Egészségesebb az alacsony zsírtartalmú tej?

Az alacsony zsírtartalmú vagy a teljes tej egészségesebb a gyerekek számára? Ennek járt utána egy nemrég készült kutatás.

Az Edith Cowan University (ECU) a világon elsőként készített kutatást arról, hogy a gyerekek számára a sovány vagy a teljes tej fogyasztása az egészségesebb. Az eredményeik szerint ilyen szempontból nincsen különbség a kettő között.

Mi van a dobozos tejben? Meglehetősen sok a tévhit és nagy a bizalmatlanság a "modern", bolti dobozos tejekkel kapcsolatban. Pedig az alapkérdésre, nevezetesen hogy mi van benne, a válasz egyszerű: tej és semmi más.

Nem számít a zsírtartalom

A kutatásból készült tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban tették közzé, és a benne foglaltak azt sugallják, hogy a jelenlegi egészségügyi ajánlásokat, amelyek a két év fölötti gyermekek számára az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását javasolják, érdemes lenne felülvizsgálni. A vizsgálatokat Therese O'Sullivan, az ECU professzorasszisztense vezette. Egy három hónapos időszak alatt 49 egészséges, négy és hat év közötti gyerek étrendjébe építettek be random teljes, illetve alacsony zsírtartalmú tejből készült tejtermékeket a szokásos napi tejtermékbevitelük helyett. A tejtermékeket jelöletlen csomagolásban szállították ki az otthonaikban, ingyenesen. Egyik csoport tagjai sem tudták, hogy teljes vagy alacsony zsírtartalmú tejből készült tejtermékeket fogyasztanak-e, a maradékokat pedig rendszeresen megmérték, hogy követni tudják a gyerekek teljes fogyasztását.

A magasabb zsírtartalmú tejet is bátran fogyaszthatják a gyerekek. Fotó: Getty Images
A magasabb zsírtartalmú tejet is bátran fogyaszthatják a gyerekek. Fotó: Getty Images

A vizsgálatokban részt vevő gyerekeknek megmérték súlyát, testösszetételét, vérnyomását, vérbiomarkereit, hogy pontosan követhessék a napi tejtermékfogyasztásuk egészségügyi hatásait. Az eredmények azt mutatták, hogy akár teljes, akár alacsony zsírtartalmú tejből készült tejtermékeket fogyasztottak, mindkét csoport tagjai ugyanannyi kalóriát vittek be. Habár azoknak a gyerekek, akik alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztottak, a tejtermékekkel kevesebb kalóriát vittek be, viszont egyéb ételekkel és italokkal kompenzálták a különbséget. Az eredmények nem mutattak jelentős különbséget a két csoport testsúlyában vagy a szív- és érrendszerük állapotában.

Éppen ezért a kutatás eredményei arra utalnak, hogy az egészséges gyerekek számára a teljes tejből készült tejtermékek fogyasztása is biztonságos, és nem növeli meg esetükben az elhízás, vagy a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. A kutatást végző szakemberek szerint éppen ezért érdemes lenne megfontolni, hogy az kerüljön az egészségügyi ajánlásokba, hogy a két év feletti gyerekek fogyaszthatják a sovány és a teljes tejből készült tejtermékeket is. Szerintük ez a szülők dolgát is megkönnyítheti, amikor tejtermékeket vásárolnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: