Lehet, hogy szívroham miatt fáj a bal karom?

A bal kar enyhe fájdalma általában az öregedés természetese velejárója. Azonban a hirtelen jövő és szokatlan karfájdalom súlyosabb orvosi probléma előjele is lehet: szívroham is okozhatja, ekkor pedig minden perc számít.

Szívinfarktus akkor fordul elő, amikor oxigénhiány miatt a szívizom egy része megsérül vagy a működése leáll. A legtöbb szívroham a szívkoszorúerek beszűkülése miatt fordul elő. Az artériák a plakkok lerakódása miatt szűkülnek be. Ha a plakkok egy része leválik az artéria faláról, az elzárhatja az oxigénben gazdag vér szívbe vezető útját. Ez okozza a szívrohamot, amelyet szívinfarktusnak is nevezünk (de nem keverendő a szívhalállal).

Azok az idegek, amelyek a szív körül csoportosulnak és azok, amelyek a kar felől erednek, ugyanabba az agyi sejtbe küldik a jeleket.
Azok az idegek, amelyek a szív körül csoportosulnak és azok, amelyek a kar felől erednek, ugyanabba az agyi sejtbe küldik a jeleket.

A bal kar fájdalma a szívroham egyik leggyakoribb tünete. Azok az idegek, amelyek a szív körül csoportosulnak, és azok, amelyek a kar felől erednek, ugyanahhoz az agyi regióba küldik a jeleket. Ennek az az eredménye, hogy az agy nem tudja pontosan meghatározni afájdalomforrását. Ez a jelenség a magyarázat arra, hogy miért fordulhat elő szívroham akár karfájdalommal, de mellkasi fájdalom nélkül is.

Azonnal hívjunk tehát mentőt, ha a fájdalom a bal karban néhány percen belül felerősödik vagy az alábbi tünetekkel párosulva fordul elő:

  • diszkomfortérzés a mellkas közepe tájékán, ami néhány percnél tovább tart, vagy elmúlik és újra jelentkezik,
  • fájdalom, zsibbadás vagy szokatlan diszkomfortérzés a hátban, a nyakban, az állkapocsban vagy az alsó hasi területen,
  • légszomj mellkasi fájdalommal vagy a nélkül,
  • emésztési zavar,
  • hányinger vagy hányás,
  • szédülés,
  • hirtelen jövő hideg verejtékezés.

A mellkasi diszkomfortérzés a szívroham leggyakoribb tünete nőknél és férfiaknál egyaránt. Ez nyomás, feszítő vagy égető érzés formájában jelentkező, folyamatosan erősödő fájdalom. A nők a férfiaknál hajlamosabbak arra, hogy szívroham esetében más tüneteket is produkáljanak, mint például a légszomj vagy a hányinger. Gyakran összetévesztik ezeket a vírusfertőzés, a gyomorrontás vagy a stressz tüneteivel. Azonnal orvosi segítséget kell kérni, ha a hányinger vagy hányás, a légszomj vagy az alsó hasi területen, a hátban, az állkapocsban beálló fájdalom bármilyen kombinációját tapasztaljuk.

Angina

Akik az angina tüneteit tapasztalják, azért éreznek kényelmetlenséget vagy fájdalmat, mert a szív kevesebb oxigénhez jut a szükségesnél. Az angina esetén a bal karban kialakuló fájdalom kisugározhat a vállba, a nyakba, a hátba vagy az állkapocsba. Angina esetében akár az emésztési zavarokkal együtt járó fájdalmat is érezhetjük. Fontos leszögezni, hogy az angina nem szívroham, azonban a szív megbetegedését is jelzi. A beszűkült vagy elzáródott artéria gyakran okoz anginát. Két fő típusa van.

Stabil angina

Ez a típus előrejelezhető és kezelhető. Szabályosan, legalább kéthavonta előfordul, és fokozott erőkifejtés vagy erősebb érzelmi hatás miatt alakul ki. Ezek a körülmények extra terhelést tesznek a szívre, emiatt sokkal több oxigénre lenne szüksége, mint amennyihez a beszűkült artériákon keresztül áramló vérből hozzá tud jutni. Pihenéssel jól lehet kezelni a stabil anginát. Ha szükséges, akkor az orvos felírhat artérialazító gyógyszert, nitroglicerint is.

Instabil angina

Az anginának ezt a típusát nehezebb előrejelezni és veszélyesebb is. Még pihenéskor is előfordulhat, mert a szív folyamatosan kevesebb oxigénhez jut, mint amennyire szüksége lenne. Az instabil angina azt jelenti, hogy a betegnek fokozottan nagy a szívrohamra való kockázata. Instabil angina esetében mindig kardiológiai vizsgálatra és ellátásra van szükség.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső