Fekete teákban találtak rákkeltő anyagokat

Sokkolhatja a teafogyasztókat a német árutesztelő szervezet, a Stiftung Warentest közleménye. Az általuk megvizsgált 27 fekete tea - köztük biotermékek - a vegyelemzés tanúsága szerint potenciálisan rákkeltő anyagokat tartalmaz.

Ha hidegre fordul az idő, mindenki szívesen főz egy forró fekete teát. Az EU legnépesebb országában a legkedveltebb teafajták közé tartozik ez, évente átlagosan húsz litert fogyaszt belőle egy német állampolgár. Ám a Stiftung Warentest (Árutesztelő Alapítványnak fordítható a szervezet neve) elemzése szerint olyan káros anyagok találhatók a fekete teában, mint az antrakinon , a policiklikus aromás szénhidrogének (PAK) és pirrolizidin-alkaloidok.

A Wikipedia magyar oldala szerint német Focus magazin szerint mindhárom említett anyag az ember számára potenciálisan rákkeltőnek számít.

A filteres tea helyett hatékonyabb a szálas tea, melyben több a hatóanyag tasakos társainál. Kevés nátrium található benne, viszont nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és fluort. A teának enyhe feszültségoldó hatása van. A Stiftung Warentest eredményei szerint két Németországban forgalmazott teaféleség lépi át az antrakinonra vonatkozó - ám a cikk szerint egyelőre csak tervezett - EU-határértéket (20 mikrogramm kilónként). A három legrosszabb áru között van egy olyan is, amelyiknél a pirrolizidin-alkaloid-szint haladja meg a határértéket. (Egy 60 kilogrammos ember számára ez 0,4 mikrogrammot jelent naponta.) Ehhez képest a szóban forgó áru 0,9 mikrogrammot tartalmazott.

A német árutesztelő szervezet eredményei kapcsán mind a szervezet , mind a német Focus magazin hangsúlyozza, hogy a fogyasztóknak nem kell teljesen lemondanunk a fekete tea élvezetéről. A lap szerint van négy olyan áruféleség, amelyek rendkívül kicsi károsanyag-tartalmával emelkednek ki a mezőnyből. Ráadásul a négyből három a legolcsóbbak közé tartozik. Ehhez képest az árutesztelő szervezet honlapja, a Test.de szerint öt teaáru bizonyult alacsony szennyezettségűnek. (A félreértés oka az lehet, hogy a szervezet négy jó és egy nagyon jó minősítést adott ki, az utóbbit nézhették el a Focusnál.)

Egyelőre még nem tudják a vegyészek, hogy miként kerültek a káros anyagok a teába. Az antrakinon talán a csomagolóanyag révén kerülhetett át a teára - írja a Focus és a Test.de is. Ám az utóbbi hozzáteszi, hogy ezt a vizsgálatok egyelőre nem igazolták. A teaszárítás közbeni pörkölés során PAK és antrakinon is keletkezhet. A test.de szerint amikor magas a PAK-tartalom, akkor az antrakinon-tartalom is növekszik, tehát a két anyag előfordulása között lehet összefüggés.

A fekete teákban rákkeltő anyagok lehetnek

A pirrolizidin-alkaloidok a teanövények között elterjedő gyomokból származhatnak. A gaz talán a "teaszüret" idején kerülhet a tea közé. A Stiftung Warentest felhívja a figyelmet arra, hogy sem a teák ízére, sem a szagukra nem hatnak ki az említett káros anyagok. E tekintetben ugyanis majdnem az összes vizsgált áru "jó" minősítést kapott.

A Stiftung Warentest internetes oldala hangsúlyozza: mind a 27 vizsgált teában találtak valamennyi káros anyagot. Ugyanakkor bizonyos árukban minimális ez a káros tartalom, másokban ennél azért nagyobb. A káros anyagok előfordulása miatti kockázatokat még a szakemberek értékelik ki, ezért nem tud a szervezet pontos rizikóelemzést adni .

A jelenlegi teapörkölési eljárások miatt a Stiftung Warentest egyelőre nem tartja elkerülhetőnek, hogy antrakinon kerüljön a teára, viszont a szervezet a Focus magazin által idézett káros anyagokon kívül (antrakinon, PAK, pirrolizidin-alkaloidok) említést tesz még ásványolaj-maradványokról is. A leforrázáskor viszonylag kevés kerül az italunkba belőle .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)