Honnan tudjuk, valóban bio a bio?

A bioélelmiszerek iránti kereslet egyre jobban növekszik. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy egyre többen tájékozottak az intenzív mezőgazdaság negatív hatásairól és a genetikailag módosított növényekről, a bio pedig egyre inkább garancia a minőségre.

Kétségtelen, hogy az ember egészsége közvetlenül függ attól, hogy milyen környezetben él, milyen élelmiszereket és milyen vizet fogyaszt. Ez természetesen függ attól is, hogy milyen a talaj, ahol a zöldségeket, gyümölcsöket termesztik, valamint attól is, hogy mivel kezelik ezeket a terméseket, hiszen ez határozza meg a gyümölcs-, zöldség- és gabonafélék egészségügyi tulajdonságait.

Egészségtudatos gondolkodás

Ahogy nő a tudatos gondolkodás egy egészségesebb életmód iránt a világban, úgy nő a kereslet az ökológiai, bioélelmiszerek iránt is. Bár ma még elég sokan kételkednek a bio minőségben és megkérdőjelezik ennek valódiságát, ha jó minőségű termékhez szeretnénk jutni, amely egészségünket is szolgálja, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a bioélelmiszerek létét és fontosságát.

Egyre többen igénylik

A fogyasztók világszerte egyre jobban aggódnak az ételek minősége, környezete, fenntarthatósága miatt. Természetesen egyre több mezőgazdasági termelő fordul az ökológiai mezőgazdaság irányába, hiszen a fogyasztók elvárják és igénylik a jó minőségű és egészséges ételeket. Ígéretes a jövő a hatékonyabb ökológiai termelési technológiák fejlesztésére is, melynek eredményeképpen világszerte a biogazdálkodás válik az egyetlen elfogadható módnak az élelmiszeriparban.

Ez lehetne a megoldás

Ma már egyre több fórumon hangoztatják és egyre több kutatás bebizonyította, hogy a bioélelmiszerek lehetnek a jövőben a kulcsok az egészségesebb életmódhoz, éppen ezért az, hogy ezek az élelmiszerek mindenki számára elérhetőek legyenek, globális felelősséget jelent. Sajnos ma még igen borsos árakon juthatunk hozzá a bio minősített alapanyagokhoz.

Mitől bio?

A bioélelmiszerek valódisága egyelőre még sokak számára kérdéses, de tény, hogy a bio minősített élelmiszerek vegyszermentes alapanyagok felhasználásával készült termékek. A termesztés és növesztés során csak szerves, illetve természetes szereket használnak. Fontos kritérium az is, hogy az a talaj, ahol a termelés folyik, a biotermesztés előtt sem lehetett vegyszerrel kezelt. Az is kötelező előírás, hogy a késztermékhez semmilyen adalékanyag, valamint mesterséges anyag nem adható hozzá.

Mire figyeljünk?

Gyakran hallani élelmiszerbotrányokról. A rosszul csomagolt, vagy engedély nélkül gyártott, forgalmazott termékek száma még mindig gyakori. Ha szeretnénk biztosak lenni a dolgunkban, csak olyan terméket válasszunk, amelyen a gyártó, a származási hely, és a szavatossági idő is fel van tüntetve. Ez már egyfajta garanciát ad a termék biztonságát illetően.

Ugyanerre figyeljünk oda biotermékek vásárlásakor is, de azt is nézzük meg, hogy a csomagoláson fel van-e tüntetve a bio vagy öko szó, illetve, hogy az adott termék ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik-e.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)