Ép testben ép lélek - Lecitin

A lecitin az emberi szervezet életfontosságú, zsírtermészetű anyaga, melyre minden sejtnek szüksége van, részt vesz az immunrendszer működésben és valamennyi testfunkcióban.

Az élelmiszeripar által átalakított táplálékaink - különösen a zsírszegény táplálék - túl kevés lecitint tartalmaznak, s ez számos testi és szellemi problémához vezethet, ezért hangzik el egyre gyakrabban az a mondat: szervezetünknek több lecitinre van szüksége.

A napi táplálkozásaink során elfogyasztott ételeink közül jelentős mennyiségű lecitint találunk a kukorica- és a búzacsírában, a repce-, len- és napraforgómagban, a borsóban és a lencsében. A legtöbb és a legértékesebb lecitint a szójabab tartalmazza, ezért a lecitinek királyának nevezik. A gyógyszertári lecitint - mely lehet folyadék, drazsé stb. - kizárólag szójababból nyerik. A legjobb minőségű szójabab az Indiana állambeli Fort Wayene-ből származik. Az itt lévő szójacentrum laboratóriumaiban dolgozzák fel a magas értékű lecitint a natúrmedicina számára.

Prof. dr. Bernard F. Szuhaj, a tudományos szójaközpont vezetője nemcsak a lecitin előállítását felügyeli, hanem kutatásokat is végez: azt vizsgálja, hogyan hat az egészségre lecitinfogyasztás. "Itt, az USA-ban elsőként fedeztük fel, hogy a koleszterin mellett egy második igen veszélyes ellensége van ereinknek: a magas homociszteinszint. Ez egy agresszív aminosav, ami a szervezet fehérje-anyagcseréje során keletkezik. A rendszeres lecitinbevitellel mértéke csökkenthető és kontroll alatt tartható." Prof. dr. Bernard F. Szuhaj.

A professzor olyan kutatásokat is végez, amikkel azt igazolja: a lecitin csökkenti a magas vérnyomást, javítja a véráramlást, gátolja az epekő- és a zsírmájképződést. Véleménye szerint a lecitinnel erősíthetjük a mai modern világban túlterhelt idegeinket, javíthatjuk koncentrálóképességünket. Így a lecitin segítségével testileg és szellemileg tovább maradhatunk fittek és fiatalok.

Az Amerikai Egyesült Államok Észak-Karolina államában, egy óriási természeti park közepén, a Chapel Hillen kívül helyezkedik el az Észak-Karolina Egyetem. Itt található a lecitinkutatás világközpontja. Aki a lecitin kutatásával kíván foglalkozni, az egészen biztosan hallani fog prof. dr. Steven H. Zieselről, aki a táplálkozástudományi intézet vezetője, és már 25 éve foglalkozik a lecitinnel. A világ minden tájáról fordulnak hozzá kérdéseikkel a táplálkozási hivatalok szakemberei, orvosok és tudósok.

Ziesel professzor szerint az emberek még mindig nagyon keveset tudnak a lecitinről - s ez a megállapítás az orvosokra is igaz.

A lecitinnek az agyra és az idegekre gyakorolt hatásáról már régóta tudunk. Prof. dr. Ziesel e tudásra alapozva újabb kutatásokat végzett. Úgy gondolja, hogy a lecitin mindenekelőtt az agy táplálkozási központjának fejlődéséhez fontos. Ez a központ már embrionális fázisban kifejlődik. Van egy meghatározott időtartam, amely alatt az agy felépítéséhez a lecitin szinte elengedhetetlen. Amennyiben a várandós anya a terhessége alatt rendszeresen lecitint fogyaszt, megnöveli annak az esélyét, hogy születendő gyermeke jobb gondolkodási képességet szerezzen, sőt annak a lehetőségét is megadja gyermekének, hogy későbbi életében tovább maradjon szellemileg és testileg egészséges.

Dr. Ziesel a lecitin koleszterincsökkentő hatását is kutatja: van egy olyan megkülönböztetett mechanizmus, amellyel az ember a túl magas koleszterinmennyiséget el tudja távolítani testéből. Ebben a folyamatban a lecitin rendkívül fontos, ugyanis hatására a koleszterin nem az érfalakra rakódik le, hanem elszállítódik ereinkben.

Prof. dr. Steven H. Ziesel a lecitinben fontos fegyvert lát ahhoz a harchoz, amelyet a túl magas homocysteinérték ellen folytatunk. A magas homociszteinérték a keringési rendszer megbetegedéseinek egyik rizikófaktora. A fólsav, a B6-, a B12-vitaminok lecitinnel való kombinációja a homocysteinszintet hatékonyan csökkenti.

Prof. dr. Ziesel azt is megerősítette, hogy lecitinnel a szellemi teljesítőképesség mellett a testi erőnlétet is javítani lehet. Megfigyelte, hogy a maratoni futók vagy a kerékpárosok nagy megterhelésnél lecitintartalékuk felét elvesztik. Lecitinhiány esetén csökken a kontroll az izommozgások felett. A lecitin képes a sportbeli teljesítőképességet javítani.

Az Észak-Karolina Egyetemen intenzíven foglalkoznak a lecitin májvédő hatásával. A test mérgezési központja csak akkor tud maradéktalanul dolgozni, ha lecitinellátottsága folyamatos és zavartalan. Minden májsejt igényli a kolint a lecitinből. Egy erős lecitinhiány károsítja a májat, májproblémákat okozhat.

Prof. dr. Ziesel egy olyan asszony esetét ismertette, aki szélsőséges, teljesen zsírtalan diétát tartott: mivel a zsír teljesen hiányzott az étrendjéből, így lecitin sem került szervezetébe. Mája megbetegedett. Ezt lecitin fogyasztásával megelőzhette volna. Fontos tehát, hogy minden szigorú diéta esetén pótoljuk a lecitint.

Természetesen az Észak-Karolina Egyetemen még nagyon sokféle vizsgálat folyik a lecitinnel kapcsolatban. Többek között vizsgálják a lecitin jótékony hatását a májrák és az Alzheimer-kór enyhe formáira. VIII.évf./10.szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső