A D-vitamin újabb áldásos hatása

Noha a D-vitamin szervezetünk egészséges működésében betöltött szerepéről sokat tudunk, még mindig derülnek ki újdonságok, egyebek mellett arról, hogy mit okozhat a hiánya.

A D-vitamin nélkülözhetetlen szervezetünk számára: amellett, hogy hozzájárul a csontok, a porcok és a fogazat egészségének fenntartásához, erősíti az immunrendszert, és részt vesz egyebek mellett a kalcium- és foszforfelszívódás szabályozásában is.

férfi napozik
A legjobb természetes D-vitamin-forrás a napfény. Fotó: Getty Images

A brazíliai São Carlos-i Szövetségi Egyetem és az egyesült királyságbeli University College London kutatói most azt mutatták ki, hogy D-vitamin-pótlással 78 százalékkal csökkenthető az időseknél a dynapenia, vagyis az izomerő  életkor előrehaladtával járó – hanyatlásának kockázata - számolt be róla a MedicalExpress. 

A dynapenia részben izomsorvadással magyarázható, és idősebb korban a fizikai munkaképtelenség egyik fő kockázati tényezője. Az ezzel küzdő emberek nagyobb valószínűséggel esnek el, kerülnek kórházba, és halnak meg, mint egészséges társaik.

Meglepő, mi mindent okozhat a D-vitamin-hiány

A kutatók a tanulmányhoz – ami a Calcified Tissue International című folyóiratban jelent meg – 3205 dynapeniával nem küzdő, 50 éves vagy annál idősebb ember adatait elemezték, akiket négy éven át követtek egy hosszú távú vizsgálat keretében.

A csont- és az izomszövet nemcsak mechanikai és fizikai, hanem biokémiai szempontból is kapcsolatban áll egymással. „A D-vitamin hiánya vagy elégtelensége a csont ásványi sűrűségének, valamint az izomtömeg, az izomerő és a funkcionalitás csökkenéséhez vezethet” – mondta Tiago da Silva Alexandre, a cikk egyik szerzője.

A kutatók megállapították, hogy azoknál, akik D-vitamin-hiányban szenvedtek – akiknek a vérében a D-vitamin 30 nanomol/liternél kevesebb volt –, a négyéves vizsgálati időszak végére 70 százalékkal nagyobb volt a dynapenia kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknek a D-vitamin szintje normálisnak bizonyult (több, mint 50 nmol/l). Az eredmények azt bizonyították, hogy az izomgyengeség kockázatát a D-vitamin hiánya és elégtelensége egyaránt növeli  mondta Alexandre. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

A záporok, zivatarok számossága éjszaka csökken, de teljesen nem szűnik meg a csapadék. Átmenetileg a felhőzet is nagyobb területen szakadozik, majd hajnalra többfelé képződik réteges felhőzet, illetve párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. A légmozgás többnyire gyenge marad, de zivatar környezetében előfordulhat szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 17 fok között alakul, de néhol egy-két fokkal hűvösebb lehet az idő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra