Hogyan kerül a pacemaker a szervezetbe?

Ki találta fel és hogyan kerül a szívbe a szívritmust szabályozó kis készülék?

Hogyan kerül a pacemaker a szervezetünkbe?

A pacemaker, illetve az ICD-rendszer beültetése kisebb sebészi beavatkozást igényel. A műtétet helyi érzéstelenítésben végzi az orvos, ezért a beteg jelentős fájdalmat nem érez a beavatkozás során. A beültető orvos a kulcscsont alatt egy nagyjából 5 cm-es bőrbemetszést ejt, és ezen keresztül megkeresi az egyik kari vénát, ha lehetséges az elektródákat ezen a vénán, majd a kulcscsont alatti fővénán keresztül vezeti fel a szívbe. Ha ez valamiért nem lehetséges, például túl vékony, vagy kanyargós az ér, akkor a kulcscsont alatti fővénán át kell eljuttatni az elektródákat a szívbe. Az elektródákat az adott szívritmuszavarnak megfelelően a szív jobb kamrájában, jobb pitvarában, biventrikuláris pacemaker esetében emellett a szív egyik oldalvénájában helyezik el.

A műtétet helyi érzéstelenítésben végzi az orvos.
A műtétet helyi érzéstelenítésben végzi az orvos. Fotó: 123rf

A pacemakert magát, tehát a vezérlő egységet a mellkas bőre alá ültetik be úgy, hogy a bőr alatti zsírszövet alá kis zsebet készítenek, amelybe belekerül a kis fém dobozka, ezt pedig összekötik az elektródákkal. Ezután két rétegben zárják a sebet, amelyre fedőkötés kerül, majd beállítják a készüléket. A beteg általában még egy napig megfigyelésre a kórházban marad, és másnap, ha minden rendben van, haza is mehet.

Beültetés utáni élet

Mivel a beültetés sebészi beavatkozás, a sebgyógyulás néhány napot igénybe vehet, kisebb kellemetlenségeket okozva. Ezután a betegek általában folytathatják a megszokott életvitelüket. Problémáik rendeződnek és sokkal jobban érezhetik magukat. A beültetett szívritmus-szabályozóval élő betegek MRI-vizsgálata sokáig lehetetlen volt, mivel az MRI berendezés által gerjesztett erőteljes mágneses mezők veszélyesek lehetnek a hagyományos pacemakert viselő betegekre és készülékeikre. Ma már azonban létezik MRI-kompatibilis pacemaker is, amelyre nincsen hatással a mágneses tér.

Mióta létezik pacemaker?

Az első pacemakert 1932-ben Alber Hyman "élettanász" konstruálta, de kísérleteit nem nézték jó szemmel, azt mondták rá, hogy "feltámasztja a halottakat". Az első pacemakeres beteg 86 éves korában halt meg, összesen 27 pacemaker készüléket használ el. Magyarországon az első pacemaker beültetést Sárközy Károly és Lónyai Tihamér végezték 1962-ben az Országos Kardiológiai Intézetben. Az első ICD beültetés 1980-ban történt, majd itthon is hamarosan elérhetővé váltak ezek az eszközök.

Az első magyar pacemakert Szabó Zoltán és Naszlady Attila professzorok 1963-ban fejlesztették ki. Az első szívritmus-szabályozó még 170 grammos, élettartama pedig 3-4 év volt. Mára azonban a pacemaker 20-30 grammnyira "zsugorodott", és nyolc-tíz évre elegendő energiát tárol. Azután pedig elegendő egy alig 20 percig tartó elemcsere, és kezdődhet az újabb "évtized".

Magyarországon a több mint 40 ezer pacemakeres közül nem egy már betöltötte századik életévét és már évtizedek óta él szívritmus-szabályozóval, amely az elmúlt évtizedekben hatalmas változásokon ment keresztül.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)