Mini stroke-ból is lehet óriási katasztrófa

A "mini stroke", vagy az átmeneti iszkémiás roham akkor következik be, amikor egy pillanatra megszakad az agy vérellátása.

Többféle esemény vagy állapot okozhat oxigénelvonásos állapotot az agyban. Az átmeneti iszkémiás roham (angol betűszóval TIA - transient ischemic attac) tünetei hasonlítanak a stroke-éra, csak azok nem tartanak olyan hosszú ideig. Mivel a tünetek hamar elmúlnak, sok beteg nem is fordul orvoshoz. Azonban a TIA-t elszenvedő betegek 10-15 százalékánál igazi stroke alakul ki három hónapon belül! Ezért fontos, hogy a TIA tüneteit felismerjék és az orvosi figyelem középpontjába állítsák. A "mini stroke"-ot elszenvedett betegek megfelelő szakellátást nyújtó intézményben való kezelése határozottan csökkenti a későbbi stroke kialakulásának esélyét.

A TIA-t elszenvedő betegek 10-15 százalékánál igazi stroke alakul ki három hónapon belül
A TIA-t elszenvedő betegek 10-15 százalékánál igazi stroke alakul ki három hónapon belül

Mi az a TIA?

Az átmeneti iszkémiás roham a stroke-hoz hasonló tüneteket produkál, de csak néhány percig tart, és nem okoz hosszútávú károsodást. Gyakran "mini stroke-nak" is hívják. Akkor következik be, amikor nem jut elég oxigén az agyba. Legyakrabban egy rövid ideig meglévő vérrög idézi elő ezt az állapotot. Ha a vérrög feloszlik vagy tovább mozdul, a tünetek is elmúlnak. Az Amerikai Stroke Társaság arra figyelmeztet, hogy ne becsüljük le a TIA-t, mert ez egy jövőben bekövetkező teljes stroke-ra figyelmeztethet.

A tünetek

A TIA-t elszenvedett betegek tünetei aszerint váltakoznak, hogy az agyuk melyik területét érte a roham. A TIA jeleit és tüneteit az angol FAST (Face 'arc', Arms 'kar', Speech 'beszéd', Time 'idő') betűszóval foglalják össze:

Tények a TIA-ról

 • A "mini stroke" akkor alakul ki, ha az agy egy területe átmenetileg el van zárva a véráramtól
 • Hozzávetőlegesen 500 000 amerikainak van átmeneti iszkémiás rohama évente
 • A gyors szakellátás alapvetően fontos, hogy minimalizálják a betegség további kockázatait
 • A TIA kezelések célja, hogy elkerüljék a roham későbbi előfordulását
 • A TIA megelőzésének az egyik leggyakoribb hatóanyaga a warfarin, ami egy antikoaguláns gyógyszer
 • - Arc: féloldalasan lefittyed az arc, mivel néhány arcizom lebénul. A beteg szeme vagy ajka elernyed és képtelen normálisan mosolyogni.

  - Kar: annyira elgyengül vagy elzsibbad a beteg karja, hogy nagyon nehezen tudja mindkét végtagot felemelni és megtartani.

  - Beszéd: artikulálatlanná és zavarossá válik a beszéd.

  -Idő: ha a fenti három tünetből akár csak egy is jelentkezik, azonnal hívni kell a mentőket.

  Ha olyan személlyel élünk együtt, aki a magas kockázati csoportba tartozik (idősek, magas vérnyomásos betegek, valamint a cukorbetegek), akkor rendkívül fontos, hogy felismerjük a FAST csoportba tartozó tüneteket. A FAST (a betűszó alakja megegyezik az angol 'gyors' jelentésű szóval) arra is figyelmeztet, hogy minél korábban érkezik az orvosi segítség, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

  A TIA további tünetei

  • szédülés;
  • nehéz beszédprodukció;
  • nehéz beszédértés;
  • nyelési nehézségek;
  • nagyon erős fejfájás;
  • bénulás, zsibbadás vagy gyengeség a test egyik felén;
  • súlyos esetben eszméletvesztés.

  Ha tapasztaljuk magunkon vagy a környezetünkben lévő személyen a fenti tünetek bármelyikét, azonnal orvosi segítséget kell hívni. A TIA tünetei átmenetiek, és 24 órán belül el kell múlniuk. A roham 2-től 15 percig tarthat.

  Mivel téveszthető össze a mini stroke?

  A TIA észrevétele nehéz is lehet, mert másféle állapotok is okozhatnak hasonló tüneteket, például az alacsonyvércukorszintés a migrén is.

  Úgy lehet kiszűrni ezeket az állapotokat, hogy a TIA által okozott tünetek erősen hatnak a test egyik felére, például az egyik végtag vagy az egyik szem az érzékelésre, mozgására. Ez azért van, mert az átmeneti iszkémiás roham csak a véredények egyikét blokkolja. A TIA-hoz hasonló tüneteket okozó betegségek és állapotok viszont jellemzően az egész szervezetre ható neurológiai tüneteket produkálnak, például zsibbadást vagy ájulást. Hogy megelőzzük a TIA teljes körű stroke-ká alakulását, elengedhetetlen, hogy minden TIA-ra utaló tünet okát felderítsük.

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +18, +29 °C
  Minimum: +7, +12 °C

  Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Magas pollenkoncentráció