Ennyi tejet isznak a magyar gyerekek

A gyerekek ma már a közösségi médiából és az influencerektől is tájékozódnak a táplálkozásról, de még mindig a szülők véleménye a legfontosabb - derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) új felméréséből.

A 10-12 éves korosztály táplálkozási szokásainál a korábbi évekhez képest javulás látható. A válaszadó gyerekek 96 százaléka mindennap ebédel, 91 százalékuk pedig rendszeresen vacsorázik. A megkérdezettek válaszaiból azonban az is kiderült, hogy az uzsonnát hagyják ki a legtöbben. A fiatalok 98 százaléka, 96 százaléka és 95 százaléka jelölte be a gyümölcsöt, zöldséget és a vizet mint nélkülözhetetlen táplálékot. Arra a kérdésre, hogy miből kellene kevesebbet fogyasztaniuk, az édességet, a sós rágcsálnivalókat és a különböző pékárukat válaszolták.

A magyar gyerekek kalciumbevitele fele a szükségesnek
A magyar gyerekek kalciumbevitele fele a szükségesnek. Fotó: iStock

A megkérdezett gyerekek több mint háromnegyede, 79 százaléka tudta, hogy miért lényeges tejet és tejtermékeket fogyasztani. Többségüknek az is egyértelmű, hogy az ezekben a termékekben található kalcium erősíti a csontokat és a fogakat. A gyerekek 63 százaléka azzal is tisztában volt, hogy a kalcium felszívódását a D-vitamin segíti , habár válaszaikból látszik, hogy ugyan ismerik azt az ideális mennyiséget, amelyet tejből és tejtermékekből fogyasztaniuk kellene, mégis a megkérdezettek több mint fele hetente csupán egyetlen joghurtot eszik, abból is elsősorban a gyümölcs ízesítésűt.

Az iskolai büfék kínálata is nagyban hozzájárul az étkezés minőségéhez, hiszen a diákok előszeretettel vásárolnak a szünetekben maguknak élelmiszert. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a büfékben a gyerekek közel háromnegyede vásárol rendszeresen szendvicset, 47 százaléka pedig ásványvizet. A büfében vásárolt élelmiszerek esetében a gyerekek 50 százaléka az ételek ízét, 52 százalékuk pedig azt tartotta fontosnak, hogy az étel minél egészségesebb legyen.

Évről évre javul a helyzet

Milyen tünetek jelezhetnek kalciumhiány? Részletek itt.

A Danone Kft. megbízásából immár harmadik éve elvégzett kutatás a "Danone Focikupa a Gyermekekért" torna 10-12 éves résztvevői körében, több mint 800 fő megkérdezésével készült. Az adatokból kiderült, hogy a tanulók a tanárok és az edzők véleményét is nagyon fontosnak tartják, döntéseikben - családjuk mellett - az ő példamutatásuk meghatározó számukra. "Az eredmények láttán tisztán kirajzolódik, hogy a gyermekkori edukáció rendkívül jelentős, bizonyítja ezt az is, hogy évről évre javul az egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdésekre adott helyes válaszok száma" - mutatott rá Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. "Ebben az életkorban nagyon fontos, hogy a megfelelő táplálkozási szokások kialakuljanak, például a megfelelő csúcscsonttömeg kialakulása szempontjából, ugyanakkor a magyar gyermekek kalciumbevitele még mindig csak a fele a szükségesnek" - fűzte hozzá a szakember.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

"Az egészséges életmód kialakításának alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás. A Danone felelős vállalatként igyekszik kivenni részét az ismeretterjesztésből, hogy már a kiskamaszok is tisztában legyenek egészségük fontosságával, így segítve őket abban, hogy később maguk is egészséges felnőtté váljanak" - mondta Gyergyói-Szabó Anita, a Danone Magyarország Kft. külső kommunikációs menedzsere. "A tej és tejtermékekben lévő kalcium előnyeit a gyermekek 89 százaléka ismeri. A tudatos táplálkozással pedig nem csupán saját egészségüket, de a környezetet is óvják, védik. A Danone számára fontos, hogy már a gyermekek is nap mint nap tegyenek saját maguk és bolygónk védelméért" - tette hozzá.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: