Igyon egy csésze antioxidánst!

A megkérdezettek 45 százaléka nem érzi magát kiegyensúlyozottnak a mindennapokban - derült ki a "Nescafé Közérzet"-kutatásából.

Ez nem is csoda, mert a városban élők több káros környezeti hatásnak is ki vannak téve: például a rohanó az életvitelük, túlhajszoltak, zsúfolt környezetben és állandó versenyben élnek, szmog és zaj, az UV-sugárzás és a passzív dohányzás hatásai érik őket. Ezt a magyarok 90 százaléka saját bőrén tapasztalja. A felmérésből kiderült, hogy egyharmaduk nem tudja, hogy lehet védekezni ezek ellen.

Pedig a táplálkozás egyfajta pajzsként szolgálhat a környezeti ártalmakkal szemben. A megkérdezettek négyötöde ugyan már hallott az antioxidánsokról, de alig volt, aki tudta, hogy ezeket bizonyos táplálékokkal is magunkhoz vehetjük.

A vörösáfonya, a sütőtök, a paradicsom és az étcsokoládé mellett a kávé is lehet az egészségünk pártfogója, hiszen a benne található antioxidáns hatású anyagok képesek támogatni szervezetünket a káros szabadgyökökkel szembeni küzdelemben, de ezt csak a válaszadók egyharmada tudta a felmérés résztvevői közül. A szakemberek ajánlása szerint a napi maximum 2-3 csészényi kávé pozitív élettani hatásokkal bír.

Egy csésze kávé 150 - 550 gramm polifenolt tartalmaz - jóval többet, mint a zöld tea vagy a vörösbor.

A zöld teáról, a vörösborról és az étcsokoládéról már régóta halljuk, hogy antioxidáns hatású polifenol tartalmuk miatt jótékony hatásuk lehet a szervezetünkre. A kávé a tudományos kutatások alapján bizonyítottan is benne van az "egészség-pártfogók" sorában, a megkérdezettek 60 százaléka mégsem gondol rá a környezeti ártalmak elleni védekezésként.

Kávét szinte mindenki ihat - mondta dr. Torzsa Péter. A magas vérnyomásban szenvedők akkor kávézhatnak mérsékelten, ha be van állítva a gyógyszerezésük, az állapotos nők pedig inkább koffeinmentes kávét igyanak, vagy pedig ne fogyasszanak napi 2 kávénál többet, tehát napi 200 mg. koffeint fogyaszthatnak.

Táplálkozástudományi szakemberek jó ideje hangsúlyozzák, hogy megfelelő életmóddal, jól megválasztott élelmiszerekkel - például a reggeli kávéval - védekezhetünk a minket érő káros hatások ellen. "A civilizációs ártalmak miatt szervezetünkben felszaporodó káros szabadgyökökkel az élelmiszerekben megtalálható antioxidánsok képesek felvenni a harcot" - mondja Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa.

A kávéfogyasztás pozitív hatásai közé tartozik, hogy - egyes kutatások szerint - bizonyos védelmet nyújt a demencia és a daganatos betegségek ellen.

A kávé antioxidánstartalmát nem befolyásolja, hogy mit teszünk bele - mondták a szakértők. Sem a tej, sem a természettes vagy mesterséges édesítők nem csökkentik a polifenolok mennyiségét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)