Metabolikus szindróma: okok, tünetek, kezelés

A metabolikus szindróma napjaink egyik leggyakoribb összetett anyagcserezavara. Maga elé tudja idézni a sörpocakos, túlsúlyos, holdvilágarcú embertársait? Ők például valószínű, mindannyian érintettek.

A metabolikus szindróma (MS) több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti. Definíciója nem egységes, de mértékadónak tekinthető a Nemzetközi Diabétesz Szövetségnek (IDF) az ajánlása, amelyet a Magyar Diabétesz Társaság is elfogadott. Ez így szól: "Az MS egy civilizációs betegség, genetikus (örökléses) hajlam alapján, helytelen életmód és táplálkozás hatására lappangva, tünetszegényen kialakuló progresszív anyagcserezavar (cukorintolerancia, kóros zsíranyagcsere, felgyorsult véralvadás), magas vérnyomás, alma formájú elhízás, amely az inzulinrezisztencia (IR) és ennek talaján kialakult hiperinzulinémia (HI) következtében érelmeszesedéses elváltozásokat idéz elő, és korai halálozáshoz vezet."

A metabolikus szindróma vezető tünetei

Teszt Végezze el koleszterin-tesztünket, hogy megtudja, mennyire veszélyeztetett!

  • Hasra, illetve hasüregre kiterjedő elhízás (obezitás): az alma formájú hízás a férfiakra jellemző (sörpocak), és ez elősegíti a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A nőiesnek nevezett, körte alakú kövérség ezzel szemben más betegségekre hajlamosít, például mozgásszervi kórképekre, visszér-bántalmakra, esetleg trombózisra, tüdőembóliára.
  • Zsíranyagcsere-zavar (diszlipidémia): Ez akkor lép fel, ha a szérum triglicerid szintje meghaladja az 1,7 mmol/l értéket, a HDL-koleszterin viszont férfiakban nem éri el az 1,03, nőkben az 1,27 mmol/l értéket.
  • Magas vérnyomás (hipertónia): Metabolikus szindróma esetén a 130/85 Hgmm feletti értéket tekintjük kórosnak.
  • Cukorbetegség (diabétesz mellitus): Ha az éhhomi vércukor ismételten nagyobb, mint 7,0 mmol/l, és/vagy a 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó oldat elfogyasztása után 120 perccel avércukorszint11,1 mmol/l vagy ennél magasabb érték.

Vérnyomás- és testsúlynapló Vérnyomása változásairól vezessen naplót a HáziPatika.com-on , de testsúlyát is naplózhatja nálunk! Az említett kóros állapotokat együttesen "halálos négyes" névvel is illetik, melyek közül mindegyik kezelésre szorul, együttes jelentkezésük pedig bizonyítottan évtizedekkel csökkenti az életkilátásokat.

Ha valakinek metabolikus szindrómája van, vagy annak bármelyik komponense megjelent, nagyon gyorsan életmódváltásra van szükség! Ha az egyik tünet már megjelenik, nagy a valószínűsége, hogy idővel a többi is követi. Mivel az MS megfelelő életmódváltással jól uralható, minél hamarabb érdemes változtatni, hosszú távon ugyanis nehezen gyógyítható, vagy esetleg maradandó károsodással járó kórképek fenyegetnek bennünket (érelmeszesedés, szívinfarktus, stroke).

Az MS kialakulása

A metabolikus szindróma kialakulásának folyamata pontosan nem tisztázott, számos elmélet látott azonban napvilágot, melyek között szerepel az inzulinrezisztenciától és az alvászavaroktól kezdve az alacsony születési súlyon át a kisereink belhártyájának kóros működéséig számos feltételezés. A legfontosabb ezek közül talán mégis a rendszeres, szükségleteinken felüli táplálkozás, melynek következtében annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire már sejtjeinknek nincs szüksége. Sejtjeink egy idő után így kevésbé reagálnak az inzulinra (így alakul ki az inzulinrezisztencia). Egy olyan, akár évekig tartó állapot alakul ki, melyben egyre magasabb inzulinértékek tartják szinten a vércukrot, az érintett pedig szépen, lassan elhízik. Ha ebben a fázisban a beteg nem kap gyógyszeres kezelést/nem változtat életmódot, nagyon nagy eséllyel alakul ki nála 2-es típusú cukorbetegség, innen pedig már csak egy-egy ugrás a magas vérnyomás, az infarktus és a stroke.

Kezelés

A tünetegyüttes hosszú távú kezelést igényel. Az életmódváltás elsődleges, méghozzá megfelelő mennyiségű mozgás beiktatásával és az étrend megreformálásával. Elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés, így mérsékelhető ugyanis eredményesen a súlyos szövődmények kockázata. A vérnyomás, a koleszterin- és a vércukorszint rendszeres ellenőrzést követel, állandó konzultációt orvosunkkal!

Óriási lépés az életmódváltásban, ha...

  • ...a túlsúlyt 5-10 százalékkal csökkenteni tudjuk (ide kattintva kiszámolhatja ideális testsúlyát is)
  • ...fokozott fizikai aktivitás segítségével könnyítjük szervezetünk munkáját. A mozgás a vérnyomást és a koleszterint is előnyösen szabályozza, csökkenti a diabétesz kialakulásának rizikóját.
  • ...kerüljük a telített (állati eredetű)zsír- és a sófogyasztást, helyettük pedig többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerekkel próbálkozunk, illetve sok-sok rosttal, zöldséggel, gyümölccsel.
  • ...a felírt gyógyszereket az orvosi utasítás szerint szedjük, és minden kontrollon időben megjelenünk.

A témában ajánljuk Dr. Halmos Tamás "Metabolikus szindróma - Az összetett anyagcserezavar megelőzése és kezelése" című könyvét, a SpringMed Kiadó gondozásában, mely megrendelhető a kiadó webáruházában !

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)