Ha túl jók a gyógyszerek, a beteg nem vigyáz magára

A gyógyszergyártás a ritkábban, kisebb odafigyelés mellett használható gyógyszerek kifejlesztésén dolgozik, mert ez kényelmesebb a betegnek. Ugyanakkor veszélyeket is rejt magában: az orvos kevesebbet találkozik a beteggel, ez pedig ronthatja a terápia hatékonyságát.

Macerás volt a gyógyszerszedés

10 évvel ezelőtt a véralvadásgátlás folyamata a következőképpen zajlott: a betegnek szednie kellett egy K-vitamin antagonista hatású tablettát (egy nem pontosan meghatározható módon beállított adagot), majd jött a vérvétel, amelynek eredménye alapján az orvos folyamatosan módosította a dózist, míg a kívánt értéket el nem érte. Ezt úgy nevezték az orvosok, hogy "INR játék" (az INR egy laborérték).

Zsíros ételek előtt ilyen edzés javasolt - részletek itt .

A páciensnek el kellett menni a beutalóért, majd a laborba, ahol levették a vért, a lelettel pedig vissza kellett menni az orvoshoz. Az orvos megnézte, hogy a beteg eddig mennyit szedett az adott készítményből, és hogy ahhoz képest milyen a friss lelet - ha pedig szükséges volt, akkor a szakember módosított a mennyiségen. Meg kellett értenie és jegyeznie a páciensnek, hogy mennyi gyógyszert kell mostantól szednie, és mikor kell legközelebb vérvételre mennie. (Általában két vagy négy hét múlva.) Ez nagyon vesződséges módszer volt, és ha valami miatt nem sikerült jól beállítani a dozírozást, a beteg vérzett, vagy épp ellenkezőleg, vérrög keletkezett a testében. Ezt a macerás eljárást nagyjából hatvan évig használták - jobb híján, egészen a nagy változásig.

Véralvadásgátlók: már nincs folyamatos ellenőrzés, labor.
Csak egyszer évente, legrosszabb esetben pedig háromhavonta van szükség kontrollra. Kép: Getty Images

A változás

A nagy változás lényege az volt, hogy jóformán minden eddig használt, hagyományos, sok évtizedes véralvadásgátló szert hatékonyabbra cseréltek. Az előbb elmondottakra nem volt már szükség: fix dózisban be kell venni a tablettát, és attól kezdve a véralvadásgátlás megvalósul. Nem szükséges az a fajta folyamatos kontroll, hogy vérvételi eredmény alapján kelljen állandóan módosítani a dózist.

Véralvadásgátló terápia miatt egyszerű esetben csak egyszer évente, legrosszabb esetben pedig három havonta kell ellenőrizni a veseműködést és a vérképet.

Bizonyos kontrollra persze most is szükség van, elsősorban azért, hogy a beteg szedi-e a gyógyszert, másodsorban, hogy a veséjével nincs probléma, nem vérzékeny-e mégis a gyógyszertől.

Hosszabb póráz

Ám itt a beteg hosszabb pórázra van eresztve: nincs folyamatos ellenőrzés, és nincs is olyan labor, amit azért végeztetnek el, hogy lássák, a beteg tényleg bevette-e a tablettát. Tehát ez a compliance, vagyis a beteg-orvos együttműködés a gyógyszerbeszedési fegyelem szempontjából egyáltalán nem biztos, hogy könnyebbséget jelent. Előfordulhat, hogy a beteg elmismásolja a gyógyszerszedést, és ezt senki nem veszi észre időben - csak akkor, amikor az illető a sürgősségi osztályra kerül trombózissal.

Épp ezért különösen fontos, hogy az orvos tájékoztassa a beteget, valamint meg kell győznie arról, hogy akkor is szednie kell a véralvadásgátlót, ha nem érez semmit, vagy ha egészségesnek érzi magát. Mert csak akkor maradhat egészséges, ha a trombózist elkerüli. Muszáj a beteggel megértetni, hogy ha koszorúér-tágításon esett át és kapott egy fémspirált, egy fémhálót, akkor tilos abbahagyni a gyógyszerszedést, mert azon perceken belül vérrög tudna képződni. A szakemberek ehhez képest rendszeresen találkoznak olyan beteggel a sürgősségin, akit a hazaengedés után 1-2 héttel mentő hoz be újabb infarktussal , mert az illető nem értette meg a feladatot, nem váltotta ki a gyógyszert, vagy úgy gondolta, nem fontos beszednie.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)