Grillezz egészségesen!

Ki tudna ellenállni szép időben egy kerti grillezésre szóló meghívásnak? A grillezést általában nem sorolnánk a manapság klasszikusan egészségesnek tartott étkezések sorába, pedig a helyes gyakorlattal kifejezetten ajánlható.

Végre megint valami, ami kikerülhet, a "minden, ami jó, egészségtelen" kategóriából. Lássuk tehát a tudnivalókat és fortélyokat!

A szűzérme két oldala

A grillezés vitathatatlan előnye, hogy gyorsan készülnek el vele finom ételek. A jó, szürke parázs fölött, 180-300 fokon sokkal hamarabb puhulnak meg a húsfélék, mint főzött, párolt, sütőben készült társaik, amellett pedig szaftosak maradnak. Grillezéskor a hús nedvesség- és zsírtartalmának 15-20 százalékát, a kolbász 5-20 százalékát veszti el, ami kimondottan előnyös. Amennyiben nem használunk a grillezéshez külön zsiradékot, kifejezetten egészséges ételkészítési eljárásnak is mondható.

Tény azonban, hogy vannak árnyoldalai is a grillezésnek. Tipikus hiba, hogy a "főszakács" nem figyel arra, hogy a húsról ne csöpögjön lé a parázsra. Sőt általában még meg is locsolja a húsokat ezzel-azzal, ami miatt aztán elkerülhetetlen a nemkívánatos csöpögés.

Hogy miért volna kerülendő? Mert ilyenkor a tűzre pottyanó zsírcseppekből magas hőmérsékleten rákkeltő benzpirének, a szénhidrátok elégtelen égéséből policiklusos szénhidrátok, a fehérjékből nitrozaminok keletkeznek, amelyek felszállva lecsapódnak a hús épp ropogósra sülő felszínén. Az itt felhalmozódó benzpirén csupán mikrogrammokban mérhető; 5,8-8,0 mikrogramm 1 kg húsra számítva, ami azonban mégsem annyira jelentéktelen, ha azt is hozzátesszük, hogy ezt a mennyiséget több mint félszáz cigaretta füstjéből tudnánk csak felszívni. Ezzel senkit nem riogatni szeretnénk, - hiszen aligha eszünk meg egyszerre egy teljes kiló húst, és nem készültek rákstatisztikák a grill szerelmeseiről - csupán arra ösztönözni, hogy kis odafigyeléssel tegyük még jobbá, ami lehet.

Akkor mégis hogyan?

Ne locsoljuk és kenegessük a húsokat. A megelőző fűszerezés bőven megteszi a hatását. Csorgassuk le a húst, mielőtt a rostélyra tesszük.

A csöpögést úgy akadályozhatjuk meg, hogy alufóliát vagy mosható alumínium-tálkákat teszünk a hússzeletek alá. Az óvintézkedés kettős célt szolgál: a szomszédokat is megóvja a mérgező illatok keletkezésétől, és megakadályozza, hogy a hús ropogós héjára mérgező anyagok rakódjanak.

A nitrit-tartalmú pácsókat lehetőleg kerüljük, mivel a nitrit jelenlétében hő hatására a hús fehérjéiből nitrozaminok keletkeznek. Ugyancsak ez érvényes a nitrittel tartósított kolbászfélékre is, amelyek szintén nem alkalmasak grillezésre.

Azt mondják, a vad- és a borjúhús helyett finomabb a sertés- és szárnyashús, de ezeknél figyelni kell, hogy jól átsüljenek, nehogy bizonyos kórokozók túléljék a grillezést.

A zsiradék sem nélkülözhető mindig. Különösen a száraz szárnyashúsok lesznek ízletesebbek, ha előtte kevés zsírral bekenjük, vagy 1-2 napot páclében áztatjuk őket, amelyben általában szintén van valamennyi olaj vagy zsír.

A felhasznált zsiradék ne legyen se vaj, se margarin, illetve a hagyományosan közkedvelt napraforgóolaj, búzacsíra- vagy kukoricaolaj, mert ezek telítetlen zsírsavai a grillezéskor kialakuló és nem szabályozható magas hőmérsékleten oxidálódva segítik a káros koleszterin képződését.

A grillezéshez földimogyoró-olajat, olívaolajat vagy kifejezetten e célra gyártott kevert olajat ajánlunk, amelyek megfelelően stabilak magas hőmérsékleten is.

Végezetül az égési sérülésekről

Sajnos az égési sérülések a kelleténél többször rontják el az ínyencek örömét. 1999 óta már vannak ellenőrzött grillező felszerelések, amelyek kialakításánál a gyártók figyelnek arra, hogy megfelelően stabilak legyenek, és hogy a lecsöpögő forró zsírt és vizet megfelelő tálca fogja föl. Emellett ezek a készülékek úgy vannak kialakítva, hogy a parázsról is egyenletes eloszlásban érje el a hő a grillezendő ételt.

A tűz felszítására tett kísérletekkor történik a legtöbb baleset. A terpentines, benzines, alkoholos flaskák robbanásveszélyesek, ezért jobb nem a parázs közelébe vinni őket. Ha már tüdővel nem bírjuk a parázs fújkálását, használjunk gumimatrac-pumpát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +22 °C

Általában sok napsütés várható, azonban - főként az ország keleti felén, kétharmadán - a déli, délutáni órákban erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés és esetleg jégeső is kísérhet. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten lesz élénk, néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében pár fokkal továbbra is melegebb lesz az idő, előfordulhatnak 40 fok körüli értékek is. Késő estére 20 és 31 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra