Antibiotikum után

Kiss Éva

Az antibiotikumok felfedezéséhez hasonlítható jelentőségű az a felismerés, hogy ezek a szerek nemcsak a kórokozókra, hanem a szervezet belső egyensúlyáért nagyrészt felelős barátságos baktériumokra is hatnak.

Baktériumölő szerek

Antibiotikumoknak nevezzük azokat az eredetileg penészgombából, később szintetikus úton is előállított gyógyszereket, amelyek gátolják a baktériumok szaporodását illetve elpusztítják őket. Az elsőt 1929-ben Alexander Fleming fedezte fel, aki a penicillium notatum gombák tenyészetében azt tapasztalta, hogy azok gátolják a baktériumtenyészetek kialakulását, sőt a meglévők pusztulását okozzák. A penicillin a baktériumok egy részére volt hatásos, főleg a kokkuszokra és az ún. Gram-pozitív baktériumokra. Később Shelman Waksmann 1940-ben előállította a sztreptomicint, amely a Gram-negatív baktériumokra és a tbc-baktériumokra volt hatásos.

Ezután megindult az antibiotikumok kutatása, és mára már igen sokféle szűk (egy-két kórokozóra ható) vagy széles spektrumú, többféle kórokozó ellen bevethető antibiotikum áll az orvostudomány rendelkezésére. Ezek a szerek új utakat nyitottak a gyógyításban, különösen a gennykeltő mikrobák által okozott betegségek kezelésében jelentettek áttörést. Velük vált lehetségessé számos olyan betegség hatékony kezelése, amelyek régen rettegett, halálos kórnak számítottak, mint például a tébécé vagy a tüdőgyulladás. Hamar kiderült azonban az is, hogy az antibiotikumok a mikroorganizmusoknak csak egy részét pusztítják el, számosan közülük a gyógyszerekkel szemben is ellenállóknak bizonyultak. E rezisztencia miatt új és új antibiotikumok előállítása vált szükségessé, de többnyire előbb-utóbb megjelennek az ezeknek ellenálló kórokozók is.

Nemcsak gyógyítanak, árthatnak is

Vizsgálatok igazolták, hogy a rezisztens baktériumok létrejöttét kisebb részben idézik elő maguk az antibiotikumok, nagyobbrészt azok helytelen alkalmazása miatt alakulnak ki. (Ezért az antibiotikumokat csak orvosi rendelvényre adják ki a patikákban.) A feleslegesen, illetve nem megfelelő adagban szedett baktériumölő szerek ugyanis egyrészt elősegítik a rezisztens mikroorganizmusok szaporodását, amivel akár súlyosbíthatják is a betegséget gyógyítás helyett. Például, ha valaki az influenzáját "házilagosan", régebbi betegség után megmaradt antibiotikummal kezeli, azzal több hibát is vét saját egészsége ellen. Egyrészt miközben a vírus ellen a baktériumellenes szerek nem hatásosak, a szervezetében elpusztulnak az adott antibiotikumra érzékeny mikroorganizmusok, és helyüket a gyakran sokkal veszélyesebb rezisztensek foglalják el. Másrészt nemcsak a kórokozókra hatnak ezek a szerek, hanem az antibiotikumok gyakori fogyasztása komoly károsodásokat okoz a bélflóránkban, vagyis a szervezetünk, anyagcserénk belső egyensúlyáért felelős hasznos baktériumokban is. Fontos tehát, hogy antibiotikumos kezeléseken csak az indokolt esetekben essünk át, és minden kúra után gondoskodjunk a bélflóránk helyreállításáról.

Jófajta baktériumok

A belek falán megtelepedő baktériumtörzsek összességét bélflórának hívjuk. A bélflóra nagyobbrészt jótékony mikroorganizmusokból, probiotikumokból áll, melyek megakadályozzák a kórokozók megtelepedését és fontos szerepet kapnak az olyan táplálékok lebontásában is, melyeket a szervezet nem képes megemészteni. Probiotikumnak nevezik mindazokat a humánbarát bélbaktériumokat, amelyek többféle pozitív hatással vannak a gazdaszervezet egészségi állapotára, számtalan létfunkciót irányítanak. Szerepet játszanak a tápanyagok lebontásában, a vitamintermelődésben, az immunrendszer erősítésében illetve a kórokozók elpusztításában. Legismertebb közöttük a Lactobacillus, mely a női szervezetben különösen fontos szerepet játszik, illetve a Bifidobacterium és a Streptococcus, de ezek mellett még közel 400 baktériumtörzs él szimbiózisban az emberi szervezettel a béltraktusban.

Bélflóránk védelmében

A bélflóra tehát apró baktériumok stabil közössége, amely kiegyensúlyozott működése esetén sikerrel veszi fel a harcot a szervezetbe betolakodó kártékony baktériumokkal, vírusokkal szemben. A bélflóra felel az immuntevékenységünk megfelelő intenzitásáért, méregtelenít és csökkenti a gyulladást keltő anyagok termelődését. Nem csoda tehát, hogy a kiegyensúlyozott működése olyan fontos számunkra. A bélflóra károsodása, a hasznos baktériumtelepek visszaszorulása kiszolgáltatottá tesz bennünket a külvilágból érkező fenyegetésekkel szemben, és idővel testünk nem tudja többé kivédeni az igazán veszélyes betegségek felbukkanását sem. A bélflóra egyensúlyi állapota könnyen felborítható és sajnos ezt gyakran meg is tesszük. Bizonyos hatásokra, mint az egészségtelen életmód, a rendszertelen étkezés, a túlzott alkoholfogyasztás, környezeti ártalmak, különböző gyógyszerek szedése, antibiotikumos kezelés stb. elpusztulhat a bélflóra jelentős része, aminek következtében a bélben túlzottan elszaporodhatnak a nemkívánatos (káros) baktériumok.

A bélflóra egyensúlyának felborulása azt jelenti, hogy bizonyos baktériumfajták súlya csökken, más élőlényeké viszont megnő a több száz itt élő baktériumfaj közösségében. Ahhoz, hogy minden mikroorganizmus a megfelelő számban képviseltesse magát a munkamegosztásban, és újra elindulhasson az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen tevékenységük, bizonyos meghatározó fajokat újra kell telepítenünk. Az újabban csaknem mindenütt elérhető élőflórás joghurtoktól számottevő eredményeket várhatunk, de minden szempontból megnyugtató megoldást csak a probiotikus készítmények használatától remélhetünk. A probiotikumok számunkra nélkülözhetetlen baktériumokat, mikroorganizmusokat tartalmaznak. Szedésükkel ezeket telepítjük vissza a bélrendszerünkbe, és így újra beindul a bélflóra kiegyensúlyozott működése. A teljesen természetes alapú probiotikumok példás gyorsasággal teljes gyógyulást eredményeznek, ráadásul úgy, hogy ezért még csak az egészségünket érintő kompromisszumokat sem szükséges vállalnunk.
hirdetés
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
-3, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt sok napsütésre van kilátás, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag