Batáta vagy burgonya. Melyiket együk?

A burgonyának manapság kifejezetten rossz a híre az egészségesen táplálkozni vágyók körében. De vajon joggal? Tényleg egészségtelenebb, mint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő édesburgonya?

Glikémiás index

Miért érdemes beilleszteni az édesburgonyát az étrendünkbe? Részletek itt.

Közismert, hogy a magasabb glikémiás indexű ételeket érdemes kerülni. Márpedig a hagyományos krumplinak magasabb a glikémiás indexe , mint az édesburgonyának, de vannak módszerek, amelyekkel ez csökkenthető. Egy kutatás szerint például ha a burgonyát főzzük, nem pedig sütjük, akkor alacsonyabb lesz a glikémiás indexe, és ez mind a két említett típusra igaz. Emellett ebből a szempontból az sem mindegy, hogy milyen ételekkel párosítjuk őket: amennyiben sovány fehérjével, egészséges zsiradékkal és zöldségekkel, úgy csökkenthetjük a glikémiás indexet, ketchuppal és majonézzel viszont növeljük.

Az édesburgonyának magasabb a rosttartalma
Az édesburgonyának magasabb a rosttartalma

Keményítőtartalom

A hagyományos burgonyában több a keményítő , mint az édesburgonyában. Egy közepes méretű, nyers krumpliban körülbelül 34 gramm van, míg egy közepes méretű batátában 16 gramm. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ez olyan fajtájú keményítő, amelyet nehezebb megemészteni, éppen ezért hosszabb időre jóllakottnak érezzük magunkat tőle.

Kalóriatartalom

Egy közepes méretű édesburgonyában 112 kalória van, míg egy közepes méretű krumpli 168 kalóriát tartalmaz. Ez a szám attól is függhet, hogy pontosan milyen fajtájú burgonyát veszünk alapul.

Tápérték

Mindkét burgonyaféle igen gazdag tápanyagokban. Sok bennük az antioxidáns, a vitamin és az ásványi anyag is. A hagyományos burgonyában több a szénhidrát és a fehérje, az édesburgonyának viszont magasabb a rosttartalma . Valójában tehát mind a két fajta beépíthető az egészséges étrendbe, a lényeg, hogy mértékletesen fogyasszuk, és az sem mindegy, hogyan készítjük el őket. A legjobb módszer a vízben főzés és a héjában sütés.

Forrás: care2.com

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)