebb mint 4 gramm/liter
  • Félszáraz: 4-12 gramm/liter
  • Félédes: 12-45 gramm/liter
  • Édes: több mint 45 gramm/liter

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos pohár (másfél deciliter) félédes borban jó eséllyel egy teáskanálnyi cukor is lehet. Azaz érdemes számolni vele.

bor
Vajon mennyi cukor lehet ebben a kis borban?

Honnan származik a borban lévő cukor?

A jó minőségű borokban kivételes esetektől eltekintve nincs úgynevezett hozzáadott cukor, csak maradványcukor. Ez pedig magából a borszőlőből származó természetes gyümölcscukor (fruktóz és glükóz). Vannak olyan esetek, amikor az olcsó borokat előállító pincészetek a törvényben megengedett határokon belül cukrot vagy szőlőkoncentrátumot használnak a bor édesítésére, mert a bor készítéséhez használt szőlő minősége nem elég jó, cukortartalma nem elég magas, és így sem az elvárt íz, sem az alkoholtortalom nem érhető el.

Miért szárazak és édesek a borok?

A borkészítés során a szőlő kipréselt levében, a mustban lévő cukrot az élesztőgombák alkohollá alakítják. Száraz lesz a bor, amikor az élesztő minden cukrot felemészt, és édes, amikor az élesztő metabolizmusát, azaz az erjedési folyamatot leállítják (általában a must hűtésével), mielőtt az élesztő minden cukrot alkohollá konvertált volna. Ez az oka, hogy az édes borokban gyakran kisebb az alkoholtartalom. Jó példa erre a tokaji aszúesszencia , amely tökéletesen harmonikus ital, mégis csak 2-6 alkoholszázalékot ér el.

Miért nehéz ízleléssel megállapítani a maradékcukor mennyiségét?

A maradékcukor pontos mennyiségét nagyon nehéz megítélni a puszta nyelvünkkel. Még a magasan képzett borkóstolóknak is gondot okoz a meghatározása. Ennek fő oka, hogy nem érezzük az édességet, mert a bor egyéb jegyei, főleg a savasság és a tannintartalom torzítják az édességérzékenységünket. Könnyebb ezt a limonádé példáján megérteni. Az egyszerű cukros vizet kifejezetten édesnek érezzük. De ha citromot csavarunk bele, akkor az édesség intenzitása csökken, és harmonikusabb, sőt üdítő hatású italt kapunk.

Régóta tudjuk, és napjainkban is egyre több kutatás igazolja a vörösbor mérsékelt fogyasztásának szív- és érrendszert védő hatását, ám kellemetlen tüneteket is okozhat. Lássuk, kiknél és miért! Részletek!

Milyen bort igyunk?

A borok sok mindenben különböznek egymástól, és más-más célból is fogyasztjuk. Az igazi borkedvelők pusztán az élvezet kedvéért. De a bor általában az étkezések kísérője. Vannak, amelyek aperitifnek jók, vannak, amelyek evés közben szolgálnak a legjobban (a felszolgált ételhez igazodva), és ismeretesek az étkezéseket lezáró desszertborok. Persze, a borok nagyszerűek egy baráti beszélgetés vagy egy meghitt találkozó kisérőiként is. De minek is tagadnánk: van, aki az alkohol hatását keresi bennük. Nehéz tehát a választás, de ha a célt ismerjük, akkor ez sokat segíthet.

Általában érdemes jobb minőségű száraz bort venni, mert ennek a legnagyobb az élvezeti értéke (a komplex ízek felismerését a borban nem árt egy kicsit tanulni), és nincsen benne felesleges cukor, amely ugyanúgy veszélyek hordozója, mint az alkohol.

Forrás: winefolly.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -3, +3 °C
Minimum: -8, -1 °C

Nyugaton többször megnövekszik a felhőzet, máshol sok napsütésre készülhetünk. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb egy-egy futó hózápor fordulhat elő. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet -3, 3 fok között alakul. Vasárnap frontmentes lesz az idő. A hideg miatt gyakoriak lehetnek a kopásos ízületi bántalmak, csökken az érzett hőmérséklet és fokozódik a megfázásveszély. A görcsös bántalmak állandósulhatnak, és a fejfájósok is tartósan nehéz időszak előtt állnak. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: