Szabálytalan szívritmus: ekkor jelez bajt

Bizonyos mértékű változás normálisnak számít a szívritmusban és a pulzusszámban, ha alszunk, fizikailag aktívak vagyunk, vagy ha stressz ér minket.

Minden más esetben súlyos probléma jele lehet a szabálytalan szívritmus vagy aritmia. A kezeletlen aritmia, mint például a tachycardia vagy a pitvarfibrilláció, komoly következménnyel járhat, akár szívrohamot vagy stroke-ot is okozhat.

Kifejlesztettek egy új módszert a szívelégtelenség kezelésére - a részleteket itt olvashatja.

Vannak kockázati tényezők?

Igen, például a már fennálló másfajta szívbetegség. A magas vérnyomás és a pitvarfibrilláció is kockázati tényezőnek számít. A hegesedés vagy az abnormális szövetmegvastagodás bradycardiát (túl alacsony szívritmus) vagy tachycardiát (túl gyors szívritmus) is előidézhet a szív elektromos rendszerével való kölcsönhatás miatt.

Életkor

Az életkor növekedésével együtt nő a szívritmuszavar és a pitvarfibrilláció kialakulásának az esélye is.

Veleszületett állapotok, betegségek

Bizonyos veleszületett állapotok aritmia kialakulását okozhatják. Van olyan veleszületett szívbetegség, amely a beépített elektromos rendszer zavarát idézi elő, és bradycardiához vezethet.

Veleszületett állapotok, betegségek is okozhatnak aritmiát
Veleszületett állapotok, betegségek is okozhatnak aritmiát. Fotó: iStock

Kémiai anyagok

Különböző kémiai anyagok is okozhatnak olyan aritmiát. A kálium, a magnézium és a kalcium létfontosságúak a szív normális működéséhez, ám aritmiához is vezethetnek, ha túl alacsony vagy túl magas a szintjük. Az alkohol, a cigaretta és a rekreációs drogok szintén kiprovokálhatják a betegséget.

Más tényezők

Orvoshoz kell fordulni, hogy segítsen kontrollálni az alábbi tényezőket:

 • magas vérnyomás,
 • magas koleszterinszint,
 • túlsúly,
 • egészségtelen étrend,
 • a dohányzásról való leszokás és a passzív dohányzás,
 • alkoholfogyasztás.

A pitvarfibrilláció és kockázati tényezői

Beszéljen az orvosával! Kiemelten fontos, hogy beszéljen az orvosával - így megtudhatja, mik a kockázati tényezők, hogyan csökkenthető az aritmia kialakulási esélye, és hogyan kezelhető a már kialakult betegség. Ne feledje: már akkor is sokat tett a szíve egészségének megőrzéséért, ha tisztában van a szívritmuszavar veszélyeivel, kockázataival.

A pitvarfibrilláció a szívritmuszavar egyik típusa, amely akkor jelentkezik, ha abnormális elektromos jel zavarja meg a szív normális pumpáló funkcióját. A következők válthatják ki:

 • fennálló szívbetegség,
 • fennálló tüdőbetegség,
 • túlélt szívroham vagy szívelégtelenség,
 • szívműtét,
 • magas vérnyomás,
 • cukorbetegség,
 • alvási apnoé,
 • dohányzás és stimulálószerek (mint például a koffein),
 • öröklődés.

A férfiak és az idősebbek hajlamosabbak a pitvarfibrillációra, mint a nők és a fiatalabb korosztály.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső