A kávé újabb jótékony hatása

Alacsonyabb az időskori hallásromlás kockázata azoknál a férfiaknál, akik naponta legalább egyszer kávéznak - állítják egy friss tanulmány szerzői.

Hogyan főzhetünk otthon is kávéházi minőségű kávét? Részletek itt.

Arról már többször hallhattunk és olvashattunk, hogy a kávénak nemcsak hangulatunkra, hanem egészségünkre nézve is számos pozitív hatása lehet. Arról azonban eddig nem tudtunk, hogy akár a hallásra is jótékonyan hathat - legalábbis a férfiak esetében. Erre utalnak ugyanis egy közel 37 ezer résztvevő bevonásával lefolytatott kutatás eredményei - írja a metro.co.uk .

Napi egy csésze kávé segíthet hosszú távon is megőrizni a férfiak hallását
Napi egy csésze kávé segíthet hosszú távon is megőrizni a férfiak hallását. Fotó: Getty Images

Az önkéntesek hallását a vizsgálat kezdetén, illetve később még két alkalommal tesztelték, majd az így kapott adatokat más egészség- és életmódtényezők tükrében elemezték ki. A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a férfiaknál, akik naponta legalább egy, de legfeljebb négy és fél csésze kávét fogyasztottak, 15 százalékkal alacsonyabb volt a korral járó halláscsökkenés veszélye, mint a nem kávézóknál.

Bármilyen kávé hasznos lehet

A tudósok szerint az előnyös hatás a kávé gyulladáscsökkentő hatóanyagainak és magas antioxidánstartalmának köszönhető. A mértékletességre viszont nem árt figyelmet fordítani, mivel a kutatók is hangsúlyozták, hogy a túlzott kávéfogyasztás hosszú távon nem előnyös, mi több, további kockázatokat rejthet magában.

A tanulmány szerzői szerint szinte mindegy, milyen kávét iszunk: a koffeintartalmú és koffeinmentes , valamint a filteres és a nem filteres kávé fogyasztása is ugyanolyan előnyös volt a megfigyelt férfiak hallására nézve. Nőknél viszont nem mutattak ki hasonló összefüggést a kávé és a hallás megőrzése között, amire a kutatók szerint a nők magasabb ösztrogénszintje lehet a magyarázat. Ez a hormon ugyanis önmagában is védelmet nyújthat az időskori hallásromlással szemben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.