Meddig áll el a tojás?

A házi karantén ideje alatt sokan a kelleténél is több tojást vásároltak. De vajon meddig lehet ezeket biztonsággal tárolni?

A kijárási korlátozások bevezetése óta a magyarok is elkezdtek felhalmozni néhány alapvető élelmiszert az otthonaikban. A liszt és cukor mellett sok kamrába került a megszokottnál nagyobb tételben tojás is, amelynek eltarthatósága limitált. Meddig szabad elfogyasztani a megvásárolt tojásokat, és mikor érdemes inkább kidobni?

Tápértékét tekintve a tojást a leghasznosabb élelmiszereink között tartjuk számon. Egy átlagos méretű darab nagyjából 6 gramm fehérjét és 13 létfontosságú vitamint is tartalmaz, emellett sokoldalúan felhasználható, és viszonylag olcsó élelmiszernek is számít. Nem tarthatóak el azonban olyan sokáig, mint más csomagolt élelmiszerfajták, hogyha pedig a szavatossági idején túl fogyasztanánk, azzal súlyos betegségeket kockáztathatunk. Íme a szakértői vélemény arról, hogy meddig áll el a tojás és hogyan érdemes tárolni.

Meddig áll el a tojás?

Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) ajánlása szerint a tojást legkésőbb három héttel a vásárlást követően ajánlott elfogyasztani. Sok esetben még ennél is tovább eltartható, 4-5 héttel a vásárlást követően azonban már nagyobb eséllyel megjelenhet benne az ételmérgezést kiváltó szalmonella vagy E. coli baktérium.

A tojás is hosszabb ideig eláll, ha a hűtőszekrényben tartjuk. Fotó: Getty Images
A tojás is hosszabb ideig eláll, ha a hűtőszekrényben tartjuk. Fotó: Getty Images

A tojásokat nem kell feltétlenül hűtőszekrényben tárolni, ám az eltarthatóságukat növeli, ha az ajánlott 4 fok alatti hőmérsékletben vannak. Akár még a fagyasztóba is tehetünk belőlük, így pedig majdnem egy évig ehetőek maradhatnak. Fontos azonban, hogy ne a héjukban fagyasszuk le a tojásokat, a fagy miatt ugyanis az szétreped és tönkremegy. Törjük fel, majd valamilyen fagyásálló tárolóban eltehetjük. A tojásból készített étel hűtőben is csak 3-4 napig áll el, kivéve akkor, ha keményre főztük - ez esetben nagyjából egy hétig biztonsággal fogyasztható.

Honnan tudjuk, hogy a tojás már nem jó?

Általánosságban elmondható, hogy a furcsa állagú és rossz szagú tojást már nem szabad felhasználni. Baktériumra utalhat, ha a héj nyálkás, hogyha pedig tapintásakor porszerű anyagot érzünk rajta, az azt jelenti, hogy penészes. Természetesen egyik esetben sem szabad fogyasztani. Ha a tojás belülről sűrűbb és furcsa színű, az szintén annak a jele, hogy megromlott. Sajnos a szalmonellára sem a tojás állaga, sem pedig a színe vagy a szaga nem utalhat, ezért fontos, hogy a dobozon feltüntetett lejárati dátumot is ellenőrizzük az élelmiszer elfogyasztása előtt.

Forrás: GoodHousekeeping

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés