A probiotikum-kúra a megelőzésért

Számos betegség megelőzésére, kezelésük kiegészítésére szokták javasolni a probiotikumokat. Ilyenek az allergiák, hasmenések, székrekedés, gyulladással járó bélbetegségek, laktázhiány, vastabélrák, légút betegsége, csontritkulás.

A probiotikumok olyan úgynevezett "jó" baktériumok (nem-kórokozó, nem-mérgező), amelyek szájon át adva eljutnak a vastagbélbe, és ott jótékony hatást fejtenek ki. Hatékonyságuk előfeltétele, hogy az adott bélszakasz nyálkahártyájához tapadva hatásukat ki tudják fejteni. A probiotikumok emberi gyógyászatban játszott lehetséges szerepéről az első összefoglaló közleményt Fuller publikálta 1991-ben. Két legfontosabb fajuk a lactobacillus és a bifidus baktérium. Az utóbbi törzsbe tartozók szénhidrátbontó és vízben oldékony vitamintermelő képességgel is rendelkeznek. Az anyatejes babák székletéből 95%-ban ez a bifidus tenyészthető. Fontos tudni, hogy nem minden bélbaktériumnak van probiotikumos hatása.

Mire ajánlhatók a probiotikumok?

Sok nem-allergiás betegség kezelésére javasolják a probiotikumokat, mivel az élő mikrobákból álló étrend kiegészítők elfogyasztása kedvező hatást gyakorol az elfogyasztó szervezetére. Serkentik az immunrendszert, javítják az ásványok és vitaminok felszívódását, fokozzák a máj és a vesék méregtelenítő hatását, gyorsítják a növekedést.

A különböző tejsavbaktériumok jótékony hatása

A tápanyagforgalomban növelik a tápanyagok jobb felhasználását. Elősegítik a jobb emészthetőséget, oldódást, felszívódást. Egyensúlyt teremtenek a bélfunkciókban, javuló bélmozgást eredményeznek.

A megelőzésben is alkalmazzák, mivel javítják a bélflórát, védenek a fertőző baktériumok ellen, meggátolják a rothasztó folyamatokat, megakadályozzák a székrekedés kialakulását, növelik az antitest képzést és fokozzák a falósejtek tevékenységét, stimulálják az immunrendszert, csökkentik a koleszterin szintet.

Gyógyításban betöltött szerepük

Gátló hatás a kóros génekre, pl. Escherichia coli baktériumok elszaporodásának megakadályozása, kedvező hatás a cukorbetegség kialakulása ellen.

A karcinogének termelődésének gátlása, a bélben található rothasztó baktériumok enzimjei által (Beta--glucuronidase, Azoreductase, Nitroreductase, Beta-glucosidase, 7-Alphadehydrolase).

Májkárosodás, encephalopathia, fertőző hasmenés (pl. salmonella) kezelése. Az utazók hasmenésének megelőzése. A bélgombás megbetegedések - candidiasis - kezelésének alappillére a probiotikus baktériumok rendszeres, mindennapi bevitele.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső