Ásványvíz-választó: mit igyunk?

Az idősebb korosztály emlékezetében talán még él a másfél literes "csatos" üvegekben árusított, szénsavval dúsított Harmatvíz vagy a Margitszigeti kristályvíz. Akkor nem is nagyon volt más, ma viszont hemzsegnek a palackozott ásványvizek a polcokon.

A hazai hévíz- és gyógyvíztermelés mellett már a múltban is foglalkoztak a kitermelt víz palackozásával és forgalmazásával. Ezek a vizek gyakran a forrással kapcsolatos fantázianévvel kerültek forgalomba.

Az elmúlt években mélyített hévíztermelő kutak gazdaságos üzemeltetése érdekében sok helyen ásványvíz-palackozót is építettek, és a piacot természetes vagy szénsavval dúsított ásványvizekkel látták el. Az ásványvizek forgalmazása csak az egészségügyi szervek engedélyével, és a vonatkozó szabvány előírása szerint történhet.

A palackozott ásványvizek vegyi összetétele nem azonos, a vízben oldott sók és alkotórészek mennyiségéről a palack címkéje ad felvilágosítást.

A hazai ásványvizek leggyakoribb összetevői és élettani hatásuk

Az egyszerű ásványvizek kevés oldott sót tartalmaznak, amennyiben nem radioaktívak, napi fogyasztásra alkalmasak, testhőmérsékleten fogyasztva a gyomorban görcsoldó hatásúak. Napi 1-1,5 liter víz elfogyasztása a vizelet-kiválasztást és a húgyutak átöblítését segíti.

A természetes szénsavas ásványvizekben a szénsav rendkívül finom eloszlásban van, a szénsav-buborékok egyenlő nagyságúak, egyenletesen szabadulnak fel. A széndioxiddal mesterségesen, nagy nyomással telített vízből a szénsav gyorsan távozik el, a buborékok nagyok, nem egyenlő nagyságúak.

A szénsavas ásványvíz étvágyjavító hatású, a gyomor elválasztó tevékenységét fokozza. A mesterségesen szénsavval telített víz gáztartalma a gyomorban kellemetlen feszülő érzést okozhat. Lázas betegek étvágytalanságát kedvezően befolyásolja étkezés előtt és étkezés közben a kortyonként 1-2 deci ásványvíz elfogyasztása.

Alkalikus vizek nátrium és kálium tartalma magas. A nátriumhidrokarbonát (NaHCO3) a gyomorba kerülve semlegesíti a gyomorsavat cukorbetegség gyógykezelésénél. Az alkalikus víz fogyasztása után csökken a vércukor. Alkalikus víz hatására fokozódik a vizelet húgysavoldó képessége. Alkalikus vízzel végzett ivókúra hatására a csalánkiütés enyhül, vagy teljesen elmúlik.

Földes, meszes vizekben a kalciumtartalom magas. A szervezetben kb. 1 kg kalcium van, amely 1% kivételével a

csontrendszer alkotórésze. A fejlődő szervezet fokozott mészszükségletét az anya csontrendszerébôl fedezi a terhesség és szoptatás ideje alatt. Ha nem kielégítő a kalciumbevitel, akkor megfogy a csontok és a fogak mésztartalma, csontlágyulás, fogromlás következik be.

A napi kalciumszükséglet 1-1,5g. A szervezetbe kerülő kalcium csak akkor épül be, ha egyidejűleg kellő mennyiségű foszfát áll rendelkezésre, egyébként a vesén és beleken keresztül ürül.

A meszes vizek gyulladáscsökkentő hatásúak. A gyulladást csökkentő hatás érvényesül hasmenéssel járó bélhurut kezelésében, mert használata után a hurutos váladék besűrűsödik.

Régi megfigyelések állapították meg a meszes vizek vizeletelválasztást fokozó hatását. A húgyutak hurutos gyulladásos betegségeiben is érvényesül a kalcium gyulladást csökkentő hatása.

Kloridos (konyhasós) vizek a gyomorban felhígulnak. A felhígulás folyamata lassú. A konyhasós vizek hatással vannak mind a nyálkahártya gyulladásos folyamataira, mind a gyomornedv elválasztására.

Keserűvizek A megivott keserűvíz felhígulása a gyomorban kezdődik, és folyik tovább a bél felé. A hashajtó hatást a víz szulfáttartalma okozza. Egyszeri hashajtásra legalább 3g szulfát szükséges. A magasabb koncentrációjú keserű- és glaubersós vizek bevitele után kiürül az epehólyagban és az epeutakban pangó epe.

Vasas vizek Az ásványvizekben a vas mint ferroion fordul elő, felszívódásra legalkalmasabb formában. A felszívódott vas a májban és a lépben raktározódik, a vérben mint ferriglobulin kering. A vasas vizeket régóta alkalmazzák a vérszegénység gyógyítására. A gyógyító hatás eléréséhez napi 10 mg vas elegendő, tehát azok a vasas gyógyvizek, melyeknek vastartalma literenként 20-30 mg, eredményesen alkalmazhatók.

Kénes vizek enyhe hashajtó hatásúak. A kénes víz hidegen csökkenti az epeelválasztást, melegen fogyasztva fokozza. A kénnek szerepe van a máj méregtelenítő tevékenységében is. A kénes ásványvizes ivókúra is csökkenti a vérnyomást, fokozza a légzőközpont ingerlékenységét. A kén értágító hatása a felsőlégutak területén is megnyilvánul. Kénhez kapcsolódva ürülnek ki a szervezetből a bélen keresztül a nehézfémek. Javul a gyomor emésztése a kéntartalmú ásványvizek fogyasztása után.

Jódos, brómos vizek Jódos ásványvizek fogyasztása csak orvosi előírás szerint történhet. A jódot régóta alkalmazzák a hipertónia és az érelmeszesedés gyógyításában. Legrégebben ismert a jódnak a pajzsmirigyre kifejtett hatása. A brómos ásványvizeknek alacsony a brómtartalmuk, ennélfogva különösebb gyógyászati jelentőségük nincs.

Radioaktív vizek gyógyító hatását sugárzó energiájuk okozza. A szervezetbe jutó radioaktivitás olyan kismértékű, hogy kóros elváltozásokat nem okoz. A sugárzó energia ingerhatása a sejteket olyan reakcióra készteti, amelyekre különben nem lennének képesek. A természetben előforduló rádium bomlásterméke a radon emanáció, ami tulajdonképpen illékony, gáznemű anyag. A radontartalmú vizek számaránya a legnagyobb a természetben előforduló radioaktív vizek között. A radontartalmú vizekben keletkező radióaktív anyagok rövid ideig tartó, igen kis intenzitású, a szervezetre ártalmatlan sugárzást bocsátanak ki.

A palackozott napi fogyasztásra használt ásványvizek összes oldott sótartalma csekély, ezért orvosi ellenőrzés nélkül használhatóak, aki viszont ivókúrát kezd, előzőleg orvosától kérjen tanácsot!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Általában derült vagy gyengén fátyolfelhős lesz az ég, csak kevés helyen képződhetnek gomolyfelhők. Zápor, esetleg zivatar helyenként - nagyobb eséllyel a középső országrészben és a Dunántúlon - fordulhat elő. Az északias szél többnyire mérsékelt lesz, csak néhány helyen lehet élénk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 fok között alakul, de a szélvédettebb, főként északkeleti tájakon 15, 17 fok is lehet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra