Potenciazavar: mindegy, mivel kezelik?

A gyógynövényekből készült, természetes étrendkiegészítőkkel jobb óvatosnak lenni, különösen akkor, ha az interneten készülünk ilyesmit rendelni. Ezek a szerek ugyanis gyakran semmilyen engedélyeztetési procedúrán nem esnek át, így nem tudhatjuk, melyik hatásos, és melyik ártalmas. Több olyan szer is van, amelyeket a merevedési zavarokra felírt gyógyszerek természetes alternatíváinak tartanak, ám akár veszélyes mellékhatásaik is lehetnek.

Ezeket a gyógynövény-alapú szereket gyakran illetik a "növényi Viagra" névvel. Az eredeti gyógyszer hatóanyaga a sildenafil, amely a foszfodiészteráz-5 ,vagy PDE-5 gátlók csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a foszfodiészteráz-5 enzimet blokkolják annak érdekében, hogy az ne szüntesse meg túl korán a merevedést.

A gyógyszerek sem valók mindenkinek

Mielőtt azonban valaki gyógyszereket kezdene szedni a merevedési zavara kezelésére, át kell esnie egy orvosi vizsgálaton, hogy az orvos eldönthesse, megfelelőek-e számára a potenciazavar kezelésére szolgáló gyógyszerek. Egyes esetekben ugyanis a merevedési zavar egy másik betegség tünete, máskor a betegnek a gyógyszerek mellékhatásaival kellene számolnia. Ilyenkor pedig a merevedési zavar hátterében levő betegséget kell kezelni, vagy egy másik gyógyszert kell felírni.

A potenciazavarra árult étrendkiegészítőknél nincs garancia sem arra, hogy hatásosak, sem pedig arra, hogy biztonsággal szedhetők.
A potenciazavarra árult étrend-kiegészítőknél nincs garancia sem arra, hogy hatásosak, sem pedig arra, hogy biztonsággal szedhetők. Kép: GettyImages

A potenciazavarok kezelésére szolgáló tabletták nem valók mindenkinek. Sokszor nem használnak azoknak, akik prosztataműtéten estek át, vagy cukorbetegséggel élnek. Ritka esetben akár veszélyesek is lehetnek ezek a gyógyszerek - a komoly melléhatások veszélye miatt nem szokták őket ajánlani például azoknak a férfiaknak, akik nitráttartalmú gyógyszereket, például nitroglicerint, vagy izoszorbid-mono-, illetve dinitrátot szednek.

Nem tudhatjuk, mi van benne

Aki valamilyen természetes szert választ a merevedési zavar kezelésére, az nem esik át orvosi vizsgálaton, így a kezelés lehetséges hasznát és kockázatát sem tudja mérlegelni. Ráadásul azt sem tudhatja pontosan, mi van a tablettában, amit bevesz. A gyógyszereknek és az étrendkiegészítőknek minden országban megvan a maga engedélyeztetési eljárása, ám az étrendkiegészítők esetében az eljárás általában kevésbé szigorú, mint a gyógyszereknél. Az interneten árult szerek azonban sokszor semmilyen engedélyeztetésen nem esnek át.

Tudta? Egyes növényi étrendkiegészítőket az Egyesült Államokban azért vontak ki a piacról, mert a csomagoláson fel nem tüntetett, receptköteles összetevőket tartalmaztak, és más, azonosítatlan összetevők is voltak bennük, mégpedig fel nem tüntetett mennyiségben.

Egyes étrend-kiegészítők a merevedési zavar kezelésére használt gyógyszerek hatóanyagaihoz hasonló vegyületeket tartalmaznak. Ám számos ilyen szert súlyos mellékhatások jelentkezésével hoztak kapcsolatba, volt, akinél például veszélyesen alacsony vérnyomást okoztak. Bár a növényi étrendkiegészítőket egyszerűbb beszerezni, egyes esetekben pedig olcsóbbak is, mint a potenciazavar kezelésére használt receptköteles gyógyszerek, nincs garancia sem arra, hogy hatásosak, sem pedig arra, hogy biztonsággal szedhetők. A merevedési zavarokkal küzdők sokkal jobb utat választanak, ha ismeretlen hatóanyagú szerek szedése helyett inkább az orvosukkal egyeztetnek a lehetséges terápiáról.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra