Az élelmiszerek ennyit drágultak

HáziPatika

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. 2017. májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 3,8 százalékkal emelkedett.

Brutális drágulás az élelmiszerek piacán

Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk, valamint a jármű-üzemanyagok ára nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal beszámolójából. Tizenkét hónap alatt, 2017. májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 3,8 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 14,3, a vaj, vajkrém 12,7, a száraztészta 9,6, a tejtermékek 7,5, a liszt 6,1 százalékkal drágult. A cukor 19,9 százalékkal olcsóbb lett.

2016-hoz képest is drágult minden

2017. december 10-én számoltunk be róla, hogy a fogyasztói árak novemberben átlagosan 2,5 százalékkal magasabbak voltak, mint 2016 azonos időszakában. Akkor a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt - jelentette akkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Vagyis már 2017-ben is többet fizettünk mindenért, ehhez jön még hozzá az idei emelkedés.

Brutális, mennyit drágultak az élelmiszerek, infláció áremelkedés KSH élelmiszerek bevásárlás pénz
Hónapról hónapra drágább lesz minden

Mindenért többet kell fizetnünk

A legnagyobb mértékben, átlagosan 5,2 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, jármű-üzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,3, ezen belül a jármű-üzemanyagokért 9,5 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások ára átlagosan 1,7 százalékkal emelkedett.

A háztartási energia 1,3 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa ára 13,2, a palackos gázé 3,6 százalékkal nőtt, az elektromos energia, a vezetékes gáz és a távfűtés ára nem változott. A ruházkodási cikkekért 0,8 százalékkal többet, a tartós fogyasztási cikkekért 1,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Az április árak is emelkedtek májusra

Egy hónap alatt, 2018. áprilishoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal nőttek.
Az élelmiszerek ára szintén 0,6 százalékkal emelkedett, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 6 százalékos emelkedése következményeként. (E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,1 százalékkal csökkent.) A tojás 3,4, a cukor 1,3, a párizsi, kolbász 0,9, a sajt 0,8 százalékkal kevesebbe került.

Az egyéb cikkek ára 1,7 százalékkal nőtt, ezen belül a jármű-üzemanyagoké 4,2 százalékkal emelkedett. A ruházkodási cikkek 0,6, a szolgáltatások 0,4, a szeszes italok, dohányáruk 0,3 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,1 százalékkal mérséklődött. A január-május periódusban az előző év azonos időszakához képest: a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal nőttek.


A KSH adatait Virovácz Péter, az ING makrogazdasági elemzője kommentálta, aki kifejtette, várakozásaik szerint júniusban akár már a 3 százalékot is meghaladhatja az inflációs mutató, bár ez nagy mértékben függ attól, hogy miként változik az olaj világpiaci ára, és hogyan alakul a forint árfolyama. Végül hozzáfűzte, 2018 egészét tekintve átlagosan 2,6 százalékos inflációt jeleznek előre.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen vagy közepesen felhős lesz az ég, a Dunántúlon többfelé várható zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag