Az éltető búza

Valaha a Föld zöld fűtakaróját "Demeter tejének" nevezték, mert úgy érezték, hogy a Föld anyaként táplálja a gyermekeit a fűvel és a fű termésével...

Ezen ősidőkben a búza a termékenység jelképe volt, amit aratáskor mindig megünnepeltek. A mi kultúránkban is egy különleges időszak volt az aratás, kemény kézi munka, amiből az asszonyok is kivették a részüket. Hagyomány útján szálltak ránk aratási népdalaink, innen tudjuk hogyan fontak szalmából koszorút elődeink, és ismerünk sok más egyéb, ehhez az időszakhoz köthető népszokást is.

Termesztése

A búza meleget, és jó minőségű talajt kedvelő pázsitfűféle, melynek termesztési területe világviszonylatban a legnagyobb. Közép-Európa fő gabonája, a Kárpát-medence klímája kiváló a jó minőségű és mennyiségű terméshez. Nincs olyan hónap, hogy valahol éppen ne aratnának búzát. A nemesítések folytán, a nagyrészt belátó, alakító és szelektáló emberi gondoskodás következtében, nagyon sok fajtája alakult ki.

Élettani hatásai

A búza, liszt testében (a búzamag közepe) nincs annyi ásványi só, mint pl. az árpáéban, mert az ásványi anyagok, a vitaminok nagy része és a fehérje is a külső rétegekre koncentrálódik. Az ipar, az "élet" magból, sajnos szinte teljesen kifinomítja a tápértékeket, hiszen a külső rétegeket nem használja fel. Így a múlt század folyamán előtérbe került túlzott fehérliszt fogyasztás, nagyban hozzájárul bizonyos hiánybetegségek kialakulásához. A hántolatlan búzaszem és annak őrleményei viszont gazdagok B-vitaminokban, tartalmaznak E-vitamint, béta-karotint, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, cinket, rostokat és ásványi sókat.

A teljes értékű búza fogyasztása lassítja a cukor felszívódását, így tehermentesítve a hasnyálmirigyet. Segít keringési bajoknál, szabályozza a bélműködést, csökkenti a vastagbélrák, és az aranyér kialakulásának kockázatát.

A búzacsíra és ennek hidegen sajtolt olaja - amely élettanilag az egyik legegészségesebb olaj - még erőteljesebb, és több gyógyhatással rendelkezik. Fogyasztásával - többek között - megnő a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képessége. Szabályozó hatással van az idegrendszerre, csökkenti a vér koleszterinszintjét, meggyorsítja az izmokban felhalmozódott tejsav eltávolítását, segíti az emésztést és a májműködést is. A gabonák közül a búzának van a legharmonikusabb hatása egész lényünkre. Könnyen emészthető, kiegyensúlyoz és tehermentesít. Szellemi munkát végzőknek emiatt, kifejezetten ajánlott - persze nem egyoldalúan fogyasztva.

A búzasikér egy rendkívül rugalmas fehérje, a kenyér ennek köszönheti laza szerkezetét, és nagyrészt ez tette a búzát a legfőbb kenyérgabonává. Sajnos napjainkban egyre több ember szenved gluténérzékenységben, melynek következtében a búzát nem fogyaszthatják.

Felhasználása

A búzapehely és a búzaszem köretként is fogyasztható. A bulgur pedig, ami egy tört, előpárolt, és újra szárított búzaszem - éppen emiatt -, nem igényel hosszú főzést, és kiváló egy gyors köret, vagy akár saláta elkészítéséhez.

A búzát egyesek "fénynyíl"-nak nevezik, mert nyílegyenesen nyújtózkodik az ég felé, és szívja magába a nap éltető sugarait. Ezért az egyenes, határozott tartású ember jelképe is egyben.

Ha tehetik, fogyasszanak minél többször teljes értékű búzát, hogy egészségük egyenesben maradjon, vagy egyenesbe jöjjön.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)