Duracell-gyerekből lusta kamasz?

Az óvodás, kisiskolás gyerekek energiái kimeríthetetlennek tűnnek, mintha a reklámbeli tartós elem táplálná őket. A kamaszok ellenben sokszor enerváltak, fáradékonyak, kedvetlenek. A megfelelően összeállított étkezés segíthet ezen.

Növekszenek, gyarapodnak, változnak

A serdülőkor egy intenzív növekedési és fejlődési szakasz, amely a felnőtté válást készíti elő. Az élet e szakaszában jelentős fiziológiai és pszichés változások következnek be. Jellemző a csontok és szervek többségének gyors növekedése, a másodlagos nemi jellegek kialakulása, a testösszetétel - a testzsír, az izomzat és a csontrendszer - megváltozása.

A lányoknál többnyire körülbelül két évvel hamarabb kezdődnek el a pubertáskori változások, mint a fiúknál. A lányok testmagassága és testtömege 12,5 éves korban általában még magasabb, mint a fiúké. A pubertáskor utáni gyarapodás azonban a lányoknál kisebb mértékű, mint a fiúknál, így a fiúk 18 éves korukra kb. 10 kg-mal és 13 cm-rel megelőzik a lányokat. A testzsír százalékos aránya a lányoknál rendszerint magasabb, mint a fiúknál.

A testi átalakulásokkal párhuzamosan jelenős pszichés változások is lezajlanak a 10-18 éves korban. Elkezdődik a szülők által rettegett kamaszkor: az önállóságra törekvés, az önérdek-érvényesítés, a szülőktől való leválás időszaka, az önmagára ébredés, az önazonosság-keresés folyamata.

A szülők gyakori tapasztalata, hogy noha a gyermekük kiskorában szinte szakadatlan mozgásban volt, a játékban legalábbis fáradhatatlanak bizonyult, a kamaszkorában azonban gyakran fáradt öregember módjára viselkedik. Pedig testi-lelki aktivitására igen nagy szüksége volna, hogy e nehéz korszak változásait, terheit jól viselje, a rázúduló elvárásoknak, feladatoknak meg tudjon felelni. A kamaszkor speciális életszakaszában különösen fontos a napi energiaszükséglet, és az sem mindegy, hogy milyen tápanyag-összetételű, minőségű élelmiszerek biztosítják ezt a számukra.

A napi tápanyag-szükségletet nagymértékben meghatározza az alapanyagcsere és a fizikai aktivitás.

Kell egy kis energia - de mennyi?

Hogy mennyi az energiabevitel ideális mértéke, arra a szakemberek a testtömeg és a fizikai aktivitás függvényében állítottak össze képleteket.

Lányoknál: 12,2 x testtömeg+746 kcal, fiúknál: 17,5 x testtömeg+651 kcal a helyes érték.

Pl. egy 40 kg-os lány esetében az alapanyagcsere értéke: 12,2 x 40+746=1234 kcal, 40 kg-os fiú esetében: 17,5 x 40+651=1351 kcal.

A napi energiaszükséglet megadásához ezenkívül szükség van még a fizikai aktivitás ismeretére is. A különböző erősségű fizikai aktivitásokhoz különböző faktorszámok tartoznak, amelyekkel ha beszorozzuk az alapanyagcserét, megkapjuk a szükséges energiamennyiséget.

Példaként íme néhány faktorszám, ami a különböző tevékenységek energiaigényét adja meg:

Lányok esetében: az alvás: 1, a séta normál ütemben: 3,4, az irodai munka: 1,7, atlétika: 6,3 szorzót jelent. A fiúk esetében: az alvás: 1, a séta normál ütemben: 3,2, a labdarúgás, atlétika: 6,6 értékű.

Nézzünk egy elképzelt napi időbeosztást:

tevékenységalvásiskolai elfoglaltság
(otthoni tanulás is)könnyű aktivitás
(állás, ülő aktivitás)mérsékelt aktivitáserős aktivitás (edzés)összesen:
idő (h) faktorszám (fiú) faktorszám (lány)
8 1 1
8 1,6 1,5
5 1,6 1,5
2,5 2,5 2,2
0,5 5 5
24

Ebből az átlagos napi faktor a lányoknál 1,48, a fiúknál pedig 1,56.

Ha a példánkban 40 kg-os serdülőket vesszük figyelembe, akkor az ő napi energiaigényük ezen adatok alapján könnyen kiszámolható:

Lányok (40kg): 1234 kcal (alapanyagcsere) x 1,48 (átlagos faktorszám) = 1826 kcal

Fiúk (40 kg): 1351 kcal (alapanyagcsere) x 1,56 (átlagos faktorszám) = 2107 kcal

Különösen nagy gondot kell fordítani arra, hogy a tizenévesek táplálkozása mind mennyiségileg, mind minőségileg megfelelő legyen, hiszen ebben a korban meghatározó jelentőségű a hormonrendszer, a csontrendszer, az izomrendszer fejlődése, ami megfelelő tápanyagok nélkül a későbbi "felnőtt" életben egészségügyi problémákhoz vezethet. Serdülőkorban általában rövid idő alatt látványos testi fejlődés, átalakulás megy végbe. Annak megítélésében, hogy ez a fejlődési ütem megfelelő-e, a szülőknek segítséget nyújthat az iskolaorvos, a gyermekorvos, illetve a védőnő.

Csupa csont kamaszok

A táplálékbevitel mennyisége kétféleképpen térhet el a kívánatostól. Az egyik, amikor a fiatal a szükségesnél kevesebb táplálékot fogyaszt, a másik pedig, amikor túlságosan sokat. Az előbbire sajnálatosan gyakori példát szolgáltatnak a tinédzserlányok különféle alternatív táplálkozási formái, mint például a vegetáriánizmus, valamint a divatfogyókúrák. A vegetáriánizmus nemritkán vezet vitamin-, ásványi anyag-, fehérjehiányhoz. A tejet, illetve tejterméket sem fogyasztó vegetáriánusok között gyakran fordul elő kalciumhiány, amelynek következtében a csontrendszer fejlődése elégtelen lesz. Felnőttkorban azonban a csontrendszer már nem fejlődik tovább, vagyis erről a felnőttkor eléréséig kell gondoskodni. A gyermek és serdülőkori elégtelen kalciumbevitel a későbbiekben csontritkulás (osteoporosis) kialakulásához vezethet. Ebben az életszakaszban ajánlott mindkét nemnél napi 1000 mg kalciumbevitel, ami a legegyszerűbben tejjel, illetve tejtermékekkel fedezhető.

Az alábbi táblázat néhány értékes kalciumforrást tartalmaz:

Megnevezéstehéntej, joghurttúróksajtokbanánparajmák
Ca tartalom
mg/100 g
élelmiszer
120
100-400
400-850
110
133
968

A média által közvetített "modellalkat" sok fiatal lány álma, és ennek elérése érdekében sokszor bármire képesek. Súlyosabb esetben előfordulhatnak pszichés alapú táplálkozási zavarok is, mint a bulimia és az anorexia nervosa. Az előbbire jellemző a mértéktelen "zabálás", naponta több ezer kcal energiát is képesek magukhoz venni, majd a bűntudat miatt ettől önhánytatással igyekeznek megszabadulni. Ez óriási terhet ró az emésztőrendszerre, és nemegyszer súlyos betegség lesz a következménye. Az anorexiás betegek kövérnek tartják magukat, még akkor is, amikor már csontsoványra lefogytak. Ebben az esetben szinte az összes tápanyag, vitamin és ásványi anyag hiánya kimutatható.

Mindkét esetet komolyan kell venni, a szülőnek ilyenkor nagy felelőssége van, fontos, hogy az erre utaló jeleket időben észrevegye. A gyógyulási folyamat annál rövidebb, minél hamarabb fény derül ezekre a pszichés alapú betegségekre. Mind a bulimia, mind az anorexia megoldása amellett, hogy sok-sok türelmet igényel, orvos, pszichológus, dietetikus bevonását teszi szükségessé.

Alultáplált serdülő esetén a többletenergiát értékes tápanyagokat tartalmazó élelmiszerek, ételek adásával célszerű fedezni. Pékáru ( ami ha lehet teljes kiőrlésű gabonából készüljön), 2,8%-os tej, joghurtok, sajtok, tojás nagyobb mennyiségben szerepelhet az étlapon. Ételeit ilyenkor 20%-os tejföllel, vagy tejszínnel lehet sűríteni.

Hogy mi a teendő túltápláltság, kamaszkori kövérség esetén, arról "Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj?" című cikkünkben olvashatnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: