A kávé újabb jótékony hatása

Alacsonyabb az időskori hallásromlás kockázata azoknál a férfiaknál, akik naponta legalább egyszer kávéznak - állítják egy friss tanulmány szerzői.

Hogyan főzhetünk otthon is kávéházi minőségű kávét? Részletek itt.

Arról már többször hallhattunk és olvashattunk, hogy a kávénak nemcsak hangulatunkra, hanem egészségünkre nézve is számos pozitív hatása lehet. Arról azonban eddig nem tudtunk, hogy akár a hallásra is jótékonyan hathat - legalábbis a férfiak esetében. Erre utalnak ugyanis egy közel 37 ezer résztvevő bevonásával lefolytatott kutatás eredményei - írja a metro.co.uk.

Napi egy csésze kávé segíthet hosszú távon is megőrizni a férfiak hallását
Napi egy csésze kávé segíthet hosszú távon is megőrizni a férfiak hallását. Fotó: Getty Images

Az önkéntesek hallását a vizsgálat kezdetén, illetve később még két alkalommal tesztelték, majd az így kapott adatokat más egészség- és életmódtényezők tükrében elemezték ki. A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a férfiaknál, akik naponta legalább egy, de legfeljebb négy és fél csésze kávét fogyasztottak, 15 százalékkal alacsonyabb volt a korral járó halláscsökkenés veszélye, mint a nem kávézóknál.

Bármilyen kávé hasznos lehet

A tudósok szerint az előnyös hatás a kávé gyulladáscsökkentő hatóanyagainak és magas antioxidánstartalmának köszönhető. A mértékletességre viszont nem árt figyelmet fordítani, mivel a kutatók is hangsúlyozták, hogy a túlzott kávéfogyasztás hosszú távon nem előnyös, mi több, további kockázatokat rejthet magában.

A tanulmány szerzői szerint szinte mindegy, milyen kávét iszunk: a koffeintartalmú és koffeinmentes, valamint a filteres és a nem filteres kávé fogyasztása is ugyanolyan előnyös volt a megfigyelt férfiak hallására nézve. Nőknél viszont nem mutattak ki hasonló összefüggést a kávé és a hallás megőrzése között, amire a kutatók szerint a nők magasabb ösztrogénszintje lehet a magyarázat. Ez a hormon ugyanis önmagában is védelmet nyújthat az időskori hallásromlással szemben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)