Jó a szívnek, jó az agynak

A lecitin természetes anyag, erősíti az immunrendszert, fontos szerepe van az idegsejtek munkájában, javítja a koncentrálóképességet, segít frissen tartani a memóriát, de jó hatással van a szív és az erek egészségére is.

Ha ki kellene választani, melyik bajunk enyhítésére jó leginkább a lecitin, akkor az lenne a megfelelő válasz, hogy a félelmünkre. Abból viszont többfélét is lehet kezelni vele, holott a lecitin nem gyógyszer, hanem egy természetes, zsírtermészetű anyag, amelyre az emberi szervezet minden sejtjének szüksége van. Fokozottan igaz ez az idősödő ember szervezetének sejtjeire.

Jelentős mennyiségű lecitin található a tojássárgájában, az olajos magvakban, mint a repce vagy a napraforgó, hüvelyesekben, mint a borsó vagy a lencse. A kereskedelemben forgalmazott készítmények legtöbbje szójából származó lecitint tartalmaz.

De lássuk, miért említettük imént kiemelten az idősödő korosztályt, amikor a félelmekről volt szó. Szerencsénkre kimerítő bőséggel állnak rendelkezésünkre kutatások és vizsgálatok eredményei, ha a lecitin jótékony hatásaira vagyunk kíváncsiak.

Tudományos alapossággal igazolt tény, hogy a lecitin kulcsszerepet játszik a szív és az érrendszer egészségének megőrzésében. Egy 2002-ben elvégzett kutatás kimutatta, hogy az elégtelen lecitin-utánpótlás kapcsolatba hozható az érelmeszesedéssel. Számtalan utalás van arra, hogy a lecitin elősegíti a vérben az LDL-koleszterin (a "rossz" koleszterin) szintjének csökkenését és a HDL-koleszterin szintjének növekedését. A lecitin esetében is igaznak látszik az a neurológus körökben általánosan elfogadott vélekedés, hogy "ami jó a szívnek, az jó az agynak is". Egy 2004-ben Németországban elvégzett, placebo-kontrollcsoportos kísérlet statisztikailag igazoltan azt az eredményt adta, hogy a lecitin javítja az agyműködést.

Ezen felbuzdulva persze rögtön megvizsgálták, hátha a lecitin lenne az olyannyira keresett válasz az Alzheimer-kór fenyegetésére, de ezt nem sikerült igazolni. Az esetek többségében azonban szerencsére nem az Alzheimer-kór a felelős az agyműködés idős korral járó kopásáért, aminek lassítására a lecitin igenis alkalmas, mert szerepet játszik az idegsejtek közötti impulzusok átvitelében, az idegrendszer egészségének megőrzésében. Különösen jó hatással van az agysejtek tevékenységére, javítja a memóriát és a koncentrációképességet.

Érdekes az a 2002-ben elvégzett kutatás, amely a lecitin mitokondriális DNS-re gyakorolt hatását vizsgálva arra az eredményre jutott, hogy a lecitinnek pozitív hatása van az időskori hallásromlásra. Aki tehát nem szeretne nagyothallani öreg korára, helyes, ha törődik azzal, hogy elegendő lecitint fogyasszon. Más kutatások szerint a lecitin csökkenti a magas vérnyomást, javítja a véráramlást, gátolja az epekő- és a zsírmájképződést. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot. Elősegíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, és védi a gyomor nyálkahártyáját.

További, igen fontos hatása, hogy nagymértékben csökkenti, vagy megszünteti az ízületi fájdalmakat. Rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy az ízületi bántalmakban szenvedők gond nélkül folytassanak olyan tevékenységet, amire egyébként fájdalmaik miatt képtelenek lennének. Ennek kapcsán a lecitin segítség lehet azoknak is, akiknek ízületei érzékenyek az időjárási frontokra.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő