A kevés szénhidrát ezért káros

Egyre népszerűbbek az alacsony szénhidráttartalmú diéták. A fiatal felnőttek körében főként a paleo és a ketogén étrend terjedt el. De vajon jót tesznek az egészségüknek?

Így reagál a szervezet

A szénhidrátmennyiség csökkentésén alapuló diéták egyre felkapottabbak a mai 25-39 évesek körében. Ezek az étrendek jelentősen lecsökkentik vagy akár el is hagyják többek között a gyümölcsök, a gabonafélék és a hüvelyesek fogyasztását. Ennek következtében azonban sokan jóval kevesebb rostot visznek be a szervezetükbe, mint amennyit szükséges lenne. Ez pedig hosszú távon nemcsak a gyomor és az emésztőrendszer egészségére káros, hanem megnöveli a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség és a bélrák kialakulásának esélyét is.

paleo, paleo étrend, ketogén étrend, egészségügyi hatás,
A paleo étrend divatos, ám nem feltétlenül tesz jót hosszú távon (Fotó: 123rf)

Gyomorproblémák egész sora

Y-generációba tartozó - vagyis 1980 és 1994 között született - fiatal felnőttek 67 százaléka tapasztalt már az elmúlt egy évben olyan gyomorproblémákat, mint a puffadás, a hasmenés, illetve a székrekedés, míg az idősebbek körében ez az arány 33 százalék - derült ki egy friss brit kutatásból. A 2000 személy bevonásával végzett felmérés Y-generációba tartozó résztvevői legalább heti egyszer észlelnek ilyen jellegű egészségügyi problémákat , háromnegyedük pedig úgy nyilatkozott, hogy a gyomorgondok negatívan hatottak a hangulatukra és az érzelmi egyensúlyukra.

Sokan nem is tudnak a rosthiányról

A kutatás résztvevőinek több mint fele meg volt győződve róla, hogy étrendje tartalmazza azt a 30 grammnyi rostot, ami az ajánlott napi bevitel. A valóságban viszont ez mindössze a megkérdezettek 8 százalékára volt igaz. Jo Travers brit dietetikus szerint azok a trendi diéták, amelyek korlátozzák a szénhidrátbevitelt - mint például a ketogén, a paleo vagy az Atkins diéta -, egyúttal a rostbevitelt is mérsékelik.

Hasmenés, székrekedés, bélrenyheség

Az alacsony rostbevitel azonban hosszú távon károsítja az emésztést, ráadásul számos komoly betegség kialakulásának esélyét is jelentősen növeli. Emellett mindennapossá teheti az olyan tüneteket, mint a székrekedés , a hasmenés vagy a kettő váltakozása, de sokakat érinthet a bélrenyheség is. A panaszok mellé általános rossz közérzet, letargia és koncentrációs zavarok is társulhatnak.

Egy felmérés szerint a 18 és 34 év közöttiek nagyjából hatoda követ valamilyen szénhidrátmegvonásos diétát, az Y-generációsok egyharmada pedig tervezi, hogy ilyen táplálkozásra vált.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)