Ezért kell nyáron forró teát inni

Bár a nyári kánikulában a hideg sör tűnik a legjobb frissítőnek, meglepő módon a forró tea jobban lehűtheti szervezetünket. Hasonló hatást fejtenek ki a csípős ételek is.

A hideg téli hónapokban a tea és a forralt bor népszerűsége töretlen, a kánikulában azonban kevesen fogyasztanak bármilyen forró italt. Pedig egyes trópusi országokban nagy hagyománya van a nyári teázásnak, ez ugyanis - bármilyen meglepően hangzik - jobban hűsítheti a szervezetet, mint egy hideg sör. Erre tudományos magyarázat is van, amelyről az Index írt cikkében.

Izzadás: komoly betegségek jele lehet Ha azt veszi észre, hogy hirtelen többet izzad, vagy már egy ideje túlságosan kínozza a probléma, akkor érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis akár hormonzavar is lehet a hátterében. Kattintson!

Így hűt a forró tea

Bár van némi hatása a testhőmérsékletünkre az elfogyasztott italoknak, jelentősen nem befolyásolja egyetlen pohár ital. A szervezetünkben mégis elindít bizonyos hőszabályozó folyamatokat. A szánkban is megtalálható TRPV1 hőérzékelő receptorok jelzést küldenek az agyba, ha forrót érzékelnek, az agy pedig ennek ellensúlyozására kiadja a parancsot az izzadás fokozására. A bőrünkre került izzadtság párolgása csökkenti a test hőmérsékletét, így a forró ital fogyasztása valóban hűsíthet minket a nagy melegben.

A nyári hónapokban a forró tea hűsítőbb lehet a hideg üdítőknél is
A nyári hónapokban a forró tea hűsítőbb lehet a hideg üdítőknél is

Az izzadás hűtő hatása nem minden esetben érvényesül ugyanolyan módon. Minél nagyobb például a levegő páratartalma, annál gyengébben működik, mivel egyre nehezebben tud párologni. Ha már annyira izzadunk, hogy konkrét izzadságcseppek gurulnak le a bőrünkön, akkor sincs értelme fokozni az izzadást, hiszen ez azt jelenti, hogy már elértük párolgási lehetőségeink határát.

Az imént említett TRPV1 receptorok ugyanígy reagálnak a hő mellett a kapszaicin nevű vegyületre is, amely a csípős paprika erejét adja. Ezért érezzük forrónak a csípős ételeket, és ezért izzadunk, ha ilyet eszünk. Kutatások szerint ennek az izzasztó hatásának köszönhetően olyan népszerűek a csípős ételek a trópusi országokban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)